Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је важно да будемо скромни

Зашто је важно да будемо скромни

Мудрост је код скромних (ПОСЛ. 11:2)

ПЕСМЕ: 38, 69

1, 2. Зашто је Бог одбацио Саула? (Видети слику на почетку чланка.)

КАДА је Саул изабран за краља, био је скроман и на добром гласу (1. Сам. 9:1, 2, 21; 10:20-24). Али убрзо је почео да поступа охоло. Једном приликом су хиљаде Филистеја дошле да се боре с Израелцима. Пророк Самуило је рекао Саулу да ће доћи и принети жртву Јехови. Међутим, пошто је Самуило каснио, Израелце је ухватио страх и многи су почели да напуштају Саула. Зато је Саул сигурно почео да размишља: „Морам нешто да урадим, и то брзо.“ Тако је принео жртву, чиме је прекорачио своја овлашћења. Јехови то није било по вољи (1. Сам. 13:5-9).

2 Кад је Самуило стигао, прекорио је Саула. Али Саул није признао да је погрешио, већ се изговарао и покушао да кривицу свали на народ (1. Сам. 13:10-14). Био је то први у низу погрешних потеза, који су довели до тога да га Јехова на крају одбаци као краља (1. Сам. 15:22, 23). Иако је Саулов почетак био добар, крај му је био катастрофалан (1. Сам. 31:1-6).

3. (а) Како многи гледају на скромност? (б) На која питања ћемо добити одговор?

3 У данашњем свету прожетом такмичарским духом, многи сматрају да морају да се истичу како би напредовали. Зато у њиховом животу нема ни трага скромности. На пример, један познати глумац и политичар једном је рекао: „За мене се ни у ком погледу не може рећи да сам скроман — а волео бих да тако и остане.“ Међутим, зашто је скромност ипак веома важна? Шта скромност јесте, а шта није? Како можемо остати скромни и у изазовним ситуацијама? У овом чланку ћемо одговорити на прва два питања, а у следећем на треће.

ЗАШТО ЈЕ СКРОМНОСТ ВАЖНА?

4. Шта су „охола дела“?

4 У Библији се каже да је супротност скромности охолост. (Прочитати Пословице 11:2.) Зато се Давид молио Јехови: „Од дела охолих чувај слугу свога“ (Пс. 19:13). Када се може рећи да неко чини „охола дела“? Када због нестрпљења или поноса учини нешто на шта нема право или није овлашћен за то. Пошто смо несавршени, сви понекад тако поступимо. Међутим, из Сауловог примера учимо да ако стекнемо навику да себи дајемо превише за право и узимамо ствари у своје руке, пре или касније ћемо имати озбиљан проблем с Јеховом. У Псалму 119:21 о Јехови читамо: „Прекорио си [...] охоле.“ Зашто је охолост тако озбиљан преступ?

5. Зашто су охола дела озбиљна ствар?

5 Охола дела су озбиљнија од ненамерних грешака. Зашто? Као прво, ако смо охоли, ми показујемо непоштовање према Јехови, свом Богу и Владару. Као друго, ако прелазимо границе свог ауторитета, вероватно ћемо доћи у сукоб с другима (Посл. 13:10). И као треће, када постане јасно да смо поступили охоло, бићемо посрамљени или чак понижени (Лука 14:8, 9). Дакле, охолост увек има лош исход и зато је боље бити скроман, како нас Библија и саветује.

ШТА ЈЕ СКРОМНОСТ?

6, 7. Како су скромност и понизност повезане?

6 Скромност је уско повезана са понизношћу. Понизна особа се не поставља изнад других (Фил. 2:3). Она је обично и скромна, не истиче своје способности и достигнућа, признаје своје грешке и спремна је да прихвати предлоге и идеје других. Јехова воли када смо такви.

7 Слично томе, када се у Библији за неку особу каже да је скромна, то на изворном, грчком језику значи да она добро познаје себе и увиђа да постоје ствари које не може да уради или које јој нису дозвољене. Зато се она с поштовањем опходи с другима.

8. Који су неки упозоравајући знакови охолог размишљања или поступања?

