Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Дуванска компанија признаје да пушење изазива рак

Након што је деценијама оспоравао налазе разних ауторитета на пољу медицине, Филип Морис, највећи произвођач цигарета у Сједињеним Државама, сада признаје да пушење изазива рак плућа и друге смртоносне болести. Једна изјава за штампу ове компаније гласи: „Постоји непобитан медицински и научни консензус да пушење цигарета изазива рак плућа, срчана обољења, емфизем и друге озбиљне болести код пушача.“ The New York Times запажа да је „компанија раније тврдила... да је пушење било само један ’фактор ризика‘ или ’узрочни фактор‘ за болести као што су рак плућа, али не и да проузрокује те болести“. Па ипак, упркос овом признању, компанија каже: „Ми смо веома поносни на наше марке цигарета и на рекламне кампање које су их подржавале током година.“

Обележја која ишчезавају

Силоси за жито лагано нестају из западних прерија Канаде. Највише силоса било је 1933. када је у том подручју било раштркано њих 5 758. Тај број је од тада пао на 1 052. Због чега? Једна особа, која је била очевидац рушења једног силоса, јадиковала је: „Времена су се толико променила. Пољопривреда је постала посао великих комбината. Породичне фарме изумиру. Исто је и са силосима.“ „Прерије без силоса биле би попут Венеције без канала, Њујорка без облакодера или Британије без пабова“, извештава часопис Harrowsmith Country Life. Посебно заинтересоване групе раде на очувању онога што се сматра једним архитектонским симболом канадских равница. Један силос за жито је претворен у музеј, а други у ресторан-позориште.

Времена никад доста

Све више људи широм Европе осећа да је у стиску с временом, извештавају немачке новине Gießener Allgemeine. Ово подједнако важи за све, без обзира да ли раде ван куће, обављају кућне послове, или уживају у слободном времену. „Људи мање спавају, брже једу и осећају да на послу морају радити брже него пре 40 година“, каже социолог Манфред Гархамер са Универзитета Бамберг. Открио је да се темпо свакодневног живота убрзао у свим европским земљама које је испитивао. Направе у домаћинству које штеде труд и скраћење радног времена нису створили некакво „друштво доколичара“ нити „времена на претек“. Баш супротно, време за оброке је у просеку смањено за 20 минута, а ноћни одмор за 40 минута.

Аустралијска зависност од коцкања

„Коцкање је данас у Аустралији један озбиљан здравствени проблем који директно погађа најмање 330 000 хроничних коцкара“, извештава The Australian. Према овим новинама, од свих електричних апарата за коцкање који постоје у свету, отприлике сваки пети се налази у Аустралији, где се коцка 82 посто одрасле популације. Комисија која истражује аустралијску коцкарску индустрију, открила је да 2,3 посто одраслих Аустралијанаца има великих проблема с коцкањем. Од свих њих 37 посто је размишљало о томе да изврши самоубиство, више од 11 посто је покушало да изврши самоубиство, док је 90 посто рекло да су због коцкања били у тешкој депресији. Комисија је затражила једну ревизију система коцкања и предложила да се у коцкарницама поставе знаци упозорења.

Борити се са стресом

Да ли сте под стресом? Према извештају из новина El Universal, Мексички завод за социјално осигурање предлаже следеће смернице које могу помоћи у борби против напетости. Спавајте онолико колико то ваше тело захтева — између шест и десет сати дневно. Једите потпун и разноврстан доручак, просечан ручак и лагану вечеру. Уз то, многи стручњаци препоручују да смањите узимање хране која је богата масноћом, да ограничите употребу соли и да после 40. године смањите конзумирање млека и шећера. Покушајте да пронађете време да на миру медитирате. Сведите стрес на још мању меру одржавајући контакт с природом.

Отровна лепота

Један козметички третман који укључује убризгавање смртоносног отрова ботулина, данас се користи за уклањање бора с лица, извештава The Toronto Star. Отров парализује одређене мишиће лица који за пар дана изгубе свој тонус, чинећи да боре нестану. Третман траје око четири месеца након чега пацијент има опуштенији, младалачки изглед. Међутим, постоји одређена цена коју треба платити. Извештај упозорава да „корисници више немају боре, али више не могу ни да померају обрве кад су изненађени, смех им се не види и у очима, [нити могу] да се мрште“. Ствар је у томе што треба да будете спремни „да паралишете делове лица зарад младалачке лепоте“, кажу новине.

„На чијој страни је Бог?“

„Не желим да омаловажавам било чија веровања“, пише спортски новинар Сем Смит, „али зар ово јавно испољавање побожности у спорту није отишло мало предалеко? Зашто се фудбалери моле након постизања гола?“ Исти ти играчи који се заједнички моле, могу се после утакмице видети како у свлачионицама „псују репортере“ или како у жару борбе „покушавају да повреде противнике“, запажа Смит. Мислити да Бог фаворизује један тим над другим „изгледа као омаловажавање веровања у Бога“,каже он. Тако, његов чланак закључује: „Немојмо од спорта правити више него што он заиста јесте.“

Опасна занимања

Која занимања спадају међу десет најопаснијих? Према подацима до којих је дошао Биро Сједињених Држава за статистику рада, дрвосече су на врху листе са скоро 129 смртних случајева на 100 000 радника, а одмах затим следе рибари са 123 и радници на бродовима са отприлике 94 смртна случаја на 100 000 радника. После њих, по опасности посла који обављају следе пилоти, радници на металним конструкцијама, рудари, грађевинари, таксисти, камионџије и земљорадници. Међутим, „свеукупна стопа смртоносних повреда које су повезане са занимањем — 4,7 на 100 000 запослених — опала је за око 10 посто“ у последњих пет година, извештава Scientific American.

Паметне птице!

„Врапци у Калкути не добијају маларију“, извештава природњачки часопис из Француске Terre Sauvage. Стручњаци су запазили да с порастом маларије, врапци лете даље ван града, тражећи лишће једног дрвета које је познато по томе што садржи велику концентрацију природног кинина, лека против маларије. Поред тога што птице од лишћа праве гнезда, оне га очигледно и једу. „Врапци, љубитељи градова, изгледа да су уплашени маларијом, пронашли начин да се заштите“, запажа часопис.

Прљави новац

Више од 99 посто новчаница у Лондону упрљано је кокаином, извештавају новине Guardian. Од 500 новчаница које су испитали стручњаци 496 је имало трагове дроге. Прљање почиње када новчанице прођу кроз руке корисника дроге. Ове новчанице потом упрљају други новац када их сортирају банковне машине или када се ускладиште заједно. Кокаин је у Британији постао дрога која се узима из забаве и најбрже се шири међу младима између 20 и 24 године. Према Пројекту упознајмо младе, с центром у Лондону, тинејџери користе кокаин зато што мисле да ће им то побољшати репутацију и повећати снагу.

’Најчешћа инфекција која се преноси крвљу‘

„Најмање 2,7 милиона Американаца носи вирус хепатитиса Ц што га у Сједињеним Државама чини најчешћом инфекцијом која се преноси крвљу“, каже један извештај Асошиејтед преса. Хепатитис Ц се преноси са особе на особу углавном сексуалним контактом или преко заражене крви. У највећој опасности да добију ову болест су интравенозни наркомани који размењују игле и људи који се упуштају у секс без икакве заштите. Међутим, инфекцију могу пренети и тату-мајстори и људи који раде акупунктуру, а који не чисте добро своју опрему. Људи који су примили трансфузију крви такође су у опасности. У Сједињеним Државама сваке године се изврши око 1 000 трансплантација јетре због престанка рада овог органа који је проузрокован вирусом.