Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трудимо се да стекнемо истинско богатство

Трудимо се да стекнемо истинско богатство

Стеците пријатеље неправедним богатством (ЛУКА 16:9)

ПЕСМЕ: 32, 154

1, 2. Зашто у садашњем свету није могуће искоренити сиромаштво?

ДАНАШЊИ економски систем је веома окрутан и неправедан. На пример, млади безуспешно трагају за послом. Многи људи доводе свој живот у опасност како би се преселили у богатије земље. Сиромаштво је раширено чак и у развијеним земљама. Јаз између богатих и сиромашних све је већи. Према неким недавним проценама, богатство које поседује један проценат светског становништва једнако је ономе што поседују сви остали заједно. Мада је ту процену тешко потврдити, чињеница је да милијарде људи живе у крајњем сиромаштву, док неки имају толико много да могу збринути и неколико генерација својих потомака. Исус је такође указао на ту чињеницу, када је рекао: „Сиромашне увек имате поред себе“ (Мар. 14:7). Због чега постоји таква неједнакост?

2 Исус је био свестан тога да ће садашњи неправедни економски, то јест трговачки систем постојати све док Божје Краљевство не преузме власт над земљом. На тај похлепни систем се у Откривењу 18:3 указује изразом „трговци земаљски“. Он представља један од темеља Сатаниног света, уз политички и религиозни систем. Иако су многе Божје слуге прекинуле сваку везу с политиком и лажном религијом, то није могуће у потпуности учинити с трговачким системом Сатаниног света.

3. Која питања ћемо осмотрити?

3 Као Божје слуге, неопходно је да с времена на време преиспитамо своје гледиште о трговачком систему. Можемо се питати: „Како начином на који користим материјалне ствари могу показати своју верност Јехови? Како да се одупрем утицају економског система? Која искуства показују да се Божји народ не узда у материјалне ствари већ у Бога?“

ПРИЧА О НЕПРАВЕДНОМ НАСТОЈНИКУ

4, 5. (а) У каквој се ситуацији нашао настојник из Исусове приче? (б) Који савет је Исус дао својим следбеницима?

4 Прочитати Луку 16:1-9. Исусова прича о неправедном настојнику подстиче на размишљање. Након што је настојник био оптужен да расипа имање свог господара, он је сналажљиво поступио да би стекао пријатеље који ће му помоћи уколико изгуби свој посао. * Наравно, Исус није овом причом желео да наведе своје ученике да буду непоштени како би опстали у овом свету. Он је такво понашање приписао онима које је назвао „синови овога света“. Циљ му је био да истакне једну важну поуку.

5 Исус је знао да ће, попут овог настојника који се нашао у тешкој ситуацији, многи његови следбеници наилазити на тешкоће док се труде да зараде за живот у данашњем неправедном свету. Зато им је дао следећи савет: „Стеците пријатеље неправедним богатством, да би вас, кад оно нестане, [Јехова и Исус] примили у вечна боравишта.“ Шта учимо из ових Исусових речи?

6. Како знамо да Јехова није намеравао да људи похлепно гомилају богатство?

6 Иако Исус није објаснио зашто је богатство назвао „неправедним“, Библија нам јасно показује да Јехова није намеравао да људи похлепно гомилају богатство. Јехова је у Едену дао Адаму и Еви све што им је било потребно за живот (Пост. 2:15, 16). Касније, када је у првом веку на хришћане изливен свети дух, нико од њих „није говорио да је нешто од онога што поседује његово, него им је све било заједничко“ (Дела 4:32). Такође, Исаија је пророковао о времену када ће сви људи бесплатно уживати у плодовима земље (Ис. 25:6-9; 65:21, 22). Али док то време не дође, Исусови ученици морају да зарађују за живот и да такорећи користе „неправедно богатство“ овог света. Зато је неопходно да буду мудри и да се труде да угоде Богу.

МУДРО КОРИСТИМО „НЕПРАВЕДНО БОГАТСТВО“

7. Шта учимо из онога што је Исус рекао у Луки 16:10-13?

7 Прочитати Луку 16:10-13. Настојник из Исусове приче стекао је пријатеље зарад своје користи. Међутим, Исус је подстакао своје следбенике да из несебичних мотива развијају пријатељство с њим и његовим Оцем. Из стихова који следе након приче о настојнику види се да постоји веза између „неправедног богатства“ и верности Богу. Исус је истакао да начином на који користимо неправедно богатство можемо показати своју верност Богу.

8, 9. Како неки показују верност Богу?

8 Своју верност Богу, између осталог, можемо показати тако што дајемо добровољне прилоге за међународно дело проповедања, које је Исус прорекао (Мат. 24:14). На пример, једна девојчица из Индије је стављала новчиће у касицу. Штедела је и притом била спремна чак и да се одрекне неких играчака. Када је напунила касицу, она је тај новац дала као добровољни прилог за дело проповедања. Један брат из Индије који има плантажу кокоса једном је поклонио велику количину кокосових ораха истуреном преводилачком одељењу за малајаламски језик. Брат је сматрао да ће им то значити више него да им да новац, пошто би свакако морали да купе кокос. Такође, браћа из Грчке редовно поклањају тамошњој бетелској породици маслиново уље, сир и друге намирнице. Ови примери показују како можемо мудро користити материјална средства.

