Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ме девојке не воле?

Зашто ме девојке не воле?

28

Зашто ме девојке не воле?

Сигурно сам је оборио с ногу. Све сам јој рекао о себи — ствари које имам, где сам све био и кога све познајем. Мора да умире од жеље да је питам да се забављамо!

Земљо, отвори се! Како ништа не капира? Како да прекинем разговор, а да не испаднем груба?

МОЖДА си довољно одрастао да се забављаш с неким. Волео би да нађеш неког ко лепо изгледа и ко има иста веровања као ти (1. Коринћанима 7:39). Али, кад год си покушао да започнеш везу, на крају си имао осећај да си „пропливао“. Шта је пошло наопако? Да ли девојке гледају само најзгодније момке? „Мишићи нису на одмет“, каже девојка по имену Лиза. Међутим, већина девојака тражи нешто друго. „Не значи да згодни момци увек имају ’оно нешто‘ “, каже 18-годишња Кери.

Шта је то нешто? Ако желиш да боље упознаш неку девојку, које факторе треба да узмеш у обзир? Којих библијских начела би било добро да се присетиш?

Први корак

Пре него што одлучиш да приђеш девојци која ти се свиђа, најпре треба да савладаш неке основне ствари које ће ти помоћи да склапаш пријатељства са свима. Осмотри следеће савете.

Показуј лепе манире. Библија каже да ’љубав не показује лоше манире‘ (1. Коринћанима 13:5, Today’s English Version). Лепи манири су знак да поштујеш друге и да си на путу да постанеш зрео и добар човек. Међутим, они нису попут одела које носиш да би оставио добар утисак на друге, а затим га скидаш када се вратиш кући. Зато се запитај: ’Да ли показујем лепе манире у опхођењу према члановима своје породице?‘ Ако то није случај, онда ћеш изгледати извештачено ако на своје понашање пазиш само када си ван куће. Запамти да ће мудра девојка посматрати како се понашаш у кругу породице да би открила твоје право лице (Ефешанима 6:1, 2).

Шта девојке кажу: „Много ми се допада када момак показује лепе манире у малим стварима, као што је отварање врата, али и у великим, када је љубазан и обзиран не само према мени већ и према мојој породици“ (Тина).

„Страшно ми смета кад неко кога сам тек упознала поставља превише лична питања, типа: ’Да ли се забављаш с неким?‘, ’Који су твоји циљеви?‘ То је непристојно и доводи ме у незгодну ситуацију!“ (Каћа).

„Грозно ми је када момци мисле да се могу играти с нашим осећањима, као да она нису важна и као да смо ми неке очајнице које желе да се удају и чекају да се они смилују“ (Александра).

Води рачуна о личној хигијени. Добром личном хигијеном показујеш да поштујеш не само друге већ и себе (Матеј 7:12). Ако поштујеш себе, већа је вероватноћа да ће те и други поштовати. С друге стране, ако си немаран у погледу хигијене, тешко да ћеш се допасти некој девојци.

Шта девојке кажу: „Један дечко коме сам се свиђала имао је заиста непријатан задах из уста. Једноставно нисам могла прећи преко тога“ (Ксенија).

Труди се да будеш добар саговорник. Добра комуникација је основа трајне везе. То није разговор само о твојим интересовањима већ и о ономе што занима твоју саговорницу (Филипљанима 2:3, 4). То значи да заиста слушаш шта ти она говори и да цениш њено мишљење.

Шта девојке кажу: „Одушевим се када неки дечко говори природно, када се сећа онога што сам рекла и поставља питања како би разговор и даље текао“ (Кристина).

„Мислим да момке привлачи оно што виде, док девојке више привлачи оно што чују“ (Лаура).

„Поклони су супер. Али ако дечко уме лепо да разговара и да својим речима утеши и подигне... Е, то је већ нешто! То је оно што осваја!“ (Ема).

„Познајем једног дечка који је културан и никада није превише присан. Можемо фино разговарати, а да он не каже: ’Лепо миришеш‘ или ’Данас супер изгледаш‘. Он заиста слуша шта имам да кажем и поред њега би се свака девојка добро осећала“ (Бет).

„Дефинитивно бих била спремна да боље упознам дечка који има смисла за хумор, али који такође уме да разговара о озбиљним темама, а да се не фолира“ (Ксенија).

Покажи да си одговоран. У Библији стоји: „Свако ће носити свој терет“ (Галатима 6:5). Девојке неће желети да се зближе с дечком који не може да сачува посао јер је лењ или превише времена троши на забаву.

Шта девојке кажу: „Волела бих кад би неки момци били одговорнији. Стварно је велики минус када то нису. Не одају добар утисак“ (Кори).

„Неки момци не знају шта желе у животу. Ако им се нека девојка допадне, они сазнају шта су њени циљеви и онда кажу: ’Супер, то и ја желим!‘ Али њихов живот тренутно говори другачије“ (Бет).

Као што се да закључити, ако си одговоран, другарице ће те више готивити. Међутим, шта треба да радиш кад схватиш да с неком девојком желиш везу?

