Пређи на садржај

Пређи на садржај

Предвиђање будућности

Предвиђање будућности

Да ли сте се некад питали каква будућност очекује вас и вашу породицу? Да ли вам доноси просперитет или пропаст, љубав или самоћу? Да ли вас очекује дуг живот или ће се он неочекивано окончати? Хиљадама година људи размишљају о таквим питањима.

У савремено доба, стручњаци анализирају светске трендове да би предвидели нека дешавања у будућности. Многе њихове прогнозе су се обистиниле, али неке су биле потпуни промашаји. На пример, 1912. је цитирано предвиђање Гуљерма Марконија, једног од проналазача бежичног телеграфа, које гласи: „Захваљујући новој бежичној ери, више неће бити ратова.“ А продукцијска кућа Дека рекордс је 1962. одбила Битлсе, сматрајући да групе са гитаристима излазе из моде.

Многи се окрећу натприродним изворима да би сазнали нешто о будућности. Неки траже савете астролога, други редовно читају хороскоп у часописима и новостима. Неки консултују особе које проричу судбину или видовњаке који тврде да могу предвидети будућност помоћу тарот карата, бројева или линија на длану.

У жељи да сазнају будућност, у прошлости су неки тражили савете од свештеника-пророка и пророчица који су преносили информације од бога ког су наводно заступали. На пример, каже се да је лидијски краљ Крез слао богате дарове у пророчиште у Делфима у Грчкој, тражећи да му открију какав ће бити исход ако зарати с персијским краљем Киром. Речено му је да ће, ако крене на Кира, „велико царство“ бити уништено. Уверен у победу, Крез је то и учинио, али велико царство које је уништено било је заправо његово!

Ово пророчанство је било двосмислено — било је тачно која год страна да победи. Крез је скупо платио ту информацију, својом пропашћу. Да ли тако пролазе и они који данас користе савремене методе за предвиђање будућности?