Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як побудувати щасливу сім’ю

Як побудувати щасливу сім’ю

Як побудувати щасливу сім’ю

«Чоловік... пристане до жінки своєї,— і стануть вони одним тілом» (БУТТЯ 2:24).

БОГ Єгова є творцем шлюбу, вічного союзу між чоловіком і жінкою. Ось що розповідається в Буття 2:18, 22—24: «Сказав Господь Бог: «Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». І перетворив Господь Бог те ребро, що взяв із Адама, на жінку, і привів її до Адама. І промовив Адам: «Оце тепер вона — кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята вона з чоловіка. Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї,— і стануть вони одним тілом».

Немає сумніву, що сьогодні нелегко побудувати щасливу сім’ю, але це таки можливо зробити. Адже чимало подружніх пар насолоджуються сімейним життям 50, 60, а то й більше років. У чому секрет їхнього успіху? Вони безкорисливо стараються «отримати схвалення» один одного, а це вимагає неабияких зусиль та часу (1 Коринфян 7:33, 34). Якщо й ви докладатимете більших зусиль, ваш шлюб стане щасливим і довготривалим.

Дотримуйтеся плану

Досвідчений будівельник ніколи не почне будівництва без плану. Так само й ви не зможете побудувати щасливої сім’ї без Божого керівництва. А всі поради стосовно подружжя містяться на сторінках Біблії. «Усе Писання натхнене Богом і корисне... для виправлення»,— писав апостол Павло (2 Тимофія 3:16).

Сімейні пари можуть багато навчитися з прикладу Ісуса. У Біблії стосунки між Ісусом і тими, хто правитиме з ним у небі, прирівнюються до взаємин між чоловіком і дружиною (2 Коринфян 11:2). Навіть за найскрутніших обставин Божий Син залишався вірним своїм учням. Він «полюбив їх до кінця» (Івана 13:1). Ісус як співчутливий голова збору завжди брав до уваги обмеження й слабкості своїх послідовників. Він ніколи не вимагав від них того, що було понад їхні сили (Івана 16:12).

Ісус лагідно поводився зі своїми друзями навіть тоді, коли вони розчаровували його. Він не сварив на них, а смиренно й по-доброму намагався їх виправити (Матвія 11:28—30; Марка 14:34—38; Івана 13:5—17). Вони у свою чергу відгукувались на таке ставлення і виявляли до свого вчителя щиру любов. Якщо ви глибше дослідите взаємини між Ісусом та його учнями, то візьмете для себе багато цінних уроків, і це зробить ваше подружжя щасливішим (1 Петра 2:21).

Закладайте міцний фундамент

Жодна сім’я не застрахована від труднощів та важких часів. Тому, щоб пережити їх, необхідно вже з самого початку закладати надійний фундамент. Найміцнішим фундаментом щасливого подружжя є справжня відданість, яка ґрунтується на любові. Ісус сказав: «Що Бог з’єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє» (Матвія 19:6). Уживши вираз «жодна людина», Ісус мав на увазі чоловіка й дружину, які пообіцяли залишатися вірними один одному.

Проте для декого обітниця подружньої вірності з часом стає тягарем. Адже, щоб виявляти вірність, необхідно йти на певні жертви. А людям, які хочуть догоджати тільки собі, це важко.

Що може допомогти зберігати подружню вірність? Апостол Павло написав: «Чоловіки повинні любити своїх дружин так, як власне тіло» (Ефесян 5:28, 29). Ті, кого «Бог з’єднав», мусять дбати про благополуччя свого партнера так само, як про своє власне. Для одружених уже не існує слів «моє» та «я», а тільки — «наше» й «ми».

Навчившись успішно зносити сімейні труднощі й негаразди, ви набудете мудрості. Мудрість же принесе вам щастя. Зауважте, що в Приповістей 3:13 сказано: «Блаженна [щаслива] людина, що мудрість знайшла».

Використовуйте надійні матеріали

Ви, мабуть, погодитесь, що хороший будинок необхідно будувати з надійних матеріалів. Також, якщо ви прагнете збудувати довготривалу і щасливу сім’ю, знадобляться «матеріали», які не підвладні жодним випробуванням. До таких безцінних «матеріалів» належать побожна мудрість, щедрість, проникливість, страх перед Богом, сердечність, вдячність за Божі закони та справжня віра.

