Пређи на садржај

Пређи на садржај

Астрологија и прорицање судбине — поглед у будућност?

Астрологија и прорицање судбине — поглед у будућност?

АСТРОЛОГИЈА

Астрологија је вид прорицања које се темељи на веровању да звезде, Месец и планете значајно утичу на живот људи на земљи. Астролози тврде да положај ових небеских тела у време нечијег рођења обликује његову личност и будућност.

Иако астрологија потиче још из древног Вавилона, она је и данас веома популарна. Према једном истраживању спроведеном 2012. у Сједињеним Државама, једна трећина испитаника је сматрала да се астрологија донекле заснива на науци, а 10 посто њих назвало ју је науком. Да ли је то тако? Није. Ево и зашто.

  • Планете и звезде не емитују силу која би могла да утиче на људе на начин на који астролози тврде.

  • Предвиђања су често толико уопштена да се могу применити на било кога.

  • Данашња астролошка предвиђања темеље се на древном веровању да планете круже око Земље, а данас знамо да планете круже око Сунца.

  • Различити астролози не дају иста предвиђања за исту особу.

  • Астрологија класификује људе у 12 категорија, то јест хороскопских знакова, према датуму њиховог рођења. Због померања нагиба Земљине осе током векова, сазвежђа више не покривају исте делове неба као што приказују знаци Зодијака.

Каже се да хороскопски знак одређује нечију личност. Али људи рођени истог дана немају исте особине. Нечији датум рођења нема никакве везе с његовом личношћу. Уместо да објективно сагледају нечију личност, астролози суде о нечијим поступцима и карактеру на основу низа претпоставки. Зар то није нека врста предрасуде?

ПРОРИЦАЊЕ СУДБИНЕ

Људи су се од давнина обраћали онима који су тврдили да могу да им предскажу будућност. Рецимо, некада се тражило значење у животињској и људској утроби или у начину на који петао кљуца зрневље. Неки проричу на основу трагова које талог кафе или листови чаја оставе у шољици. Популарне су и тарот карте, кристалне кугле и друге методе да се „прочита“ нечија будућност. Да ли је прорицање судбине поуздан начин да се сазна будућност? Није. Хајде да видимо зашто.

Узмимо у обзир доследност. Различити начини прорицања судбине често дају противречна значења. Чак и када се користи иста метода, предвиђања су другачија. На пример, ако неко постави исто питање о будућности двема особама које проричу судбину тумачећи исте карте, требало би да одговори буду исти. Али често нису.

Методе или мотиви оних који предвиђају будућност често се доводе у питање. Критичари кажу да су карте и кристалне кугле само реквизити и да особе које проричу судбину заправо тумаче нечије реакције а не предмете које користе. На пример, особа која је вешта у прорицању судбине поставља уопштена питања и помно прати одговоре и друге невербалне знаке који ће јој открити нешто о клијенту. Затим наводно погађа детаље из његовог живота које јој је он несвесно открио. Задобивши поверење својих клијената, неки од њих су зарадили велике суме новца.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

Будући да су астрологија и прорицање судбине веома популарни, изгледа као да је наша будућност предодређена. Али да ли је то тако? У Библији пише да људи имају слободу да изаберу у шта да верују или шта желе да раде и да наше одлуке утичу на нашу будућност (Исус Навин 24:15).

Људи који верују у Бога имају разлог више да се не баве астрологијом и прорицањем судбине, јер Бог осуђује све облике врачања. У Библији проналазимо следеће речи: „Нека се код тебе не нађе нико ко би свог сина или своју кћер спаљивао у ватри, ни који гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови, и због таквих одвратних ствари Јехова a, твој Бог, тера те народе испред тебе“ (Поновљени закони 18:10-12).

a То је име „Свевишњег над целом земљом“ (Псалам 83:18).