Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пророчанства која су се већ испунила

Пророчанства која су се већ испунила

Већ смо споменули легенду о краљу Крезу који је кренуо у рат против персијског краља уздајући се у пророчанство које је добио у пророчишту у Делфима, али је на крају доживео пораз. Насупрот томе, Библија садржи изванредно пророчанство о персијском краљу које се испунило до најситнијих детаља.

Око 200 година унапред — много пре него што се персијски краљ Кир родио — јеврејски пророк Исаија споменуо га је по имену и описао како ће освојити моћни град Вавилон.

Исаија 44:24, 27, 28: „Овако каже Јехова [...] Ја говорим воденом бездану: ’Пресуши. Исушићу све твоје реке.‘ Говорим о Киру: ’Он је мој пастир и извршиће све што желим‘, извршиће оно што сам рекао за Јерусалим: ’Опет ће се изградити‘, и за храм: ’Положиће се његови темељи.‘“

Према грчком историчару Херодоту, Кирова војска је скренула водени ток реке Еуфрат која је протицала кроз Вавилон. Захваљујући тој стратегији, Кирове трупе су ушле у град прегазивши речно корито. Након што су заузели град, Кир је ослободио Јевреје који су били у вавилонском заробљеништву и дозволио им да се врате и обнове Јерусалим, који је 70 година био у рушевинама.

Исаија 45:1: „Овако говори Јехова свом помазанику Киру, кога држи за десницу, да пред њим покори народе и распаше бокове краљевима, да пред њим отвори двокрилна врата, да ниједна врата не буду затворена.“

Персијанци су ушли у град на масивна градска двокрилна врата, која су непажњом остала отворена. Да су Вавилонци знали шта Кир планира, сигурно би затворили сва врата која су имала излаз према реци. Али град је остао незаштићен.

Ово изванредно пророчанство само је једно од десетина библијских пророчанстава која су се непогрешиво испунила a. За разлику од људских предвиђања, која су често приписивана лажним боговима, библијска пророчанства потичу од онога ко је рекао: „Ја од почетка јављам шта ће на крају бити, од давнина јављам оно што још није било“ (Исаија 46:10).

Само прави Бог, чије је име Јехова, може рећи тако нешто. Према мишљењу бројних изучавалаца, то име значи „Он проузрокује да постане“. Тиме се указује на његову способност да познаје будуће догађаје и утиче на њих у складу са својом вољом. То нас уверава да ће он сигурно испунити све што је обећао.

ПРОРОЧАНСТВА КОЈА СЕ ДАНАС ИСПУЊАВАЈУ

Да ли бисте волели да знате шта библијска пророчанства кажу за наше време? Пре око 2 000 година, Библија је прорекла да ће у „последњим данима“ настати „нарочито тешка времена“. Последњим данима чега? Не наше планете нити човечанства, већ сукоба, насиља и патње који хиљадама година муче људе. Осмотримо само неколико пророчанстава по којима препознајемо „последње дане“.

2. Тимотеју 3:1-5: „У последњим данима [...] људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети.“

Зар овакав опис не одговара људима данашњице? Зар нисмо окружени људима који живе само за себе, надмени су и воле новац? Зар нисте приметили да су многи све захтевнији и све мање спремни на договор? Сигурно сте запазили да су данашња деца све мање послушна родитељима и да већина људи више воли задовољства него Бога. А како време пролази, ситуација је све гора.

Матеј 24:6, 7: „Чућете ратни метеж и вести о ратовима [...] Јер ће устати народ на народ и краљевство на краљевство.“

Према неким проценама, укупан број страдалих у ратовима и оружаним сукобима од 1914. износи преко 100 милиона људи, што је много више од броја становника многих земаља. Замислите тек колико суза, жалости и патње стоји иза овог огромног броја. И све то није довољно да би људи престали да ратују.

Матеј 24:7: „Биће глади.“

У Светском програму за храну стоји: „Иако се производи довољно хране за све људе на свету, 815 милиона — сваки девети — сваке вечери одлази у кревет празног стомака. Још више њих — сваки трећи — пати од неисхрањености.“ Процењује се да сваке године око три милиона деце умре од глади.

Лука 21:11: „Биће снажних земљотреса.“

Сваке године се деси око 50 000 потреса који су довољно јаки да се могу осетити. Око 100 земљотреса узрокује озбиљна оштећења на објектима, а отприлике једном годишње буде један разоран земљотрес. Према једној процени, од 1975. до 2000, у земљотресима је изгубила живот 471 000 људи.

Матеј 24:14: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“

Јеховини сведоци, којих има више од осам милиона, преносе добру вест о Божјем Краљевсту широм света у преко 240 земаља и територија. Они проповедају у метрополама, забаченим селима, џунглама и на планинама. Према пророчанству, када се ово дело обави у оној мери у којој Бог буде задовољан, „тада ће доћи крај“. Шта ће то значити? То ће бити крај људских владавина и почетак Божје владавине. Која ће се обећања испунити под влашћу Божјег Краљевства? Сазнајте нешто о томе у наставку.