9 Један брат са Шри Ланке, који живи у другој земљи, дозволио је да у његовој кући станују они који су у пуновременој служби, као и да се у њој одржавају скупштински и покрајински састанци. Он због тога има додатне трошкове, али тамошњој сиромашној браћи то много значи. Надаље, у једној земљи где је проповедање забрањено, објавитељи стављају своје домове на располагање како би се користили као Дворане Краљевства. Захваљујући томе, пионири и други објавитељи који скромно живе не морају да изнајмљују објекте за састанке.

10. Који су неки од благослова које можемо добити уколико смо дарежљиви?

10 Примери које смо навели показују да је Божји народ „веран у најмањем“, тако што материјална средства користи на начин који показује да више цени духовно богатство (Лука 16:10). Како та браћа и сестре гледају на жртве које чине? Они разумеју да тиме стичу „истинско богатство“ (Лука 16:11). Једна сестра која редовно даје прилоге каже: „То што се трудим да будем дарежљива, позитивно је утицало на мене. С временом сам постала великодушнија и на другим пољима. На пример, стрпљивија сам, спремнија да опраштам, да прихватим савет и да се помирим с разочарањима.“ Многи други су такође увидели да је дарежљивост позитивно утицала на њих (Пс. 112:5; Посл. 22:9).

11. (а) Како можемо показати да мудро користимо материјалне ствари? (б) Шта се постиже прилозима браће из целог света? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Још један начин на који можемо показати да мудро користимо материјалне ствари јесте да помажемо другима. Примера ради, неки објавитељи који не могу да буду у пуновременој служби или да се преселе тамо где је већа потреба за објавитељима, радују се што знају да својим прилозима подупиру друге у служби (Посл. 19:17). Добровољни прилози се користе да се обезбеди литература и подупре проповедање у сиромашним земљама у којима је број објавитеља у великом порасту. Рецимо, годинама раније у земљама као што су Демократска Република Конго, Мадагаскар и Руанда, за једну Библију је требало издвојити целу седмичну или месечну зараду. Браћа су морала да бирају да ли ће купити Библију или храну за своју породицу. Али захваљујући прилозима браће из целог света, вишак једних покрива оскудицу других с циљем „да буде једнакост“, па је Јеховина организација у могућности да подупре превођење и штампање Библије. Сада у тим земљама браћа могу да добију Библију за сваког члана своје породице, као и за особе с којима проучавају. (Прочитати 2. Коринћанима 8:13-15.) На тај начин, и браћа која дају прилоге и они који имају користи од њих јачају своје пријатељство с Јеховом.

ПОЈЕДНОСТАВИМО ЖИВОТ

12. Како је Аврахам показао поуздање у Јехову?

12 Како још можемо показати да нам је пријатељство с Јеховом важно? Тако што ћемо поједноставити живот и своје околности користити да стичемо „истинско богатство“. То је у древно доба учинио Јеховин слуга Аврахам. Он је напустио богати град Ур и био спреман да живи у шаторима јер је желео да буде Јеховин пријатељ (Јевр. 11:8-10). Увек се поуздао у Јехову као извор истинског богатства и никада није тежио за материјалним стварима, што би показало недостатак поуздања (Пост. 14:22, 23). Исус је имао на уму такву врсту вере када је једном богатом човеку рекао: „Ако хоћеш да будеш савршен, иди и продај своје имање и новац дај сиромашнима и имаћеш благо на небу. Онда дођи и крени за мном“ (Мат. 19:21). Тај човек није имао веру попут Аврахамове. За разлику од њега, други су се безусловно уздали у Јехову.

13. (а) Који савет је апостол Павле дао Тимотеју? (б) Како можемо да применимо Павлов савет?

13 Снажну веру показао је и Тимотеј. За њега је Павле рекао да је „добар војник Христа Исуса“. Након тога је додао: „Ниједан војник се не упушта у послове свакодневног живота, јер жели да угоди ономе који га је узео за војника“ (2. Тим. 2:3, 4). Данашњи Исусови следбеници, укључујући и „војску“ од преко милион пуновремених слугу, дају све од себе како би применили тај савет апостола Павла. Они се одупиру утицају овог света и његове рекламне индустрије, имајући на уму начело: „Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Посл. 22:7). Сатана би силно желео да постанемо робови његовог трговачког света. Због неких одлука бисмо могли годинама да будемо под великим притиском, јер бисмо можда морали да отплаћујемо велике рате за кућу, ауто, школовање, па чак и за венчање. Међутим, биће очигледно да смо мудри уколико поједноставимо живот, избегавамо дугове и смањимо трошкове. Тако нећемо постати робови данашњег трговачког света и моћи ћемо да несметано служимо Јехови (1. Тим. 6:10).

