Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Тачност

Тачност

Чак и они који често касне цене кад су други тачни. Мудри савети из Библије нам помажу и на овом подручју живота.

Зашто је важно бити тачан?

ШТА ИСКУСТВО ПОКАЗУЈЕ.

Неки су приметили да су опуштенији када раније дођу на договорено место. Поред тога, људи обично имају боље мишљење о особи која је тачна. Зашто?

Особа својом тачношћу показује да је способна. Тиме што стижете на време, показујете да не дозвољавате да вам ствари лако измакну контроли.

Особа својом тачношћу показује да је од речи. С обзиром на то да се данас обећања често крше и да се договори не поштују, веома се цени када се неко држи своје речи. Поуздана особа задобија поштовање чланова породице и пријатеља. Послодавци цене запослене који на време долазе на посао и који поштују рокове. Такви радници обично стичу поверење надређених, а и веће су шансе да ће добити повишицу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У једном библијском стиху стоји: „Све нека буде пристојно и онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:40). Према томе, ред би био да обе стране испоштују договор и дођу на време на уговорени састанак. У Библији још пише: „Све има своје време, све што се чини под небесима има своје време“ (Проповедник 3:1). У контексту се говори да постоји „време кад се сади и време кад се чупа посађено“ (Проповедник 3:2). Земљорадник у тачно одређено време обавља сетву да би имао добар принос. Његов успех зависи од тога да ли је тачан.

Библија наводи и племенитији разлог да будемо тачни: Тиме показујемо да поштујемо друге људе и њихово време (Филипљанима 2:3, 4). С друге стране, они који увек касне заправо краду време другима.

Не гледајте само на своју корист него и на корист других.“ (Филипљанима 2:4)

Шта ће нам помоћи да будемо тачни?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија нас подстиче да добро планирамо (Пословице 21:5). Ако увиђате да увек касните, можда је проблем у томе што имате више обавеза него што можете постићи. Зашто не бисте избацили оно што вам сасвим непотребно краде време? Гледајте да оставите довољно времена између обавеза и да дођете раније. Тако ћете успети да стигнете на време чак и ако вас успори нешто непредвиђено, као што су застој у саобраћају или изненадни пљусак.

Свето писмо похвално говори о скромности (Пословице 11:2). Скроман човек је свестан својих граница. Пре него што на нешто пристанете, размислите да ли ћете то моћи да постигнете. Ако превише тога преузмете на себе, само стварате напетост и себи и другима.

Добро користите време које имате (Ефешанима 5:15, 16). На пример, док сте у јавном превозу или док некога чекате, можете то време искористити тако што ћете нешто прочитати или испланирати остатак дана. Дајте приоритет најважнијим стварима (Филипљанима 1:10).

„[Планови] марљивог човека сигурно доносе корист.“ (Пословице 21:5, фуснота)