Пређи на садржај

Шта представља седмоглава звер из 13. поглавља Откривења?

Шта представља седмоглава звер из 13. поглавља Откривења?

Одговор из Светог писма

 Звер са седам глава која се први пут помиње у Откривењу 13:1 представља светски политички систем.

  •   Има власт, моћ и престо, што указује да се ради о политичком телу (Откривење 13:2).

  •   Влада над „свим племенима и народностима и језицима и народима“, што значи да није реч о власти у само једној држави (Откривење 13:7).

  •   Има одлике четири звери описаних у пророчанству из Данила 7:2-8, а то су лик леопарда, ноге медведа, уста лава и десет рогова. Звери из Даниловог пророчанства предочавају одређене краљеве, то јест краљевства, који су један за другим владали на светској сцени (Данило 7:17, 23). Према томе, звер из 13. поглавља Откривења представља сложен политички систем.

  •   Излази из „мора“, то јест из ускомешане масе народа која подржава политичке власти (Откривење 13:1; Исаија 17:12, 13).

  •   Свето писмо каже да је број, то јест име те звери – 666 – „човеков број“ (Откривење 13:17, 18). То значи да је звер из 13. поглавља Откривења људског порекла, а не духовног, односно демонског.

 Иако се државе не слажу око много тога, све оне желе да задрже власт, а не да се подложе Божјем Краљевству (Псалам 2:2). Такође ће удружити снаге да би се у Армагедону бориле с Божјом војском под вођством Исуса Христа, али ће у том рату бити уништене (Откривење 16:14, 16; 19:19, 20).

„Десет рогова и седам глава“

 Неки бројеви у Светом писму имају симболично значење. На пример, бројеви десет и седам означавају потпуност. Да бисмо разумели шта значе „десет рогова и седам глава“ звери из 13. поглавља Откривења, треба да видимо шта означава „лик звери“, који се помиње касније у Откривењу. Та звер је јарко црвене боје и има седам глава и десет рогова (Откривење 13:1, 14, 15; 17:3). Библија каже да седам глава ове скерлетне звери представљају „седам краљева“, то јест владавина (Откривење 17:9, 10).

 Исто тако, седам глава звери из Откривења 13:1 представљају седам владавина – главне политичке силе које су доминирале током историје и предводиле у тлачењу Божјег народа. Те силе су Египат, Асирија, Вавилон, Медо-Персија, Грчка, Рим и Англо-Америка. Ако закључимо да десет рогова представљају све суверене државе, велике и мале, онда дијадема, то јест круна на сваком рогу значи да свака држава влада истовремено с водећом политичком силом тог времена.