Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шеста заблуда: Бог одобрава коришћење ликова и икона

Шеста заблуда: Бог одобрава коришћење ликова и икона

Одакле потиче?

„Први хришћани нису користили ликове у обожавању... Увођење ликова у цркву у четвртом и петом веку оправдавано је теоријом да неуки људи могу боље упознати хришћанство преко њих него путем проповеди и књига“ (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature Маклинтока и Стронга, 4. том, стране 503 и 504).

Шта каже Библија?

„Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи“ (Излазак 20:4, 5). Апостол Јован је хришћанима из првог века написао: „Дечице, клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21).

Да ли ликови, како тврди црква, једноставно служе као помоћ да се приступи и ода част ономе кога представљају? Како наводи The Encyclopedia of Religion, „ликови су се у почетку користили првенствено за поучавање и као украс; или се барем тиме правдало њихово коришћење. Али убрзо су прихваћени као предмет обожавања. То се посебно може рећи за иконе које су постале истакнута одлика Православне цркве“. Међутим, пророк Исаија је с правом питао: „С ким ћете упоредити Бога и какав ћете лик њему сличан наћи?“ (Исаија 40:18).

Упоредите следеће библијске стихове: Исаија 44:13-19; Дела апостолска 10:25, 26; 17:29; 2. Коринћанима 5:7.

ЧИЊЕНИЦА:

Бог не одобрава коришћење ликова и икона

ОДБАЦИТЕ ЗАБЛУДЕ, ПРИОНИТЕ УЗ ИСТИНУ

Шта можемо закључити на основу овог кратког разматрања учења која су још увек заступљена у многим црквама? Те „подмукло измишљене приче [грчки митос]“ не могу се поредити с једноставном и утешном истином из Библије (2. Петрова 1:16).

Стога, отвореног ума и без оклевања оно чему сте поучени упоредите с Божјом Речју, извором истине (Јован 17:17). Тада ћете се и ви уверити у поузданост следећег обећања: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).