Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су библијска морална мерила застарела?

Да ли су библијска морална мерила застарела?

 Многи људи, чак и неки који тврде да су хришћани, сматрају да су библијска морална мерила о полним односима и браку застарела. Да би се прилагодиле модерним схватањима, неке цркве су чак промениле своја учења у погледу тога шта је исправно, а шта неисправно. Да ли су библијска морална мерила застарела? Нису. Зашто то можемо рећи?

Људима су потребна Божја морална мерила

 Људи су створени с потребом да се ослањају на свог Створитеља. Свето писмо каже: „Човек не може чак ни да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Иако нас је Јехова a Бог створио са способношћу да доносимо одлуке, није нам дао ни право ни способност да сами одлучујемо шта је исправно а шта неисправно. Зато жели да се у том погледу ослањамо на њега (Пословице 3:5).

 Божја морална мерила налазимо у Светом писму. Погледајмо два разлога због којих су она толико вредна.

  •   Бог нас је створио (Псалам 100:3). Као наш Створитељ, Јехова Бог тачно зна шта нам је потребно да бисмо у физичком, менталном и емоционалном смислу били здрави и срећни. Он такође зна како ћемо проћи ако игноришемо његова морална мерила (Галатима 6:7). Осим тога, Јехова нам жели само најбоље. Због тога у својој Речи каже: „Ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш“ (Исаија 48:17).

  •   Жеље нас могу одвести на погрешан пут. Многи сматрају да треба да слушају своје срце и да се воде својим жељама када одлучују о томе шта је исправно а шта није. Међутим, Свето писмо каже: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно“ (Јеремија 17:9). Ако се наше срце не води Божјом мудрошћу, може нас навести да учинимо нешто због чега ћемо се касније горко кајати (Пословице 28:26; Проповедник 10:2).

Да ли верске вође смеју да занемаре библијска морална мерила?

 Не смеју. У Светом писму се налази истина о Богу и о томе како он жели да се понашамо (1. Коринћанима 6:9-11; Галатима 5:19-23). Он жели да људи сазнају истину о њему и његовим гледиштима (1. Тимотеју 2:3, 4). Зато хришћански духовни пастири морају поучавати људе ономе што пише у Божјој Речи (Титу 1:7-9).

 Многи који не желе да чују шта Библија говори о моралу траже духовне вође које ће им говорити оно што желе да чују (2. Тимотеју 4:3). Међутим, Божја Реч садржи једно озбиљно упозорење: „Тешко онима који за зло кажу да је добро, а за добро кажу да је зло“ (Исаија 5:20). Очигледно је да ће Бог позвати на одговорност верске вође које људима не говоре истину о томе шта је у Божјим очима добро а шта лоше.

Да ли библијска морална мерила подстичу на нетолеранцију?

 Не. Они који желе да угоде Богу следе пример Исуса Христа и држе се његових учења. Он је поучио своје следбенике да не суде другима већ да показују поштовање према свима (Матеј 5:43, 44; 7:1).

 Они који следе Исуса, у свему треба да се држе Божјих моралних мерила. Међутим, они прихватају чињеницу да други људи могу одлучити да живе по другачијим мерилима (Матеј 10:14). Исус није рекао својим следбеницима да путем политике или на неке друге начине приморавају људе да се држе Божјих мерила (Јован 17:14, 16; 18:36).

Зашто је добро живети по библијским моралним мерилима?

 Зато што то позитивно утиче на нас данас, а донеће нам и лепу будућност (Псалам 19:8, 11). Они који се држе библијских моралних мерила...

a Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).