Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брак може бити успешан

Брак може бити успешан

Нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа (ЕФ. 5:33)

ПЕСМЕ: 87, 3

1. Иако су на дан венчања сви парови срећни, шта се често дешава у браку? (Видети слику на почетку чланка.)

КАДА млада и младожења угледају једно друго на дан венчања, њиховој срећи нема краја. Током забављања, толико су се заволели да су сада спремни да дају брачни завет да ће бити верни једно другом. Наравно, мораће да буду спремни на прилагођавање јер ће њих двоје сада започети заједнички живот. Божја Реч садржи мудре савете за оне који одлуче да ступе у брак. Пошто воли људе, Оснивач брака жели да сваки пар има успешан и срећан брак (Посл. 18:22). Ипак, у Библији се јасно каже да ће због несавршености брачни парови „имати телесну невољу“ (1. Кор. 7:28). Како се такве невоље могу свести на најмању могућу меру? Шта ће допринети томе да брак двоје хришћана буде успешан?

2. Које врсте љубави брачни другови треба да показују?

2 Библија истиче колико је љубав важна. Постоји више врста љубави и све оне имају своје место у браку. На пример, то су наклоност (на грчком филија), физичка привлачност (ерос) и љубав према члановима породице (сторге), нарочито када пар добије децу. Међутим, најважнија је љубав која се заснива на начелима (агапе). Она засигурава да ће брак бити успешан. Апостол Павле је о тој врсти љубави написао: „Дакле, нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Еф. 5:33).

УЛОГЕ БРАЧНИХ ДРУГОВА

3. Колико у браку љубав треба да буде јака?

3 Павле је написао: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Еф. 5:25). Исусови ученици треба да се угледају на њега и да воле једни друге. (Прочитати Јована 13:34, 35; 15:12, 13.) Љубав у браку треба да буде толико јака да су оба брачна друга спремна и да умру једно за друго. Тешко да би на то били спремни ако би међу њима постојао озбиљан проблем. Али зато агапе љубав „све подноси, све верује, свему се нада, све трпи“. Да, „љубав никада не престаје“ (1. Кор. 13:7, 8). Муж и жена су се заветовали да ће се волети и бити верни једно другом. То ће им помоћи да поступају у складу с Јеховиним узвишеним начелима и заједнички реше сваки проблем који би се могао појавити.

4, 5. (а) Коју одговорност има супруг као поглавар породице? (б) Како супруга треба да гледа на начело поглаварства? (в) Како су се један муж и жена прилагодили једно другом?

4 Павле је о улози брачних другова написао: „Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини“ (Еф. 5:22, 23). Тиме се жена не ставља у подређени положај у односу на мужа. Баш супротно, то јој олакшава да испуни улогу коју јој је Бог дао, када је рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује“ (Пост. 2:18). Као што Христ своју улогу поглавара скупштине испуњава с љубављу, тако и муж треба с љубављу да буде поглавар својој жени. Тада се она осећа сигурно, поштује га и подржава и подложна му је.

5 На тему прилагођавања у браку, Кети [1] каже: „Док се нисам удала, била сам независна и сама бринула о себи. У браку сам морала да научим да се ослањам на свог мужа. Није увек лако, али поступамо по Јеховиним саветима и веома смо се зближили.“ Њен супруг Фред каже: „Увек ми је било тешко да доносим одлуке, а у браку ми је постало још теже, јер сам морао да их доносим за двоје. Али молим се Јехови за његово вођство и стварно слушам шта ми супруга говори, тако да ми доношење одлука пада све лакше. Мислим да одлично сарађујемо.“

6. Како љубав „савршено повезује“ брачне другове када настану проблеми у браку?

6 Стабилан брак се састоји од двоје који не очекују савршенство једно од другог. Они примењују савет: „Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима.“ Сигурно ће обоје правити грешке. Међутим, када се то деси, могу учити из тих грешака, опраштати једно другом и дозволити љубави да их „савршено повезује“ (Кол. 3:13, 14). Осим тога, „љубав је дуготрпљива и добра [...] не памти зло“ (1. Кор. 13:4, 5). Неспоразуме треба изгладити што је пре могуће — још истог дана (Еф. 4:26, 27). Треба бити понизан и храбар, па искрено рећи: „Извини што сам те повредио.“ То много помаже брачним друговима да реше проблеме и да се зближе.

