Пређи на садржај

Књига Откривење – коју поруку преноси?

Књига Откривење – коју поруку преноси?

Одговор из Светог писма

 Назив библијске књиге Откривење на грчком језику гласи Апокалипсис (апокалипса), што значи „откривење“ или „објава“. Овај назив појашњава значење књиге Откривење – она открива оно што је скривено и објављује догађаје који ће се десити много година након што је написана. Велики део њених пророчанстава тек треба да се испуни.

Кратак преглед књиге Откривење

Помоћ у разумевању књиге Откривење

  1.   За оне који служе Богу, њена порука је позитивна, а не застрашујућа. Премда израз „апокалипса“ многи повезују с глобалном катастрофом, књига Откривење почиње и завршава се речима да су срећни они који читају, разумеју и примењују њену поруку (Откривење 1:3; 22:7).

  2.   Откривење користи многе „знакове“, то јест симболе, које не треба дословно разумети (Откривење 1:1).

  3.   Многе важне особе, појмови и симболи из Откривења већ се спомињу у другим деловима Библије:

  4.   Визије се односе на „Господов дан“, који је почео 1914, када је успостављено Божје Краљевство и када је Исус почео да влада као Краљ (Откривење 1:10). Зато можемо очекивати да ће главно испуњење Откривења бити у наше време.

  5.   Да бисмо разумели Откривење, потребно нам је исто што и за разумевање остатка Библије, а то су мудрост од Бога и помоћ оних који су већ разумели ову књигу (Дела апостолска 8:26-39; Јаковљева 1:5).