Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЕТРНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Како породица може бити срећна?

Како породица може бити срећна?
  • Шта значи бити добар муж?

  • Како жена може испунити своју улогу?

  • Како бити добар родитељ?

  • Како деца могу допринети срећи у породици?

1. Шта је потребно да би породица била срећна?

ЈЕХОВА БОГ жели да имамо срећну породицу. У његовој Речи, Библији, налазе се савети за сваког члана породице. Када сви примењују те савете и испуњавају своју улогу, целој породици је добро. Исус је рекао: „Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (Лука 11:28).

2. Ко је оснивач породице и зашто је важно да то знамо?

2 Важно је да будемо свесни тога да је оснивач породице Јехова, за кога је Исус рекао да је наш Отац (Матеј 6:9). Дакле, свака породица на земљи постоји захваљујући њему и зато можемо бити сигурни да он зна шта је потребно да би породица била срећна (Ефешанима 3:14, 15). Погледајмо зато шта Свето писмо говори о улози сваког њеног члана.

БОГ ЈЕ ОСНИВАЧ ПОРОДИЦЕ

3. Шта Библија каже о настанку породице и како знамо да је то истина?

3 Јехова је створио први људски пар, Адама и Еву. Дао им је прелеп дом, еденски врт, и рекао им је: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:26-28; 2:18, 21-24). Знамо да то није  измишљена прича или легенда, јер је Исус говорио о томе као о нечему што се стварно десило (Матеј 19:4, 5). Међутим, данас живот није ни налик на оно што је Бог у почетку желео. Сви се суочавамо с многим проблемима. Ипак, могуће је имати срећну породицу. Како то знамо?

4. (а) Како сваки члан породице може допринети томе да она буде срећна? (б) Зашто је важно да размишљамо о Исусовом примеру?

4 Сваки члан може допринети срећи у породици ако по узору на Бога показује љубав (Ефешанима 5:1, 2). Али како се можемо угледати на Бога кога не видимо? О њему много тога можемо научити из примера његовог прворођеног Сина, Исуса Христа (Јован 1:14, 18). Док је био на земљи, Исус је верно следио пример свог Оца. Када су људи посматрали и слушали њега, то је било као да посматрају и слушају његовог Оца (Јован 14:9). Треба да се угледамо на Исуса ако желимо да наша породица буде срећна. Погледајмо зато како је он показивао љубав.

УЗОР ЗА МУЖЕВЕ

5, 6. (а) Како је Исус пружио пример мужевима? (б) Шта је услов да би некоме били опроштени греси?

5 Библија каже да муж треба да се опходи према својој жени онако како се Исус опходио према својим ученицима. У њој пише: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу [...] Тако и мужеви треба да воле своје жене као своје тело. Ко воли своју жену, воли самог себе. Јер нико не мрзи своје тело, него га храни и негује, као и Христ скупштину“ (Ефешанима 5:23, 25-29).

6 Тиме што је показивао љубав према скупштини, то јест према ученицима, Исус је пружио савршен пример мужевима. Иако су његови ученици били несавршени, Исус их је волео и чак је дао свој живот за њих (Јован 13:1; 15:13). Свето писмо каже мужевима:  Волите своје жене и немојте се гневити на њих“ (Колошанима 3:19). Шта ће мужу помоћи да примени тај савет, посебно када његова жена у нечему погреши? Не треба да изгуби из вида да и он греши и да му Бог неће опростити ако он не опрашта другима. То значи да треба да опрашта и својој жени. Наравно, и она треба њему да опрашта. (Прочитати Матеја 6:12, 14, 15.) Можемо рећи да нема срећног брака без опраштања.

7. Како муж по узору на Исуса може показати да има разумевања према жени?

7 Исус је пружио добар пример мужевима и тако што је имао разумевања према својим ученицима. Узимао је у обзир њихове физичке потребе и није од њих тражио више него што су могли да ураде. На пример, једном приликом када су били уморни, он им је рекао: „Пођите са мном на једно осамљено место и мало се одморите“ (Марко 6:30-32). По угледу на Исуса, муж треба да има разумевања према својој жени. Библија за жене каже да су „слабије посуде“ и да мужеви треба да их поштују. Зашто? Зато што Бог не прави разлику између мушкараца и жена. Он ће свима дати дар вечног живота (1. Петрова 3:7). Богу су драгоцени сви који су му верни (Псалам 101:6).

8. (а) Зашто можемо рећи да муж који воли своју жену „воли самог себе“? (б) Шта за мужа и жену значи то што су „једно тело“?

