Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како мудро распоредити време

Како мудро распоредити време

„Да ми је само више времена!“ Колико сте пута то рекли? Када је реч о времену, ту смо сви једнаки — моћни и богати га немају више, нити га убоги и сиромашни имају мање. Поред тога, ни једни ни други га не могу сачувати. Када прође, заувек је нестало. Зато је мудро да добро распоредимо време које имамо. Како то можемо? Погледајмо четири начела која су многима помогла у томе.

1. Будите организовани

Поставите приоритете. ’Просудите шта је важније‘, саветује се у Библији (Филипљанима 1:10). Направите списак ствари које су важне или хитне, или пак и једно и друго. Међутим, задржите на уму да оно што је важно — као што је куповина намирница — не мора значити и да је хитно. С друге стране, оно што изгледа да је хитно — на пример, стићи на почетак омиљене ТВ емисије — не мора значити и да је важно. *

Добро планирајте. „Ако се гвоздена алатка иступи и оштрица јој се не избруси, човек троши више снаге“, наводи се у Проповеднику 10:10. У закључку се додаје: „Успех лежи у примени мудрости“. Шта нам ове речи поручују? Ако припремимо алат за неки посао, више ћемо постићи. Исто тако, ако добро планирамо, боље ћемо искористити време. Оставите по страни или избаците ствари које вам само одузимају време и снагу. Ако сте нешто завршили раније и видите да вам је остало времена, зашто не бисте прешли на оно што сте испланирали за касније? С добрим планом ћете постићи више.

Поједноставите живот. Научите да не поклањате пажњу ономе што није важно, а само вам гута време. Превише активности и обавеза може вам донети више стреса и лишити вас животне радости.

 2. Чувајте се крадљиваца времена

Одлагање и неодлучност. „Ко пази на ветар никад неће сејати, и ко гледа на облаке никад неће жети“ (Проповедник 11:4). Шта из овог стиха учимо? Одлагање одузима време и умањује продуктивност. Земљорадник који чека савршене услове никада неће сејати, па зато неће ни жети. Слично томе, неко може постати неодлучан због неизвесности у животу, а други се можда не усуђују да донесу неку одлуку све док не прикупе и најмање важне чињенице. Наравно, када је реч о битним одлукама, важно је да се добро информишемо и добро промислимо о свему. „Паметан пази на кораке своје“, каже се у Пословицама 14:15. Али чињеница је да многе одлуке укључују и неизвесност (Проповедник 11:6).

Перфекционизам. ’Мудрост одозго [од Бога] је разумна‘, каже се у Јаковљевој 3:17. Наравно, високи критеријуми су за сваку похвалу. Међутим, понекад их поставимо тако високо да неминовно воде до разочарања, па чак и неуспеха. На пример, особа која учи неки језик мора знати да ће правити грешке, али и да ће учити из њих. Међутим, перфекциониста се згрози и на саму помисао да би могао рећи нешто погрешно. Такав став успорава његов напредак. Много је мудрије да не очекујемо превише од себе. „Мудрост је код скромних,“ наводи се у Пословицама 11:2. Скромне и понизне особе себе не схватају превише озбиљно и знају да се смеју на свој рачун.

„Ствари не плаћамо новцем, већ уложеним временом.“ (What to Do Between Birth and Death, Чарлс Спецано)

 3. Будите уравнотежени и реални

Направите равнотежу између посла и слободног времена. „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6). Радохоличари често улажу „две шаке труда“ у неки подухват, али не уживају у ономе што остваре. Једноставно им не остане ни времена ни снаге за то. С друге стране, они који су лењи ће радије изабрати „две шаке“ починка и тако протраћити драгоцено време. Библија заговара уравнотежен став — радите вредно и уживајте у плодовима свог рада. Такво уживање је „дар од Бога“ (Проповедник 5:19).

Не закидајте од сна. „У миру ћу лећи и спавати“, рекао је један писац Библије (Псалам 4:8). Већини одраслих је потребно око осам сати сна како би најбоље искористили своје физичке, психичке и когнитивне способности. Кад је реч о овим последњим способностима, спавање је добро искоришћено време јер побољшава концентрацију и памћење, те тако олакшава учење. С друге стране, недовољно сна отежава учење и доводи до незгода, грешака и раздражљивости.

Поставите реалне циљеве. „Боље је очима гледати него се поводити за жељама“ (Проповедник 6:9). Шта нам ове речи говоре? Онај ко је мудар не допушта да жеље контролишу његов живот, посебно не оне које су нереалне или их је немогуће задовољити. Зато он прозире лукаве рекламе или „повољне“ услове кредита. Таква особа је задовољна оним што заиста може постићи.

 4. Водите се правим вредностима

Размислите о својим вредностима. Оне утичу на то шта ћемо сматрати добрим, важним и корисним. Ако бисмо свој живот упоредили са стрелом, онда би наше вредности биле оно што усмерава ту стрелу. Зато се може рећи да нам праве вредности помажу да поставимо исправне приоритете у животу и да најбоље користимо време сваког дана. Где се могу наћи такве вредности? Многи су их нашли у Библији јер је њена мудрост положила испит времена (Пословице 2:6, 7).

Нека вам љубав буде највише мерило. Љубав је „свеза савршенства“ (Колошанима 3:14, фуснота). Не можемо бити истински срећни и емотивно стабилни ако немамо љубави, посебно у кругу породице. Они који занемарују ову чињеницу тако што можда већу важност придају богатству или каријери, заправо се налазе на путу ка несрећи. Библија с правом истиче колико је љубав важна. Она се у њој помиње на стотине места (1. Коринћанима 13:1-3; 1. Јованова 4:8).

Одвојте време за своју духовност. Човек по имену Џеф је имао срећан брак, двоје дивне деце, праве пријатеље и добар посао као медицински техничар. Међутим, на послу се често сусретао с патњом и смрћу. „Зар је ово све од живота?“, питао се. Једном приликом је дошао до литературе Јеховиних сведока и у њој је пронашао логичне одговоре.

Оно што је сазнао испричао је супрузи и деци, и њима се то допало. Почели су да као породица проучавају Библију и то им је умногоме обогатило живот и помогло им да другачије користе своје време. Путем проучавања Библије такође су стекли наду у вечни живот у свету без патњи, у ком ће све добити прави смисао (Откривење 21:3, 4).

Џефов пример показује истинитост Исусових речи: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Да ли сте спремни да одвојите време за своју духовност? То је сигурно добар начин да стекнете мудрост која ће вам омогућити да најбоље искористите сваки дан, па и цели живот.

^ одл. 5 Видети „20 предлога како да боље искористите време“, у издању Пробудите се! од априла 2010.