14. Наведи примере који показују чему треба да дамо приоритет.

14 Да бисмо водили једноставан живот, неопходно је да исправно поставимо приоритете. Погледајмо то на примеру једног брата и његове супруге. Они су имали фирму која је успешно пословала. Међутим, желели су да поново буду у пуновременој служби. Та жеља их је подстакла да продају фирму, чамац и друге ствари. Њих двоје су се пријавили да служе као добровољци на градњи нашег главног седишта у Ворвику. Тамо су неколико седмица служили с његовим родитељима, који су такође дошли да помогну. Поред тога, посебан благослов је био тај што су у Ворвику све време служили са својом ћерком и зетом. Још један пример је сестра која служи као пионир у Колораду. Она је радила скраћено радно време у једној банци. Њени претпостављени су били толико задовољни њеним радом да су јој понудили посао с пуним радним временом и троструко већу плату. Међутим, у том случају не би могла да посвети служби довољно времена, па је одбила ту привлачну понуду. Ово су само неки од многих примера самопожртвованости Јеховиних слугу. Када смо чврсто решени да нам Краљевство буде на првом месту у животу, ми показујемо да ценимо пријатељство с Јеховом и да нам је духовно богатство важније од онога што нам нуди данашњи трговачки свет.

КАД „НЕПРАВЕДНО БОГАТСТВО“ НЕСТАНЕ

15. Које богатство нам доноси највеће задовољство?

15 Материјално богатство није само по себи показатељ да имамо Божји благослов. Јехова благосиља оне који се „богате добрим делима“. (Прочитати 1. Тимотеју 6:17-19.) Један пример је сестра по имену Лучија. * Она се 1993. преселила из Италије у Албанију, јер је сазнала да је тамо потребна помоћ у проповедању. Иако није имала посао, потпуно се поуздала у Јехову да ће се он побринути за њене потребе. С временом је научила албански језик и уз њену помоћ је више од 60 особа прихватило истину. Иако већина нас не проповеда на тако плодном подручју, све што чинимо како бисмо другима помогли да упознају Јехову и да му се приближе богатство је које ће вечно трајати (Мат. 6:20).

16. (а) Шта ће се догодити с трговачким светом? (б) Како то треба да утиче на наш став према материјалним стварима?

16 Исус је рекао: „Кад [неправедно богатство] нестане“, а не ако оно нестане (Лука 16:9). У овим последњим данима, често се дешава да банке пропадну или да дође до економске кризе. Али то је безначајно у односу на оно што ће се у скорој будућности десити у целом свету. Цео Сатанин поредак, у шта спадају политички, религиозни и трговачки свет, осуђен је на пропаст. У вези с тим, пророци Језекиљ и Софонија прорекли су да ће злато и сребро, који су одувек били од суштинске важности за трговачки свет, постати безвредни (Језек. 7:19; Соф. 1:18). Како бисмо се осећали да у својим позним годинама схватимо да смо жртвовали истинско богатство зарад неправедног богатства овог света? Вероватно бисмо се осећали као човек који је радио целог свог живота да би стекао брдо пара и на крају схватио да је тај новац фалсификован (Посл. 18:11). Заиста, богатство ће неминовно пропасти. Зато га искористимо да бисмо били Јеховини и Исусови пријатељи. Све што чинимо како бисмо подупирали Јеховино Краљевство духовно ће нас обогатити.

17, 18. Шта у будућности очекује Божје слуге?

17 Када Божје Краљевство дође, више неће бити стамбених кредита или станарине. Неће бити ни потребе за здравственим осигурањем. Хране ће бити у изобиљу за свакога и то бесплатно. Јеховине слуге ће уживати у најбољим плодовима земље. Злато, сребро и драгуљи ће служити као украс, а не да би се неко обогатио. Сви ће имати на располагању квалитетне материјале за градњу, као што су дрво, камен и метал, и моћи ће да граде прелепе куће. Други ће радити с њима из задовољства, а не за новац. Сви ће без разлике уживати у обиљу које земља пружа.

18 То је само део неописиво драгоцене награде коју ће добити они који стичу пријатеље на небу. Јеховине слуге на земљи ће клицати од радости кад буду чуле Исусове речи: „Дођите, ви које је мој Отац благословио, наследите краљевство које је припремљено за вас од постанка света“ (Мат. 25:34).

^ одл. 4 Исус није рекао да ли је оптужба била основана или не. Грчка реч која је у Луки 16:1 преведена са „оптужили“ може да значи и то да је настојника неко оклеветао. Исус се усредсредио на то како се настојник снашао у тој ситуацији, а не на разлоге зашто је изгубио свој посао.

^ одл. 15 Животна прича Лучије Мусанет објављена је у издању Пробудите се! од 22. јуна 2003, стране 18-22.