Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ

Мере предострожности

Мере предострожности

У ДРЕВНО ДОБА, многе градове су штитиле масивне зидине. Уколико би непријатељ пробио само мали део тих зидина, цео град би био доведен у опасност. Наше тело је попут утврђеног града. И ми морамо да јачамо свој одбрамбени систем, то јест имунитет, да штетни микроорганизми не би продрли у наше тело. Сада ћемо навести пет могућих извора заразе, као и шта можемо предузети да бисмо се заштитили. *

1. ВОДА

ОПРЕЗ: Штетни микроорганизми могу „умарширати“ право у ваше тело путем загађене воде.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ? Веома је важно да извор и залихе воде буду чисти. Уколико знате или претпостављате да је ваша вода контаминирана, можете сами да је прочистите. * Воду коју ћете користити за пиће чувајте у затвореним посудама или флашама и никада немојте стављати руке у њу. Нарочито је важно да људске фекалије и отпадне воде не дођу у контакт с извором питке воде.

2. ХРАНА

ОПРЕЗ: Штетни организми могу бити у вашој храни или на њеној површини.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ? Заражена храна може изгледати свеже и здраво. Због тога је добро да увек темељно оперете воће и поврће. Побрините се да прибор, кухињске површине и ваше руке буду чисти када припремате или послужујете храну. Неку храну је неопходно кувати на довољно високој температури да би се уништили опасни микроби. Немојте користити храну која је необичне боје или непријатног мириса или укуса. То може бити знак да се у њој налази мноштво штетних микроорганизама који би вам могли нашкодити. Храну која вам преостане након оброка што пре ставите у фрижидер. Избегавајте да припремате оброке за друге када сте болесни. *

 3. ИНСЕКТИ

ОПРЕЗ: Неки инсекти могу пренети на вас штетне микроорганизме који живе у њима.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ? Чувајте се инсеката који преносе заразу, тако што ћете остати унутра у време када су они нарочито активни или тако што ћете носити одећу дугих рукава и ногавица. На себе нанесите средство против инсеката. Око кревета имајте мрежу против комараца која је испрскана инсектицидом. Пазите да у вашој кући нема устајале воде, где би се комарци могли размножавати. *

4. ЖИВОТИЊЕ

ОПРЕЗ: Микроорганизми који не шкоде животињама у којима живе могу нашкодити вама. То се може десити уколико вас угризе, односно огребе кућни љубимац или нека друга животиња, или ако дођете у додир с њиховим изметом.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ? Неки су одлучили да животиње држе ван куће. Ако сте били у додиру с домаћим животињама, добро оперите руке сапуном. Избегавајте сваки контакт с дивљим животињама. Ако вас угризе или огребе нека животиња, темељно оперите рану и потражите лекарску помоћ. *

5. ЉУДИ

ОПРЕЗ: Када у вашој близини неко кашље или кија, у капљицама које он избаци могу се налазити бацили. Ако они доспеју у ваш организам, могу вам угрозити здравље. Неки штетни микроби могу се пренети и додиром, на пример руковањем или грљењем. Њих у великом броју има и на квакама, гелендерима, телефонима, даљинским управљачима, компјутерским екранима и тастатурама.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ? Немојте делити с другима свој прибор за личну хигијену, на пример бријач, четкицу за зубе или пешкир. Избегавајте сваки контакт с телесним течностима животиња и људи, укључујући и крв. Немојте потценити важност редовног и темељног прања руку. То је најбоља превентива.

Кад сте болесни, најбоље је да останете код куће. Немојте кашљати и кијати у дланове већ у папирну марамицу или у рукав.

Једна библијска пословица гласи: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Овај савет се показао веома практичним чак и када је реч о здрављу. Будите добро информисани и одржавајте личну хигијену. Тако сте на добром путу да ризик од болести сведете на најмању могућу меру.

^ одл. 3 Неки од наведених предлога нарочито су примењиви у неразвијеним срединама. Међутим, у начелу се могу применити свуда.

^ одл. 6 Светска здравствена организација предлаже неколико начина на које се вода може пречистити и код куће: хлорисање, соларну дезинфекцију, филтрирање или прокувавање.

^ одл. 9 Више информација о безбедности хране може се наћи у издању овог часописа од јуна 2012, стране 3-9.

^ одл. 12 Више информација о томе како се заштитити од маларије може се наћи у издању овог часописа од јула 2015, стране 14-15.

^ одл. 15 Повреде које нанесу отровне животиње захтевају хитну медицинску интервенцију.