8 Како би се могло десити да почнемо да размишљамо или поступамо охоло? Осмотримо неколико упозоравајућих знакова. Можда почињемо да мислимо како смо због својих задужења важнији од других (Римљ. 12:16). Или можда скрећемо превелику пажњу на себе (1. Тим. 2:9, 10). Можда снажно заступамо неки став само због свог ауторитета или личног мишљења, или зато што смо у блиском односу с неким ко има ауторитет (1. Кор. 4:6). Када тако поступамо, често нисмо ни свесни да прелазимо границу и да поступамо охоло.

9. (а) Шта може водити до охолих дела? (б) Наведи примере неких који су поступили охоло.

9 Сваком се може десити да дозволи да га надвладају себичне жеље и да због тога поступи охоло. Претерана амбиција, завист и неконтролисан гнев могу водити до охолих дела. У Библији читамо о Авесалому, Озији и Навуходоносору који су поступили охоло. Међутим, Јехова им је ставио до знања да морају да се понизе (2. Сам. 15:1-6; 18:9-17; 2. Лет. 26:16-21; Дан. 5:18-21).

10. На основу библијских примера објасни зашто не треба да судимо другима.

10 Постоје још неки разлози због којих неко не поступи скромно. Узмимо за пример оно што су урадили Авимелех и Петар (Пост. 20:2-7; Мат. 26:31-35). Да ли су они били охоли или једноставно нису познавали све чињенице и поступили су без размишљања? Пошто не можемо да читамо срца, не треба да судимо другима из којих мотива нешто раде. Тако ћемо показати и да смо мудри и да волимо друге. (Прочитати Јаковљеву 4:12.)

ЦЕНИМО СВОЈЕ МЕСТО У ЈЕХОВИНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

11. Шта скромна особа разуме?

11 Скромна особа разуме које је њено место у Божјој организацији. Пошто је Јехова Бог реда, свакоме од нас је доделио улогу у скупштини. Иако се разликујемо у знању, способностима и талентима, сви смо важни. Све своје дарове треба да користимо тако да славимо Јехову и будемо од користи другима (Римљ. 12:4-8). Јехова нам је указао част и поверење тиме што нам је дао одговорност да будемо „настојници [његове] незаслужене доброте“. (Прочитати 1. Петрову 4:10.)

Шта можемо научити од Исуса кад нам се промене околности? (Видети одломке 12-14)

12, 13. Зашто не треба да се изненадимо када се наша улога у Божјој организацији промени?

12 Међутим, наша улога у Божјој организацији се с временом може променити. Погледајмо то на примеру Исуса. Он је у почетку био сам с Јеховом (Посл. 8:22). Онда је помагао Јехови у стварању других духовних бића, свемира и на крају човека (Кол. 1:16). Касније је добио нову улогу. Требало је да дође на земљу, и то тако што ће се родити као беспомоћна беба, а затим сазрети у одраслог човека (Фил. 2:7). Након што је положио живот за друге, вратио се на небо као духовно биће да би 1914. постао Краљ Божјег Краљевства (Јевр. 2:9). То за њега није била последња промена. Након што буде био Краљ хиљаду година, предаће Краљевство Јехови Богу тако да „Бог буде све свима“ (1. Кор. 15:28).

13 И ми можемо очекивати промене у животу. Понекад ће се наше одговорности мењати у складу с нашим одлукама. Примера ради, можда ћемо ступити у брак или добити децу. Можда ћемо поједноставити живот и започети с пуновременом службом. Осим тога, наше околности се могу променити и утицати на наша задужења у организацији. То може водити до повећања или смањења наших одговорности и онога што се очекује од нас. Неко је млад, а неко у годинама. Неко има добро здравље, а неко не. Међутим, Јехова увек зна како му можемо најбоље служити. Он очекује само оно што можемо да му пружимо и веома цени сваки наш труд (Јевр. 6:10).

14. Како нам скромност помаже да будемо задовољни својим задужењем?

