Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте забринути због своје косе?

Да ли сте забринути због своје косе?

Да ли сте забринути због своје косе?

МОЖДА сте једна од многих особа које сваког дана проводе време испред огледала пажљиво загледајући своју косу. И мушкарци и жене су заинтересовани за своју косу, и она понекад може бити и разлог за бригу.

Упознајте своју косу

Да ли знате колико длака имате на власишту? У просеку, око 100 000. Влас не расте непрестано, већ само од две до шест година. Затим опада и после извесног времена из исте поре ниче нова. Животне фазе косе називају се циклус косе. (Видите оквир на 27. страни.) Због овог кружног процеса, чак и код некога ко нема проблем с косом, сваког дана природно опадне око 70-100 длака.

Шта проузрокује разноликост боја косе које запажамо? The World Book Encyclopedia објашњава: „Боја косе највише зависи од количине и распоређености црнобраон пигмента званог меланин. Меланин је биолошки пигмент који се налази у коси, кожи и очима. Што је количина овог пигмента већа, то је коса тамнија. Како се количина меланина смањује, тако се и боја косе мења од црне према браон, риђој или плавој. Ако коса уопште не садржи меланин, биће снежно бела.

Оно што многе брине, поред перути, јесте губитак косе или седа коса.

Да ли имате седу косу?

На проседу косу се често гледа као на знак старења. Бела коса се обично и сматра карактеристичном за старије људе. Истина је да се бела коса с годинама све више појављује. Међутим, познато је да до појаве седе косе не доводи само старост већ и други фактори, као рецимо ригорозна дијета. Седа коса се јавља без обзира на пол или природну боју косе појединаца, с тим што је уочљивија код оних који имају тамнију косу.

Због седе косе неки могу изгледати старије него што у ствари јесу, и због тога могу бити забринути. С друге стране, постоје и особе које су, пошто немају седу косу, забринуте због несклада између свог изгледа и својих стварних година.

Када коса седи то не значи да она умире. У ствари, видљиви део косе је већ мртав. Свака влас има један део који се налази испод површине коже. Овај завршетак се назива корен и то је једини живи део. Корен функционише као фабрика косе. Када се коса формира брзим умножавањем ћелија у корену, она апсорбује меланин који производе пигментне ћелије. Због тога, ако пигментне ћелије престану да производе меланин, коса ће побелети.

Још увек нико не зна зашто пигментне ћелије изненада престају да стварају меланин. Зато није пронађен адекватан поступак којим би се спречило седење косе. Такође је познато да пигментне ћелије које су престале да функционишу могу поново да се покрену. Занимљиво је да Библија на много места говори о коси, и једна илустрација коју је Исус употребио односи се на белу косу. Он је рекао: „Не можеш ниједну влас учинити белом или црном“ (Матеј 5:36). Ове речи показују да је одавно познато да човек нема моћ ни да спречи ни да излечи појављивање седе косе.

Неки су пробали новије поступке, као што је инјекција меланина. Други су изабрали да фарбају своју косу, што у ствари није ништа ново. Древни Грци и Римљани су фарбали косу. Древни Египћани су за фарбање косе користили крв бикова. Постоји запис да је Ирод Велики, који је био Исусов савременик, фарбао своју седу косу да би прикрио године.

Међутим, фарбање косе захтева време и напор, а код неких може проузроковати проблеме с кожом или алергијске реакције. Чак и ако одлучите да фарбате своју седу косу, може доћи време када ћете желети да то прекинете и тада ћете без сумње морати да се суочите с фазом када нова коса открива праву боју. Позитивно је то што са седом косом можете изгледати елегантно и достојанствено као никада раније. Библија каже: „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче“ (Пословице 16:31).

Проређивање косе и ћелавост

Други типични проблеми косе су ретка коса и ћелавост. И ови проблеми одавно постоје. У древном Египту се за лек против ћелавости као састојак користило сало лавова, нилских коња, крокодила, мачака, змија и гусака. Данас је тржиште преплављено препаратима за косу и власиште за које се тврди да су успешни, и на њих се сваке године троше огромне суме новца.

Ћелавост настаје када се поремети циклус косе. Нормалан циклус косе могу пореметити неке физичке неправилности, као што су неисхрањеност, дуготрајна висока температура или нека кожна болест. Трудноћа и порођај такође могу утицати на циклус косе, проузрокујући да с власишта опадне доста косе пре завршетка нормалног кружног процеса. Међутим, када ови узроци више нису присутни, овај вид губитка косе престаје и циклус косе се поново нормализује.