НЕЖНОСТ ЈЕ ВЕОМА ВАЖНА

7, 8. (а) Шта Библија саветује у вези са интимним односима у браку? (б) Зашто брачни другови треба да буду нежни једно према другом?

7 Библија даје добре савете који могу помоћи супружницима да имају уравнотежено гледиште о полним односима у браку. (Прочитати 1. Коринћанима 7:3-5.) Неопходно је да муж и жена узимају у обзир осећања и потребе једно другог. Ако муж није нежан са својом женом, њој може тешко пасти та страна брачног живота. Зато је важно да мужеви с њима поступају „у складу са оним што [су] научили“, то јест да имају разумевања за њих (1. Петр. 3:7). Полне односе никада не треба захтевати или изнуђивати. Код мушкарца се обично брже пробуди жеља, али важно је да обоје буду емоционално спремни.

8 Библија не поставља нека правила о интимности и изражавању наклоности између мужа и жене, као на пример током предигре и вођења љубави. Међутим, она помиње прикладне изразе наклоности (Песма 1:2; 2:6). Будући да су такви изрази наклоности природни и да су саставни део брачног живота, муж и жена треба да буду нежни једно према другом.

9. Зашто је неприкладно да гајимо сексуалне жеље према било коме ван нашег брака?

9 Када волимо Бога и ближњег, нећемо дозволити никоме и ничему да ослаби нашу приврженост брачном другу. Неки су угрозили или чак упропастили свој брак тиме што су постали зависни од порнографије. Морамо се одлучно одупрети жељи да гледамо порнографију, као и свему што може пробудити сексуалне жеље ван брака. Исто важи и за оно што може личити на флертовање с неким с ким нисмо у браку. То нипошто не треба да радимо, јер би значило да не волимо свог брачног друга. Треба да имамо на уму да Бог види све наше мисли и поступке. Тада ћемо желети да радимо оно што је њему по вољи и да будемо честити. (Прочитати Матеја 5:27, 28 и Јеврејима 4:13.)

КАДА СЕ ПОЈАВИ НАПЕТОСТ У БРАКУ

10, 11. (а) Колико често долази до развода брака? (б) Шта Библија каже о раздвајању? (в) Шта ће брачним паровима помоћи да не посежу одмах за раздвајањем?

10 Ако би озбиљни проблеми у браку потрајали, један или оба брачна друга могли би почети да размишљају о раздвајању или разводу. У неким земљама, више од половине бракова заврши се разводом. То није уобичајено међу Божјим народом, али је чињеница да и међу њима има све више брачних проблема. То је заиста забрињавајуће.

11 Библија саветује да „жена не одлази од мужа — ако ипак оде, нека остане неудата или нека се помири с мужем — и да муж не оставља жену“ (1. Кор. 7:10, 11). На раздвајање не треба гледати олако. Иако то може изгледати као решење кад дође до озбиљних проблема у браку, раздвајање обично само води до још више проблема. Исус је нагласио колико је оно озбиљно када је поновио оно што је Бог у почетку рекао о браку, а затим је додао: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:3-6; Пост. 2:24). То значи да ни муж ни жена не треба да растављају оно што је Бог саставио. Јехова на брак гледа као на доживотну заједницу (1. Кор. 7:39). Чињеница је да ће сви положити Богу рачун за себе. То треба да покрене брачне парове да се својски труде да брзо решавају проблеме, тако да они не постану озбиљни.

12. Шта би могло навести особу да размишља о раздвајању?

12 Неки проблеми у браку могу настати због неостварених очекивања. Кад се снови о срећи у браку не остваре, особа може постати незадовољна, осећати се преварено, па чак и огорчено. Извор напетости могу постати разлике у начину испољавања емоција и васпитању, као и неслагање око новца, породице брачног друга и одгајања деце. Ипак, за похвалу је што велика већина брачних парова у Божјем народу успевају да пронађу заједничко решење јер се воде Божјом мудрошћу.

