Пређи на садржај

Пређи на садржај

О породичном животу

О породичном животу

Шта учимо од Исуса

О породичном животу

Како треба да гледамо на брак да би наша породица била срећна?

Брак је света заједница. Када су га питали да ли је дозвољено развести се, Исус је одговорио: „Зар нисте читали да их је њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: ’Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘? Тако нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља... Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу“ (Матеј 19:4-6, 9). Када муж и жена живе по Исусовом савету и када су верни једно другом, сви у породици су срећни и осећају се сигурно.

Зашто љубав према Богу доприноси срећи у породици?

Исус је рекао: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест.“ Која је следећа заповест? Исус је рекао: „Воли свог ближњег [укључујући и оне који су нам најближи — чланове своје породице] као самог себе“ (Матеј 22:37-39). Према томе, за срећан породични живот је пресудно да будемо у добрим односима с Богом, јер ће нас љубав према њему подстаћи да волимо и једни друге.

Како муж и жена могу усрећити једно друго?

Муж ће усрећити своју жену када следи Исусов пример. Исус је имао самопожртвовану љубав према својој фигуративној жени, хришћанској скупштини (Ефешанима 5:25). Он је рекао: „Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе“ (Матеј 20:28). Исус се никада није опходио диктаторски или оштро према онима о којима је бринуо, већ се увек трудио да им помогне (Матеј 11:28). Дакле, мужеви треба да исказују свој ауторитет на начин који ће користити свима у породици.

Исус је добар пример и за жене. „Христу је поглавар Бог“, каже се у Библији. У њој такође пише да је ’жени поглавар мушкарац‘ (1. Коринћанима 11:3). Исусу није било испод части да буде подложан Богу. Он је дубоко поштовао свог Оца. „Ја увек чиним оно што је њему угодно“, рекао је Исус (Јован 8:29). Жена која се подлаже поглаварству свог мужа зато што воли и поштује Бога умногоме доприноси срећи своје породице.

Шта родитељи могу научити из тога како је Исус гледао на децу?

Исус је проводио време с децом и занимало га је како она размишљају и шта осећају. У Библији стоји: „Исус је позвао к себи децу и рекао: ’Пустите децу да долазе к мени‘“ (Лука 18:15, 16). Једном су неки људи прекорили дечаке који су јавно показивали да верују у Исуса. Али Исус је похвалио те дечаке, рекавши онима који су их критиковали: „Зар никада нисте читали: ’Из уста мале деце и одојчади прибавио си себи хвалу‘?“ (Матеј 21:15, 16).

Шта деца могу научити од Исуса?

Деца у Исусу налазе одличан пример када је реч о занимању за духовне ствари. Када је имао 12 година нашли су га „како седи међу учитељима, слушајући их и постављајући им питања“. Како је то деловало на присутне? „Сви који су га слушали дивили су се његовој оштроумности и његовим одговорима“ (Лука 2:42, 46, 47). Па ипак, Исус није био поносан због онога што је знао из Писма. Напротив, захваљујући томе је поштовао своје родитеље. У Библији пише: „Био им је послушан“ (Лука 2:51).

Више информација може се наћи у 14. поглављу књиге Шта Библија заиста научава? *

[Фуснота]

^ Издали Јеховини сведоци.