Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи святий дух — це особа?

Чи святий дух — це особа?

Погляд Біблії

Чи святий дух — це особа?

ЩО ТАКЕ святий дух? Уже в перших словах Біблії згадується про святий дух, або Божу діючу силу. Наприклад, в Буття 1:2 говориться, що «Дух Божий ширяв над поверхнею води». А згадаймо розповідь про Ісусове хрещення. У той час як Бог перебував на небі, святий дух, «немов голуб», сходив на Ісуса (Матвія 3:16, 17). Крім того, Ісус назвав святий дух «помічником» (Івана 14:16).

З цих, а також інших біблійних прикладів легко можна зробити висновок, що святий дух є особою, подібно до Бога, Ісуса чи ангелів. А втім, вчення про те, що святий дух — це особа, з’явилося в християнстві не відразу. І хоча воно вже століттями вважається незаперечною істиною, однак багатьом людям важко з ним погодитися. Приміром, нещодавнє опитування показало, що 61 відсоток респондентів переконані: Божий дух — «символ присутності Бога чи Божа сила, але в жодному випадку не форма буття». А що на цю тему сказано у Святому Письмі?

Що говорить Біблія

Слід зауважити, що багато щирих читачів Біблії зовсім не погоджуються з тією церковною доктриною. Аби побачити, що говорить Біблія, розгляньмо декілька поміщених у ній історій.

1. Одного разу Марія, мати Ісуса, вирішила навідати свою двоюрідну сестру Єлизавету, яка була вагітна. Як тільки Марія увійшла в дім, то ненароджене дитя заворушилось в утробі Єлизавети і «вона сповнилася святим духом» (Луки 1:41). Погодьтеся, що нелогічно було б думати, ніби якась особа може «сповнитися» іншою особою.

2. Іван Хреститель, розповідаючи своїм учням про Ісуса, сказав: «Я хрещу вас водою... але за мною йде сильніший від мене, і я недостойний зняти з нього сандалії. Він хреститиме вас святим духом» (Матвія 3:11). Звичайно, Іван не думав, ніби святий дух — це особа, коли говорив, що ним можна хрестити людей.

3. Проповідуючи римському сотнику і його сім’ї, апостол Павло пояснив, що Ісуса «Бог помазав... святим духом та силою» (Дії 10:38). Потім на сім’ю сотника «зійшов святий дух». Згідно з біблійним записом, багатьох християн це здивувало, «бо святий дух — Божий дар — було вилито на людей з інших народів» (Дії 10:44, 45). У цих віршах також вжито вислови, які суперечать твердженню, що святий дух є особою.

Боже Слово часто персоніфікує різні поняття, скажімо: мудрість, проникливість, гріх, смерть чи незаслужену доброту (Приповістей 8:1—9:6; Римлян 5:14, 17, 21; 6:12). Ісус сказав, що «мудрість доводить свою праведність усіма своїми дітьми» (Луки 7:35). Немає сумніву, що мудрість не може бути особою і мати дітей. Подібно святий дух не є особою, хоча деколи у Святому Письмі він уособлений.

Що таке святий дух?

У Біблії про святий дух говориться як про Божу силу в дії. Тому в єврейському тексті Божий дух часто визначається як Божа діюча сила (Буття 1:2НС). Таке вчення узгоджується з цілою Біблією (Михея 3:8; Луки 1:35; Дії 10:38).

На протилежність загальноприйнятому погляду, Бог не є присутній усюди і відразу. Натомість він перебуває в духовній сфері, в «місці постійного пробування» (1 Царів 8:39; 2 Хронік 6:39). Біблія неодноразово згадує про особливе місце, де живе Бог і має свій «престол» (1 Царів 22:19; Ісаї 6:1; Даниїла 7:9; Об’явлення 4:1—3). Але щоб сягнути будь-якого куточка духовної чи матеріальної сфери «із місця постійного пробування Свого», Бог вживає свою силу (Псалом 139:7).

У 1879 році біблеїст Чарлз Айвз чудово проілюстрував, як Бог, не залишаючи свого місцеперебування, може застосовувати силу. Він написав: «Для прикладу, ми часто говоримо: «Відчини вікно, нехай сонце загляне до кімнати». Звичайно, ніхто з нас не думає, ніби сонце є особою, яка може перебувати в приміщенні. Зрозуміло, що це сонячне проміння світитиме в наше вікно. Так само Богові не потрібно залишати свого місцеперебування, щоб застосувати свою діючу силу і сягнути найвіддаленіших куточків всесвіту. Безумовно, точне розуміння того, що святий дух — це Божа діюча сила, вселяє в нас цілковиту довіру до обіцянок Єгови.

ЧИ ВАС КОЛИСЬ ЦІКАВИЛО?

▪ Чи вчить Біблія, що святий дух є особою? (Дії 10:44, 45).

▪ Що таке святий дух? (Буття 1:2, НС).

▪ Як далеко може сягнути Божий святий дух? (Псалом 139:7).