13. Који су оправдани разлози за раздвајање?

13 Брачни парови који имају озбиљне проблеме треба да траже помоћ од старешина. Та искусна браћа могу им помоћи да примене савете из Божје Речи. У решавању проблема у браку, неопходно је и да се молимо Јехови да нам да свој свети дух и да нам помогне да применимо библијска начела. Такође је важно да показујемо плодове духа (Гал. 5:22, 23). У неким случајевима, раздвајање може бити оправдано. Намерно запостављање породице, тешко физичко злостављање и онемогућавање брачном другу да служи Јехови су ситуације због којих се неки одлучују на раздвајање. [2]

14. Шта Библија каже хришћанима чији брачни друг не служи Јехови?

14 Има бракова у којима нису оба брачна друга Јеховине слуге. Библија каже зашто је добро да остану заједно. (Прочитати 1. Коринћанима 7:12-14.) Било да је свестан тога или не, онај који не служи Јехови „посвећен“ је због свог брачног друга. Њихова деца су „света“ и у том смислу су под Божјом заштитом. Павле је рекао: „Откуд знаш, жено, да нећеш спасти мужа? Или откуд знаш, мужу, да нећеш спасти жену?“ (1. Кор. 7:16). У скоро свакој скупштини Јеховиних сведока има брачних парова у којима је један од њих помогао оном другом да почне да служи Јехови.

15, 16. (а) Шта Библија саветује хришћанкама чији мужеви не служе Богу? (б) Шта ако се брачни друг који не служи Јехови одлучи на раздвајање?

15 Апостол Петар је саветовао хришћанкама да буду подложне својим мужевима, што се односи и на оне „који нису послушни Божјој речи“. На тај начин би их „придобиле без речи својим понашањем, кад виде [њихово] чисто понашање и дубоко поштовање“. Ако је „мирног и благог духа, који је драгоцен у Божјим очима“, супруга ће пре придобити свог мужа него ако стално говори о својим веровањима (1. Петр. 3:1-4).

16 Шта ако се брачни друг који не служи Јехови одлучи на раздвајање? Библија каже: „Ако онај ко није верник жели да оде, нека оде. Брат или сестра у том случају нису везани, јер вас је Бог позвао да живите у миру“ (1. Кор. 7:15). Иако раздвајање може донети извесну меру мира, то не значи да су брат или сестра библијски слободни да поново ступе у брак. Међутим, не треба ни да приморавају брачног друга да остане. С временом, брачни друг може одлучити да се врати и да ојача брак. Можда чак одлучи и да служи Јехови.

ШТА НАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ У БРАКУ?

Ако су вам духовне ствари најважније, ваш брак може бити срећнији (Видети 17. одломак)

17. Шта брачним паровима треба да буде најважније?

17 Пошто заиста живимо „у последњим данима“, и те како осећамо колико су ово „тешка времена“ (2. Тим. 3:1-5). Ипак, ако водимо рачуна о томе да будемо духовно јаки, можемо се одупрети негативном утицају који овај свет врши на нас. Апостол Павле је написао: „Мало је времена преостало. Од сада нека они који имају жену буду као да је немају [...] и који користе свет, као да га не користе у потпуности“ (1. Кор. 7:29-31). Павле није рекао брачним паровима да запоставе свој брак. Међутим, с обзиром на време у ком живимо, духовне ствари треба да нам буду најважније (Мат. 6:33).

18. Зашто хришћани могу имати срећан и успешан брак?

18 Истина је да живимо у веома тешким временима и да се многи бракови распадају, али ми можемо имати срећан и успешан брак. Хришћански парови који се држе Јеховиног народа, који примењују библијска начела и прихватају вођство Јеховиног светог духа показују да цене оно „што је Бог саставио“ (Мар. 10:9).

^ [1] (5. одломак) Имена су промењена.