Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ваша будућност зависи од вас

Ваша будућност зависи од вас

ДА ЛИ УОПШТЕ ИМАМО ИЗБОР КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ НАША БУДУЋНОСТ? Неки људи верују да не можемо побећи од судбине. Када им се деси нешто у животу, они се помире с тим и обично кажу: „Тако је суђено.“

Други су разочарани јер не виде решење за насиље и неправду у свету у ком живимо. Они можда и покушају да промене живот набоље, али онда рат, криминал, природне катастрофе и болест увек изнова покваре њихове планове. Зато кажу: „Чему све то?“

Тачно је да неке околности могу омести ваше планове у животу (Проповедник 9:11). Међутим, када је у питању ваш вечни живот, имате избора. Заправо, Библија открива да ми сами одлучујемо о својој будућности. Погледајте шта тамо пише.

На уласку у Обећану земљу, вођа древног Израела Мојсије пренео је народу следеће Јеховине речи: „Ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство, тако што ћеш волети Јехову, свог Бога, слушати његов глас и држати се њега“ (Поновљени закони 30:15, 19, 20).

„Ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот.“ (Поновљени закони 30:19)

Бог је избавио Израелце из египатског ропства и понудио им слободу и срећан живот у Обећаној земљи. Али требало је и они нешто да ураде. Да би добили те благослове, морали су да направе избор. Како? Тако што ће волети Бога, слушати његов глас и држати га се.

Сличан избор стоји и пред вама, а од онога што изаберете зависи и ваша будућност. Ако волите Бога, слушате његов глас и држите га се, тиме ћете изабрати живот, и то вечни живот на рајској земљи. Погледајмо шта све то подразумева.

ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ

Љубав је најистакнутија Божја особина. „Бог је љубав“, написао је апостол Јован под Божјим надахнућем (1. Јованова 4:8). Зато је Исус, када су га питали која је највећа заповест, рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Близак однос с Јеховом Богом не темељи се на страху или слепој послушности, већ на љубави. Објаснимо то на једном примеру.

Јеховина љубав према људима може се упоредити с љубављу родитеља према својој деци. Иако су несавршени, брижни родитељи саветују, бодре, подржавају и васпитавају своју децу јер желе да она буду срећна и да напредују. Чему се они надају заузврат? Они желе да их њихова деца воле и да буду послушна ономе што им говоре за њихово добро. Зар није логично да наш небески Отац исто тако жели да га волимо и да му будемо захвални за све што чини за нас?

ПОСЛУШНОСТ БОГУ

На изворном језику Библије, израз „слушати“ често носи мисао о послушности. На то и мислимо када детету кажемо: „Слушај своје родитеље.“ Према томе, слушати Божји глас значи сазнати шта он говори и бити послушан томе. Пошто не можемо дословно чути Божји глас, ми га слушамо тако што читамо и примењујемо оно што се налази у његовој Речи, Библији (1. Јованова 5:3).

Да би истакао колико је важно да слушамо Божји глас, Исус је једном приликом рекао: „Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4). Речи које долазе од Бога важне су за живот колико и храна, па и важније. Зашто? Мудри краљ Соломон је објаснио: „Мудрост је заштита, а и новац је заштита. Али је предност знања и мудрости у томе што чувају живот ономе ко их има“ (Проповедник 7:12). Знање и мудрост од Бога штите нас и помажу нам да доносимо мудре одлуке захваљујући којима можемо добити вечни живот у будућности.

ОСТАНИТЕ БЛИЗУ БОГА

Присетите се Исусовог поређења које смо споменули у претходном чланку. Тамо стоји: „Уска су врата и тесан је пут који води у живот и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14). На таквом путу би нам сигурно значило да имамо водича и да га се држимо ако желимо да стигнемо до свог циља — вечног живота. Зато с разлогом можемо рећи да је добро да останемо близу Бога (Псалам 16:8). Како то можемо учинити?

Сваког дана има много тога што треба да урадимо, а још више онога што бисмо волели да урадимо. То нас може толико заокупити да нам не остаје пуно времена да сазнамо шта Бог жели од нас. Зато нас Библија подсећа: „Добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време, јер су дани зли“ (Ефешанима 5:15, 16). Остаћемо близу Бога ако нам близак однос с њим буде нешто најважније у животу (Матеј 6:33).

ИЗБОР ЈЕ НА ВАМА

Прошлост не можете променити, али од вас зависи какву ћете будућност имати ви и они које волите. Библија нам каже да нас наш небески Отац, Јехова Бог, искрено воли и да нам открива каквим животом жели да живимо. Погледајте шта је забележио пророк Михеј:

„Рекао ти је, о човече земаљски, шта је добро. Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?“ (Михеј 6:8).

Да ли ћете прихватити овај Јеховин позив и добити вечне благослове? Избор је на вама!