Сімейне щастя не залежить від матеріальних надбань чи світських досягнень, а від стану серця й складу розуму. До того ж по-справжньому щасливими ви будете лише тоді, коли застосовуватимете поради з Божого Слова. Наскільки ж доречне заохочення: «Нехай кожен пильнує, як він будує» (1 Коринфян 3:10).

Коли повстають проблеми

Аби будинок був у хорошому стані, його потрібно постійно доглядати. Якщо чоловік і дружина не перестають підтримувати та поважати один одного, їхній шлюб залишатиметься міцним. Варто пам’ятати, що егоїзм та гнів завдають подружнім стосункам непоправної шкоди.

Неконтрольований гнів та розчарування можуть вщент зруйнувати почуття любові в сім’ї. Апостол Павло радив чоловікам: «Чоловіки, не переставайте любити своїх дружин і не озлоблюйтесь на них» (Колосян 3:19). Цей самий принцип стосується й дружин. Якщо обоє партнерів виявлятимуть тактовність, розуміння та доброту, сім’я буде для них тихою гаванню. Хоч би якими були проблеми, намагайтесь уникати роздратування й агресивної поведінки. Павло заохочує: «Будьте добрі одні до одних, виявляйте сердечне співчуття та з готовністю прощайте одні одних» (Ефесян 4:32).

А що робити, коли здається, ніби вами нехтують і ви відчуваєте безпорадність чи обурення? Спокійно поясніть причину ваших переживань своєму партнерові. Але якщо справа — дріб’язкова, спробуйте покрити все любов’ю (1 Петра 4:8).

Один чоловік, який уже 35 років одружений і пережив чимало складних періодів у сімейному житті, висловив цікаву думку. Він каже: «Ніколи не переставайте спілкуватись між собою і завжди любіть один одного».

Ви можете збудувати щасливу сім’ю!

Справді, збудувати щасливу сім’ю — нелегко. А втім, якщо двоє в подружжі сповнені рішучості слухатися Божих порад, їхнє сімейне життя обов’язково буде радісним і спокійним. Отже, дбайте про духовність своєї родини та зберігайте вірність один одному. Не забувайте, що щастя в сім’ї залежить не лише від чоловіка й жінки, але й від їхніх взаємин з Творцем шлюбу, Богом Єговою. Завжди пам’ятайте слова: «Що Бог з’єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє» (Матвія 19:6).

ОБОВ’ЯЗКОВО ПРОЧИТАЙТЕ

У книжці «Секрет сімейного щастя», виданій Свідками Єгови, містяться практичні поради, які допоможуть вам збудувати щасливе подружжя. Безліч сімей по цілому світі завдяки поданим у ній біблійним принципам змогли покращити свої взаємини. (Дивіться 32-гу сторінку цього журналу).

[Рамка на сторінці 9]

Як зробити своє подружжя щасливим?

▪ Регулярно вивчайте разом Боже Слово й моліться до Бога про допомогу і керівництво у вирішенні проблем (Приповістей 3:5, 6; Филип’ян 4:6, 7; 2 Тимофія 3:16, 17).

▪ Не дозволяйте собі розвивати статевий потяг до когось іншого, окрім шлюбного партнера (Приповістей 5:15—21; Євреїв 13:4).

▪ Щиро і з любов’ю обговорюйте зі своїм партнером проблеми й розбіжності в поглядах (Приповістей 15:22; 20:5; 25:11).

▪ Лагідно і тактовно ставтесь один до одного, уникайте вибухів гніву, постійних скарг і гострих критичних зауважень (Приповістей 15:1; 20:3; 21:9; 31:26, 28; Ефесян 4:31, 32).

▪ Смиренно застосовуйте біблійні принципи, навіть якщо ваш партнер, здається, не виконує усього, що повинен (Римлян 14:12; 1 Петра 3:1, 2).

▪ Докладайте зусиль, аби розвивати риси, які приємні Богові (Галатів 5:22, 23; Колосян 3:12—14; 1 Петра 3:3—6).

[Ілюстрації на сторінці 7]

Керуйтеся в сімейному житті Божим планом, який подано в Біблії.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Нехай безкорислива любов і вірність стануть міцним фундаментом вашої сім’ї.

[Ілюстрація на сторінці 8]

Розвивайте риси, що допоможуть вам знести будь-які випробування.

[Ілюстрація на сторінці 8]

Щасливе сімейне життя вимагає наполегливої праці.