Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вечни живот на земљи

Вечни живот на земљи

КАКВА ИЗВАНРЕДНА МОГУЋНОСТ! Створитељ је обећао људима да ће им дати вечни живот, и то овде на земљи. Али многима је тешко да у то поверују. Обично кажу: „Ко се роди, мора и да умре“ или „Смрт је саставни део живота“. Други сматрају да је вечни живот могућ, али не овде на земљи већ само на небу, тек након што умру. Шта ви мислите?

Пре него што одговорите, погледајте библијске одговоре на следећа три питања: Да ли је Бог наменио човеку кратак животни век судећи по томе како га је створио? Како је Бог првобитно осмислио живот на земљи? Како је човек постао смртан?

ЧОВЕК КАО ЈЕДИНСТВЕНО БИЋЕ

Бог је створио толико животних облика на земљи, али људи су по много чему јединствени. У ком смислу? Из Библије сазнајемо да су људи створени по Божјој слици, то јест слични Богу (Постанак 1:26, 27). То значи да поседују особине које одражавају Божје, на пример могу да воле и имају осећај за правду.

Осим тога, човек је обдарен способношћу да мисли и просуђује, као и моралним осећајем и духовним потребама. Као такви, дивимо се величанственом свемиру и чудима природе и уживамо у уметности, музици и поезији. Изнад свега, човек има јединствену потребу да упозна свог Створитеља и да га обожава. Овакве особине чине човека другачијим од свих других живих бића на земљи.

Зато размислите о следећем: Да ли би Бог дао људима ове дивне особине, као и по свему судећи неограничен потенцијал да их развија и усавршава, да им је наменио кратак животни век? Истина је да је Бог људима дао ове јединствене особине и способности да би могли да живе вечно овде на земљи.

БОЖЈА ПРВОБИТНА НАМЕРА

Неки кажу да Бог никада није намеравао да људи вечно живе на земљи. Они сматрају да је земља човеку само привремени дом, место где ће свако бити испитан да се види да ли заслужује да иде на небо и вечно живи са Богом. Али ако је то истина, зар онда Бог не би био крив за све зло на земљи? То је потпуно супротно његовим особинама. Библија за Бога каже: „Сви путеви његови [су] правда. Он је веран Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Поновљени закони 32:4).

Библија јасно говори о томе зашто је Бог створио земљу: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским“ (Псалам 115:16). Бог је створио земљу као прелеп дом за људе и пружио им све да имају испуњен живот у сву вечност (Постанак 2:8, 9).

„Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским.“ (Псалам 115:16)

Библија отворено говори и о томе какав је живот Бог осмислио за људе. Првом људском пару је заповедио: „Напуните земљу и себи је подложите, и владајте над [...] свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). Бог им је дао диван задатак, да брину о рајском дому и од целе земље направе рај. Дакле, Адама и Еву и њихово потомство очекивао је вечни живот на земљи, а не небески живот.

ЗАШТО УМИРЕМО?

Зашто онда умиремо? Из Библије сазнајемо да се једно духовно створење — Сатана Ђаво — побунило против Бога. То се десило када је покушао да поквари Божји план. Како?

Сатана је навео прве људе да му се придруже у побуни против Бога. Када им је рекао да им Бог ускраћује нешто добро — право да сами одлучују шта је исправно а шта је погрешно — они су се повели за њим и окренули леђа Богу. Које су биле последице? Касније су умрли, баш као што их је Бог упозорио. Изгубили су прилику да живе вечно на рајској земљи (Постанак 2:17; 3:1-6; 5:5).

Због побуне Адама и Еве испаштају сви људи до дан-данас. Божја Реч каже: „Као што је преко једног човека [Адама] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе“ (Римљанима 5:12). Ми умиремо зато што смо наследили грех и смрт од својих прародитеља, а не зато што је то био Божји план за нас.

МОГУЋНОСТ КОЈУ ИМАТЕ И ВИ

Побуна у Едену није осујетила Божју првобитну намеру да људи живе вечно на рајској земљи. Божја савршена љубав и правда подстакли су га да пронађе начин да нас ослободи ропства греху и смрти. Апостол Павле је објаснио: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23). Бог је из љубави према људима „дао свог јединорођеног Сина [Исуса Христа], да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Тиме што је спремно дао свој живот као откупну жртву, Исус је надокнадио све што нам је ускраћено због Адамовог греха. a

Ускоро ће Бог испунити своје обећање о рајској земљи. И ви можете имати такву будућност ако се одазовете на Исусов позив: „Уђите на уска врата. Јер широк је и простран пут који води у уништење и много је оних који њиме иду. А уска су врата и тесан је пут који води у живот и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14). Ваша будућност је у вашим рукама. Шта ћете учинити?

a Више информација о томе шта добијамо захваљујући откупној жртви може се наћи у 27. лекцији књиге Буди срећан заувек!, коју су издали Јеховини сведоци. Ова књига се може бесплатно преузети са сајта www.jw.org.