Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ТЕМА НОМЕРА | ДЕ ШУКАТИ РОЗРАДУ?

Як Бог дає розраду

Як Бог дає розраду

Апостол Павло сказав, що Єгова a є Богом «усілякої потіхи» і що він «потішає нас у всіх випробуваннях» (2 Коринфян 1:3, 4). Тож Біблія запевняє, що наш небесний Батько може потішити кожну людину, незалежно від того, яка біда трапилась у її житті.

Звичайно, аби отримати розраду від Бога, треба докласти зусиль. Чи зможе лікар допомогти вам, якщо ви не прийдете до нього на прийом? Ось чому Боже Слово заохочує нас: «Наблизьтесь до Бога, і він наблизиться до вас» (Якова 4:8).

Чому можна не сумніватися, що Бог буде наближатися до нас? По-перше, він неодноразово запевняє, що хоче нам допомагати (дивіться  супровідну інформацію в кінці статті). І, по-друге, ми маємо чимало доказів того, що Бог підтримував людей в минулому і продовжує це робити в наш час.

Як і багато людей сьогодні, цар Давид у часи тривоги шукав розради у Бога. Одного разу він молив Єгову: «Почуй мене, коли я благаю тебе про допомогу». Чи Бог прислухався до його прохання? Так, адже Давид додав: «Він мені допоміг, і серце моє радіє» (Псалом 28:2, 7).

ІСУС ПОТІШАЄ ВСІХ, ХТО В ЖАЛОБІ

Бог відвів Ісусу ключову роль у тому, щоб нести розраду людям. Окрім інших завдань, Бог доручив Ісусу «перев’язувати рани тим, у кого розбите серце», та «потішати всіх, хто в жалобі» (Ісаї 61:1, 2). Як і було передречено, Ісус виявляв особливу чуйність до людей, які були «струджені та обтяжені» (Матвія 11:28—30).

Ісус давав іншим мудрі поради, по-доброму ставився до них, а іноді навіть виліковував їхні хвороби. Все це дуже потішало людей. Якось до Ісуса підійшов прокажений і промовив: «Якщо ти лише захочеш, то зможеш мене очистити». Пройнявшись жалем, Ісус сказав: «Хочу! Будь чистим» (Марка 1:40, 41). І прокажений відразу зцілився від своєї недуги.

Хоча сьогодні Ісуса вже немає на землі, його Батько Єгова, «Бог усілякої потіхи», продовжує надавати підтримку тим, хто її потребує (2 Коринфян 1:3). Дізнаймось, у які чотири основні способи ми можемо отримати потіху від Бога.

  • Через Біблію. «Все, що було написано раніше, написано нам для науки, щоб через витривалість і потіху з Писань ми мали надію» (Римлян 15:4).

  • Через святий дух. Після Ісусової смерті християнський збір дуже потребував розради. З Біблії ми дізнаємось, що Бог надав християнам «потіху через святий дух» (Дії 9:31). Святий дух, тобто Божа діюча сила, є дуже могутнім. Своїм духом Бог може потішити будь-кого і за будь-яких обставин.

  • Через молитву. Біблія радить нам: «Ні про що не тривожтесь, але завжди з будь-якими проханнями звертайтесь у молитвах і благаннях до Бога». Тоді, як читаємо в Біблії, «Божий мир, який неможливо збагнути розумом, берегтиме... ваші серця та вашу здатність мислити» (Філіппійців 4:6, 7).

  • Через одновірців. У важку хвилину наші одновірці як справжні друзі можуть підставити нам своє плече. Апостол Павло назвав своїх товаришів «джерелом великої потіхи» у часи «нещастя і лиха» (Колоссян 4:11; 1 Фессалонікійців 3:7).

Але вас, можливо, цікавить, як це працює на практиці. Далі піде мова про кількох осіб, котрим вдалося дати собі раду з проблемами, що згадувались у першій статті. Подібно до цих людей, ви на власному досвіді можете переконатись, що Бог продовжує дотримуватися своєї обіцянки: «Як мати потішає свого сина, так і я потішатиму вас» (Ісаї 66:13).

a Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.