Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Гледиште Библије

Да ли звезде утичу на наш живот?

Да ли звезде утичу на наш живот?

Да ли ме воли?

Да ли данас да кренем на пут?

Да ли ћу добити овај посао?

МНОГИ се окрећу астрологији * како би пронашли одговоре на слична питања. Али да ли звезде заиста утичу на наш живот? Да ли нам могу помоћи да сазнамо нешто о будућности или о нама самима? Шта Библија каже о томе?

Могу ли звезде утицати на нашу будућност?

Неки верују да не можемо побећи од своје судбине. Будућност је већ записана, кажу они, а звезде нам је могу открити. Међутим, Библија не стоји иза те тврдње. Она нам каже да Бог људима даје прилику да бирају, што указује на то да они донекле могу утицати на оно што им се догађа. На пример, Бог је свом древном народу, Израелу, рекао: „Ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство“ (Поновљени закони 30:19).

Овим речима је Јехова Бог Израелцима јасно ставио до знања да имају велику контролу над оним што ће им се у животу догађати.  Ако би били послушни његовим заповестима, били би благословљени. Ако би му били непослушни, навукли би на себе невољу.

Размислите: Да је будућност сваког Израелца била записана у звездама, да ли би имало смисла да их Бог подстиче да изаберу живот? Осим тога, да ли би уопште било у реду да их Бог сматра одговорнима за поступке над којима немају контролу?

Поука из Библије је јасна: Наш животни пут зависи од избора које правимо — а не од звезда (Галатима 6:7).

Могу ли звезде утицати на нашу личност?

Већина астролога не пропагира идеју о предодређености. „Ми управљамо нашом судбином“, тврди један астролог, а затим додаје: „С друге стране, време нашег рођења има утицај на грађу наше личности.“ Многи људи имају слично мишљење. Пошто звезде и планете путем природних сила врше утицај на нашу планету, они се питају зашто онда оне не би могле имати и натприродан утицај. Шта Библија говори о томе?

Библија није научни приручник који пружа детаљно објашњење о свим појединостима везаним за људско тело и универзум. Па ипак, она објашњава зашто је Јехова створио небеска тела. У Постанку 1:14, 15 стоји: „Бог рече: ’Нека на небеском своду буду извори светлости да деле дан од ноћи, и да служе као знакови за доба, дане и године. Нека [...] обасјавају земљу.‘ “

Размислите: Да је Бог створио звезде тако да утичу на нашу личност, зар нам то не би рекао?

До каквог закључка можемо доћи? Звезде су део Божјих дела стварања, али оне не утичу на нашу личност.

Поуздан извор информација о будућности

Добро је ако се интересујемо за будућност и за то какве смо особе, али постоји извор информација који је бољи од звезда.

Библија описује Јехову Бога као оног који ’од почетка јавља шта ће на крају бити‘ (Исаија 46:10). Он ће испунити све оно што је замислио за нашу планету (Исаија 55:10, 11). О томе можемо више научити ако читамо Библију. Ова древна, света књига такође објашњава зашто патимо и како ће Бог окончати све оно што мучи данашњи свет * (2. Петрова 3:13; Откривење 21:1-4).

Ако желимо да сазнамо какве смо особе и како се можемо побољшати, Библија је најбољи извор савета. Зашто? Зато што нам читање Библије помаже да се искрено преиспитамо. На пример, у њој пише да је Јехова Бог „милосрдан“, „спор на гнев“ и ’спреман да опрашта‘ (Излазак 34:6; Псалам 86:5). Али да ли смо и ми такви? Библија нам може помоћи да откријемо своје погрешне ставове и да видимо где се можемо побољшати.

Стога, не треба да гледамо у звезде ако желимо да сазнамо више о себи и о својој будућности. Боље је да се обратимо Библији, то јест Светом писму, које је „надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16, 17).

^ одл. 6 Астрологија је проучавање Сунца, Месеца, планета и звезда због веровања да та небеска тела утичу на нас и да нам могу помоћи да спознамо себе.

^ одл. 19 Више информација о томе шта ће све Бог учинити може се наћи у 3. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.