Други вид губитка косе се назива алопеција. a Код овог проблема, често се губе читави праменови косе. Новија медицинска истраживања указују да је алопеција вероватно поремећај имунолошког система.

Најуобичајенији облик проређивања косе назива се мушки облик ћелавости. Као што указује и сам назив, ово погађа мушкарце. Почиње са опадањем косе у чеоном пределу или проређивањем на теменом делу, и постепено напредује. Раст косе у погођеним пределима постаје неправилан и на крају престаје. The Encyclopædia Britannica објашњава: „На погођеним пределима косматог дела главе претходну дугу, чврсту и обојену косу која одумире замењују паперјасте длачице зване велус длачице.“ То значи да ће коса бити све ређа и кратковечнија како се циклус косе наставља и да ће на крају престати да расте. Ово је последица комбинације наследних карактеристика и мушких хормона.

Мушки облик ћелавости може почети већ у тинејџерском узрасту, али је већа вероватноћа да ће се појавити у другој половини 30-их или у 40-им. Иако многи мушкарци доживе овај вид губитка косе, његова стопа појављивања се разликује од расе до расе и од појединца до појединца. Нажалост, до сада није пронађен ниједан прави лек за ово обољење. Неки могу одлучити да носе уметак од вештачке косе или да се подвргну пресађивању косе. Али многима је довољно да пажљиво брину о преосталој коси како би успорили губитак косе.

Када кажемо да се нечија коса проређује, то не значи обавезно губитак косе. Тачније говорећи, то може да значи да влас те особе постаје тања и стога коса губи свој волумен. Колико је влас дебела? Према неким мерењима, она може да варира од 50 микрона код неких људи до 100 микрона код других. b С годинама коса постаје ређа. Можда само неколико микрона разлике не изгледа тако значајно. Али, молимо вас, присетите се да постоји 100 000 власи. Због тога, ако се свака влас сасвим мало стањи, доћи ће до велике разлике у укупном волумену косе.

Негујте своју косу

Коса расте више од десет милиметара месечно и спада у делове тела који најбрже расту. Када се сабере раст свих власи, укупан раст износи више од 20 метара дневно!

Иако још није пронађен стварни лек за седу косу и ћелавост, пуно тога можемо постићи неговањем косе коју имамо. Од суштинске важности су узимање довољно хранљивих материја и побољшање циркулације крви на косматом делу главе. Ригорозна дијета или узимање неуравнотежених оброка може утицати да коса брже поседи и прореди се. Стручњаци саветују да редовно перемо своју косу и масирамо власиште, при том избегавајући да га гребемо ноктима. Тиме се подстиче исправна циркулација крви у косматом делу главе. Након шампонирања, добро исперите косу.

Немојте сувише јако чешљати косу. Ако имате дугу косу, боље је да је не чешљате одмах од корена према крају. Уместо тога, прво придржите руком своју косу и четком размрсите крајеве. Потом чешљајте косу од средине према крају. Онда, напослетку полако пустите косу и чешљајте је од корена до краја.

Можете се забринути ако приметите да вам коса седи или да вам пуно косе опада. Ипак, имајте на уму да други обично нису толико заинтересовани за вашу косу колико и ви. Да ли ћете фарбати косу или не, да ли ћете користити уметак или не, или ћете потражити неки други третман, то је ваш избор. Без обзира на боју ваше косе и количину косе коју имате, важно је да вам је чиста и уредна.

[Фусноте]

a Видите Пробудите се! од 22. априла 1991, страна 12 (енгл.).

b Један микрон је хиљадити део милиметра.

[Оквир/Дијаграм на 27. страни]

ЦИКЛУС КОСЕ

Раст косе је кружни процес. Састоји се из фазе раста, кратке прелазне фазе и завршне фазе. The World Book Encyclopedia објашњава: „Током сваке завршне фазе коса престаје да расте. Та стара коса остаје у фоликулу који мирује све до следеће фазе раста. Током фазе раста, стара коса излази зато што расте нова коса која је истискује из фоликула.“ У било које дато време, док су 85-90 посто власи у активној фази, 10-15 посто ће бити у завршној фази и 1 посто у прелазној фази.

[Дијаграм]

(За комплетан текст, види публикацију)

Рани раст

Активан раст

фоликула

крвни судови

лојна жлезда

стабљика длаке

Повратак у раније стање

Завршна фаза

Поновни раст

[Слика на целој 24. страни]