14 Исус је уживао у сваком свом задужењу, а то можемо и ми (Посл. 8:30, 31). Скромна особа не мисли да је неко спречава да напредује, већ је задовољна својим задужењима и улогом у скупштини. Она се не брине да ли ће добити додатне одговорности, нити је усредсређена на оно што други постижу. Напротив, задовољна је својом улогом у Божјој организацији јер увиђа да ју је добила од Јехове. Зато даје све од себе на свом задужењу и у томе налази радост. Такође поштује друге и радосно их подупире, јер увиђа да су и они своја задужења добили од Јехове (Римљ. 12:10).

ШТА СКРОМНОСТ НИЈЕ?

15. Шта можемо научити од Гедеона?

15 Гедеон је диван пример скромности. Када га је Јехова позвао да избави Израелце из мадијанских руку, Гедеон је рекао: „Моја породица је најмања у Манасијином племену, а ја сам најнезнатнији у кући свог оца“ (Суд. 6:15). Па ипак, упркос томе што је имао скромно мишљење о себи, прихватио је Јеховин позив да избави Израелце. Након тога се потрудио да добро разуме шта Јехова очекује од њега и молио му се за вођство (Суд. 6:36-40). Иако је био храбар и неустрашив, показао је да је опрезан и промишљен (Суд. 6:11, 27). Гедеон се није одазвао на Јеховин позив да би себи стекао славу. То је показао тако што се, након што је урадио све што је Јехова очекивао од њега, вратио својој кући (Суд. 8:22, 23, 29).

16, 17. Како можемо показати скромност кад је реч о духовном напретку?

16 Скромност не значи да не треба да тежимо за тим да више служимо Јехови и да прихватамо нова задужења. Штавише, Свето писмо нас подстиче да напредујемо (1. Тим. 4:13-15). Да ли то обавезно значи да треба да добијемо неко ново задужење? Не. Јехова нас може благословити тако да духовно напредујемо где год му служимо. Свако од нас може да побољшава своју личност и да још квалитетније служи Јехови и помаже другима.

17 Ако смо скромни, пре него што прихватимо неко ново задужење, учинићемо све да добро разумемо шта се очекује од нас. Искрено ћемо размислити о својим тренутним околностима. Молићемо се и реално проценити да ли ћемо тиме преузети на себе више него што можемо да носимо. На пример, да ли ћемо и даље имати довољно времена и снаге за друге важне одговорности? Можемо ли нешто што тренутно радимо поверити другој особи како бисмо имали више времена за ново задужење? Ако је одговор на једно или оба питања одричан, можда постоји друга особа која би тренутно више одговарала за то задужење. Скромност би нас могла навести да у овој ситуацији кажемо не.

18. (а) На шта ће нас скромност подстаћи кад прихватимо неко ново задужење? (б) Како нам Римљанима 12:3 помаже да будемо скромни?

18 Од Гедеона учимо да, уколико прихватимо неко ново задужење, не можемо бити успешни без Јеховиног вођства и благослова. У суштини, Библија нас све позива да скромно ходимо с Богом (Мих. 6:8). Зато кад прихватимо ново задужење, треба да се молимо и размишљамо о свему што нам Јехова говори путем своје Речи и организације. Морамо да научимо да ускладимо свој корак с Јеховиним вођством. Не заборавимо да све што постижемо у његовој служби није због тога што смо ми способни, већ због тога што је Јехова понизан и помаже нам (Пс. 18:35). Скромност ће нам помоћи да не мислимо да смо претерано важни, али ни да нисмо уопште важни. (Прочитати Римљанима 12:3.)

19. Зашто треба да будемо скромни?

19 Скромна особа зна да једино Јехова заслужује сву част будући да је он Створитељ и Врховни Владар (Откр. 4:11). Скромност нам помаже да будемо задовољни својим местом у Божјој организацији и да ревно обављамо своја задужења. Подстиче нас да поштујемо друге, чиме се унапређује јединство у Божјем народу. Наводи нас да друге стављамо испред себе и да добро размислимо пре него што нешто урадимо. То нам помаже да избегнемо озбиљне грешке. Надаље, Јехова цени скромне особе. Све су то разлози због којих је важно да Божје слуге буду скромне. Међутим, да ли је могуће да сачувамо скромност и када је она на испиту? О томе ће бити речи у следећем чланку.