Пређи на садржај

Пређи на садржај

Постати отац — да ли то мушкарца чини мушкарцем?

Постати отац — да ли то мушкарца чини мушкарцем?

Млади питају . . .

Постати отац — да ли то мушкарца чини мушкарцем?

„Познајем прилично велик број [младића] који кажу: ’Имам ћерку која живи ту и ту и сина који живи тамо и тамо‘, а по начину на који то кажу, изгледа као да их је баш брига“ (Харолд).

СВАКЕ године у Сједињеним Државама затрудни скоро милион тинејџерки. Велика већина деце коју роде такве мајке јесу ванбрачна. Од ових мајки тинејџерки у наредне две године свака четврта ће родити и друго дете. Часопис Atlantic Monthly каже: „Ако се са овим садашњим трендом настави, више од половине деце која се данас роде неће провести своје детињство с рођеном мајком и оцем. Већина америчке деце провешће неколико година у породици са самохраном мајком.“

Иако је стопа трудноће код тинејџерки далеко већа у Сједињеним Државама него у осталим развијеним земљама, проблем ванбрачног рађања деце је глобалан. У неким европским земљама, као што су Енглеска и Француска, стопа таквог рађања је приближна оној у Сједињеним Државама. У неким афричким и јужноамеричким земљама, стопа порођаја тинејџерки је скоро двоструко већа од исте у Сједињеним Државама. Шта потхрањује ову раширену појаву?

Шта се крије иза ове раширене појаве

У великој мери, ова ситуација открива моралну деградацију ’критичних времена‘ у којима живимо (2. Тимотеју 3:1-5). Недавних деценија стопа развода се нагло повећала. Хомосексуалност и други стилови живота постали су главна тенденција. Млади су постали мета баражне ватре медијске пропаганде — то јест сексуално сугестивне музике, музичких спотова, језивих чланака у часописима, реклама, шоу-емисија и филмова који величају необавезни секс. Распрострањеном веровању код младих да секс нема последице такође доприноси и то што су средства за контролу рађања увелико доступна као и установе које врше абортусе. Један невенчани отац каже: „Ја желим секс без одговорности.“ „Секс је разонода и забава“, каже други.

Такви ставови нарочито могу бити уобичајени међу сиромашним младима. Истраживач Илајџа Андерсон је водио опсежне интервјуе с младима из сиротињских четврти и приметио: „За многе дечаке, секс је важан симбол локалног друштвеног статуса, а колико је неко имао сексуалних односа постаје ствар стављања рецки на каиш.“ Заиста, један невенчани отац је рекао за Пробудите се! да се сексуални односи нашироко сматрају „трофејима које можете окачити на зид“. Шта је узрок тако окорелом ставу? Андерсон објашњава да у многим случајевима они који у животу омладинца из сиротињске четврти играју главну улогу јесу „његови вршњаци. Они постављају мерила за његово понашање, а њему је важно да живи у складу с тим мерилима.“

Андерсон запажа да за многе младе мушкарце полни односи не представљају ништа више од игре, „којој је циљ да од друге особе, то јест од младе жене направи будалу“. Он додаје да се та „игра састоји од младићевог наступа, а то опет укључује његову одећу, дотеривање, изглед, да зна да игра и лепо прича“. Многи младићи су сасвим вешти у добијању ове „игре“. Међутим, Андерсон запажа: „Када девојка затрудни, младић се повлачи“ (књига Роберта Лермана и Теодоре Умс, Young Unwed Fathers — Changing Roles and Emerging Policies).

Божје гледиште

Међутим, ако неко постане отац да ли га то заиста чини мушкарцем? Да ли је секс само игра? Према мишљењу нашег Створитеља, Јехове Бога, није. У његовој Речи Библији, Бог објашњава да полни однос служи једној узвишеној сврси. Након што говори о стварању првог човека и прве жене, Библија каже: „Благослови их, и рече им Бог: ’Рађајте се, множите се и напуните земљу‘“ (Постање 1:27, 28). Никада није била Божја намера да очеви напусте своју децу. Он је првог човека и жену спојио у вечну брачну везу (Постање 2:24). Дакле, његова воља је била да свако дете има и оца и мајку.

Међутим, није прошло много и мушкарци су већ почели да узимају више жена (Постање 4:19). Постање 6:2 нам говори о томе да су чак и нека анђеоска створења ’видела кћери човечје како су лепе‘. Након што су се материјализовали у људе, ови анђели су похлепно ’узимали за жене све оне које су изабрали‘. Потоп Нојевих дана натерао је ове демоне да се врате у духовно подручје. Међутим, Библија показује да је њихово подручје сада ограничено само на Земљу (Откривење 12:9-12). Стога, Сатана и његови демони данас врше веома снажан утицај на људе (Ефешанима 2:2). Млади људи несвесно потпадају под тај зли утицај и постају очеви деце коју не желе и не воле.

