Пређи на садржај

Шта представља седмоглава звер из 13. поглавља Откривења?

Одговор из Светог писма

 Звер са седам глава која се први пут помиње у Откривењу 13:1 представља светски политички систем.

  •   Има власт, моћ и престо, што указује да се ради о политичком телу (Откривење 13:2).

  •   Влада над „свим племенима и народностима и језицима и народима“, што значи да није реч о власти у само једној држави (Откривење 13:7).

  •   Има одлике четири звери описаних у пророчанству из Данила 7:2-8, а то су лик леопарда, ноге медведа, уста лава и десет рогова. Звери из Даниловог пророчанства предочавају одређене краљеве, то јест краљевства, који су један за другим владали на светској сцени (Данило 7:17, 23). Према томе, звер из 13. поглавља Откривења представља сложен политички систем.

  •   Излази из „мора“, то јест из ускомешане масе народа која подржава политичке власти (Откривење 13:1; Исаија 17:12, 13).

  •   Свето писмо каже да је број, то јест име те звери – 666 – „човеков број“ (Откривење 13:17, 18). То значи да је звер из 13. поглавља Откривења људског порекла, а не духовног, односно демонског.

 Иако се државе не слажу око много тога, све оне желе да задрже власт, а не да се подложе Божјем Краљевству (Псалам 2:2). Такође ће удружити снаге да би се у Армагедону бориле с Божјом војском под вођством Исуса Христа, али ће у том рату бити уништене (Откривење 16:14, 16; 19:19, 20).

„Десет рогова и седам глава“

 Неки бројеви у Светом писму имају симболично значење. На пример, бројеви десет и седам означавају потпуност. Да бисмо разумели шта значе „десет рогова и седам глава“ звери из 13. поглавља Откривења, треба да видимо шта означава „лик звери“, који се помиње касније у Откривењу. Та звер је јарко црвене боје и има седам глава и десет рогова (Откривење 13:1, 14, 15; 17:3). Библија каже да седам глава ове скерлетне звери представљају „седам краљева“, то јест владавина (Откривење 17:9, 10).

 Исто тако, седам глава звери из Откривења 13:1 представљају седам владавина – главне политичке силе које су доминирале током историје и предводиле у тлачењу Божјег народа. Те силе су Египат, Асирија, Вавилон, Медо-Персија, Грчка, Рим и Англо-Америка. Ако закључимо да десет рогова представљају све суверене државе, велике и мале, онда дијадема, то јест круна на сваком рогу значи да свака држава влада истовремено с водећом политичком силом тог времена.