Следећи корак

Преузми иницијативу. Ако сматраш да би нека девојка којој се дивиш могла бити добар брачни друг, покажи јој да си заинтересован за њу. Буди јасан и отворен док говориш о својим осећањима. Вероватно ћеш имати велику трему јер се плашиш одбијања. Али, то што си спреман да преузмеш иницијативу јесте знак зрелости. Међутим, мораш водити рачуна да то није исто што и просидба. Зато буди одмерен. Превише самоуверен или озбиљан наступ може девојку уплашити, а не привући.

Шта девојке кажу: „Ја не умем да читам мисли. Ако неко жели да ме боље упозна, мора ми то искрено и отворено рећи“ (Нина).

„Можда сте испрва били пријатељи па му је сад незгодно. Али ја бих поштовала онога ко би ми једноставно рекао да жели да будемо нешто више од пријатеља“ (Хелен).

Поштуј њену одлуку. Шта ако девојка коју си питао за везу то не жели? Покажи да је поштујеш и да не сумњаш да она зна шта жели, као и да њено не значи не. Било би незрело да почнеш да јој досађујеш. Уколико се не обазиреш на њено јасно одбијање и чак се љутиш због њене одлуке, питај се да ли ти је стварно стало до ње или само до себе? (1. Коринћанима 13:11).

Шта девојке кажу: „Нервира ме када јасно кажем не, али он не одустаје“ (Соња).

„Објаснила сам једном дечку да не желим да се забављамо, али он је и даље инсистирао да му дам број телефона. Желела сам да будем фина, јер му сигурно није било лако да ми приђе. Али, на крају сам морала да будем одсечна“ (Сара).

Шта не треба да радиш

Неки младићи сматрају да могу лако задобити наклоност девојака. Они се чак такмиче у томе ко ће привући више девојака. Међутим, такво поступање је окрутно и довешће те на лош глас (Пословице 20:11). Можеш то избећи уколико примењујеш следеће савете.

Немој да флертујеш. Неко ко флертује користи ласкав говор и заводничке гестове. Он нема намеру да започне везу. Таквим поступцима и ставовима игнорише библијски савет да се према ’млађим женама опходи као са сестрама — са свом честитошћу‘ (1. Тимотеју 5:2). Момци који флертују су лоши пријатељи и још гори супружници. Мудре девојке су свесне тога.

Шта девојке кажу: „Веома је ружно када ти неко ласка, а ти знаш да је те исте речи говорио твојој другарици пре само месец дана“ (Хелен).

„Један сладак дечко је почео да флертује са мном, говорећи углавном о себи. Када нам се придружила друга девојка, исту причу је сервирао и њој. Затим је пришла и трећа, а он је наставио у истом стилу. То је било грозно!“ (Тина).

Немој се играти туђим осећањима. Немој да очекујеш да ће пријатељство с неком девојком бити исто као и пријатељство с твојим другарима. Због чега? Размисли: Ако свом другу кажеш да му добро стоји ново одело или редовно разговараш с њим и повераваш му се, мала је вероватноћа да ће он помислити да си бацио око на њега. Али ако некој девојци упућујеш комплименте или редовно разговараш с њом и повераваш јој се, могао би је навести да помисли како ти се свиђа.

Шта девојке кажу: „Мислим да момци једноставно не разумеју да се не могу понашати према девојкама исто као и према својим друговима“ (Шерил).

„Рецимо да неки дечко узме мој број телефона и пошаље ми поруку. Шта сад то треба да значи? Понекад се с неким спријатељиш преко порука и појаве се осећања, али то није то, јер колико некога можеш упознати преко порука?“ (Марина).

„Мислим да момци не схватају колико се брзо могу развити осећања код неке девојке, посебно ако је дечко пажљив и ако је лако разговарати с њим. То не значи да је девојка нека јадница. Једноставно, већина девојака жели да се заљуби и гледа да ли ће се појавити ’онај прави‘ “ (Алиса).

ВИШЕ О ОВОЈ ТЕМИ У 2. ТОМУ, 3. ПОГЛАВЉУ

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Како можеш разликовати праву љубав од заљубљености?

КЉУЧНИ СТИХ

’Обуците нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности‘ (Ефешанима 4:24)

САВЕТ ПЛУС

Замоли неколико одраслих особа да ти кажу шта мисле да је најважније за једног младића и види да ли су то подручја на којима треба да радиш.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Оно што си споља мање је важно од онога што си изнутра.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Подручје на ком могу бити учтивији је ․․․․․

Да бих се побољшао у конверзацији, ја ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Како можеш показати да поштујеш себе?

● Како можеш показати да поштујеш размишљања и осећања неке девојке?

[Истакнути текст на 198. страни]

„Момци мисле да ће посебан стил облачења и изглед привући девојке. Иако је то у некој мери тачно, мислим да многе девојке више привлачи лепа личност“ (Катарина)

[Слика на 197. страни]

Лепи манири нису попут одела које носиш да би оставио добар утисак на друге, а затим га скидаш када се вратиш кући