Онда, Писмо с добрим разлогом каже: „Ово је Божја воља: ваше посвећење, да се уздржавате од блуда; да би свако од вас знао како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части, не у лакомој полној похоти какву имају нације које не познају Бога; да нико не иде тако далеко да у овоме повређује права свог брата и задире у њих, јер је Јехова онај који кажњава за све ово“ (1. Солуњанима 4:3-6).

’Уздржавати се од блуда?‘ Многи млади би се наругали оваквом схватању. Осим тога, они су млади и имају снажне жеље! Али запази да блуд ’повређује туђа права и задире у њих‘. Зар девојка није повређена када је остављена с дететом и то без мужевљеве подршке? А шта је са опасностима да буде заражена неком сексуално преносивом болешћу, као што су генитални херпес, сифилис, гонореја или сида? Истина, понекад је могуће избећи такве последице. Чак и кад је тако, предбрачни секс још увек задире у права девојке да сачува добар глас и као девица ступи у брак. Дакле, уздржавање од блуда одражава здрав разум и зрелост. Истина, потребна је самоконтрола и одлучност ’да би човек владао својим сопственим судом‘ и уздржавао се од секса пре брака. Али, као што нам Исаија 48:17, 18 каже, Бог нас помоћу својих закона ’учи за наше добро‘.

„Држите се мушки“

Међутим, како може млад човек да покаже да је прави мушкарац? Сигурно не тако што постаје отац ванбрачне деце. Библија опомиње: „Останите будни, чврсто стојте у вери, држите се мушки, будите јаки. Све што радите нека буде у љубави“ (1. Коринћанима 16:13, 14).

Запази да ’држати се мушки‘ укључује потребу да се буде опрезан, јак у вери, храбар и пун љубави. Наравно, ова начела се примењују подједнако и на мушкарце и на жене. Али уколико развијаш овакве духовне особине, онда ће људи имати ваљане разлоге да те поштују и да ти се диве као правом мушкарцу! Учи од највећег човека који је икада живео — од Исуса Христа. Размисли само мало о његовом мужевном, храбром држању упркос мучењу па и смрти. Али како се Исус опходио с неким супротног пола?

Исус је сасвим сигурно имао прилике да ужива у друштву жена. Имао је многе следбенице, од којих су неке ’служиле [њему и апостолима] својом имовином‘ (Лука 8:3).Нарочито близак био је с Лазаревим двема сестрама. У ствари, Библија каже да је ’Исус волео Марту и њену сестру‘ (Јован 11:5). Да ли је Исус користио своју интелигенцију, шарм, или привлачан физички изглед, чиме је као савршен човек сигурно био обдарен, да би мамио ове жене на неморалне поступке? Не, напротив, Библија каже о њему да он „није учинио грех“ (1. Петрова 2:22). Он се није непристојно понашао чак ни кад је једна жена, за коју се добро знало да је грешница, можда проститутка, ’сва уплакана почела да му кваси ноге сузама и да их брише својом косом‘ (Лука 7:37, 38). Исус чак није ни помишљао на то да ову рањиву жену искористи! Он је показао да је способан да контролише своја осећања — што карактерише правог мушкарца. Он је поступао са женама не као са објектима за секс већ као са индивидуама достојним љубави и поштовања.

Ако си млади хришћанин, слеђење Христовог примера — а не примера неких твојих вршњака — спречиће те у томе да ’повредиш нечија права и да задиреш у њих‘. То ће те такође штитити да не доживиш ту несрећу да ти се роди ванбрачно дете. Истина, други те могу задиркивати због тога што се уздржаваш од блуда. Али, гледано на дуге стазе, стицање Божје наклоности користиће ти више од стицања привремене наклоности вршњака (Пословице 27:11).

Међутим, шта ако је млада особа живела неморалним животом у прошлости али је напустила такав неморалан начин живота и искрено се покајала? Ако је тако, онда и она попут покајничког краља Давида, који се такође упустио у неморал, може бити уверена да ће примити Божје опроштење (2. Самуилова 11:2-5; 12:13; Псалам 51:2, 3). Али, ако је ипак дошло до ванбрачне трудноће, младић још увек треба да донесе неке озбиљне одлуке. Хоће ли се оженити том девојком? Да ли има било какве одговорности према свом детету? Један од будућих чланака обрадиће ова питања.

[Слике на 15. страни]

Многи млади погрешно верују да секс не повлачи за собом никакве последице