8 Зашто Библија каже да муж који воли своју жену „воли самог себе“? Зато што, према Исусовим речима, муж и жена „нису више двоје, него једно тело“ (Матеј 19:6). То значи да они морају бити верни једно другом (Пословице 5:15-21; Јеврејима 13:4). Биће им лакше да сачувају верност ако обоје брину о сексуалним потребама свог брачног друга (1. Коринћанима 7:3-5). Библија нас подсећа: „Нико не мрзи своје тело, него га храни и негује.“ Муж треба да воли жену као што воли самог себе и да има на уму да је одговоран свом поглавару,  Исусу Христу (Ефешанима 5:29; 1. Коринћанима 11:3).

9. (а) О чему се говори у Филипљанима 1:8? (б) Зашто је важно да муж по узору на Исуса показује љубав?

9 Апостол Павле је у Филипљанима 1:8 споменуо љубав „какву има Исус Христ“. Због тога што је Исус показивао љубав, сви су се лепо осећали у његовом друштву, па и жене које су биле његове ученице (Јован 20:1, 11-13, 16). Муж по узору на Исуса треба да показује љубав према својој жени. То је веома важно, јер она има потребу да се осећа вољеном.

УЗОР ЗА ЖЕНЕ

10. У чему је Исус добар пример за жене?

10 Да би једна породица добро функционисала, потребно је да неко предводи, да буде поглавар. Свето писмо каже: „Жени је поглавар мушкарац.“ Чак и Исус има поглавара коме је подложан. У истом стиху пише: „Христу је поглавар Бог“ (1. Коринћанима 11:3). Исусова подложност Богу је добар пример за свакога од нас, пошто сви имамо некога коме треба да будемо подложни.

11. (а) Како жена треба да гледа на свог мужа? (б) Како њено понашање може утицати на мужа?

11 Ниједан поглавар породице није савршен и зато неће увек савршено испуњавати своје одговорности. Како жена треба да реагује када се то деси? Не треба да потцењује његов труд нити да покушава да преузме његову улогу. Треба да има на уму да Бог веома цени ако се она труди да буде мирног и благог духа (1. Петрова 3:4). То ће јој помоћи да буде подложна мужу, чак и када то није лако. Поред тога, у Библији пише: „Жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33). Али шта ако он не служи Богу? Библија подстиче жене: „Будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без  речи својим понашањем, кад виде ваше чисто понашање и дубоко поштовање“ (1. Петрова 3:1, 2).

12. Како знамо да није погрешно да жена с поштовањем изнесе своје мишљење?

12 Шта жена може урадити ако у нечему размишља другачије од свог мужа? Није погрешно да с поштовањем изнесе своје мишљење. Оно је можда сасвим на месту и њен савет би могао користити целој породици. Осмотримо један пример из Светог писма. Једном приликом је Сара свом мужу Аврахаму предложила практично решење за један породични проблем. Он се није сложио с тим, али Бог му је рекао: „Послушај њен глас.“ (Прочитати Постанак 21:9-12.) Наравно, када муж на крају донесе одлуку, жена треба да је подржи уколико та одлука није у супротности с Божјим законом. Тако ће показати да је подложна (Дела апостолска 5:29; Ефешанима 5:24).

Зашто је Сара добар пример за жене?

13. (а) Како се у Титу 2:4, 5 описује улога жене у породици? (б) Шта Библија каже о раздвајању брачних другова и о разводу?

13 Жена може много тога да учини за породицу. На пример, у Библији се каже да жене треба да „воле своје мужеве, да воле своју децу, да буду разборите, честите, узорне домаћице, добре, подложне својим мужевима“ (Титу 2:4, 5). И муж и деца воле и цене жену која тако поступа. (Прочитати Пословице 31:10, 28.) Међутим, пошто брачни другови нису савршени, понекад долази до проблема због којих неки одлуче да се раздвоје или разведу. Библија дозвољава да се због неких крајње озбиљних разлога брачни другови раздвоје, то јест да не живе више заједно иако су још увек муж и жена. Међутим, ту одлуку не треба олако донети јер у Библији пише: „Жена [нека] не одлази од мужа [...] и да муж не оставља жену“ (1. Коринћанима 7:10, 11). А што се тиче развода, он је пред Богом оправдан само ако је један од брачних другова починио прељубу (Матеј 19:9).

 УЗОР ЗА РОДИТЕЉЕ

14. (а) Како се Исус опходио према деци? (б) Шта родитељи треба да пруже деци?

14 Исус је савршен пример и за родитеље. Када су други покушали да спрече децу да му прилазе, он је рекао: „Пустите децу да долазе к мени. Не браните им.“ Свето писмо каже шта је затим урадио: „Узео је децу у крило и благосиљао их, полажући руке на њих“ (Марко 10:13-16). Дакле, Исус је проводио време с децом. Тиме је пружио пример родитељима. Нашој деци није довољно да само понекад издвојимо време за њих. Јехова очекује да редовно проводимо време с њима и да их поучавамо о њему. (Прочитати Поновљене законе 6:4-9.)

15. Како родитељи могу заштитити своју децу?

15 Данас више него икада родитељи треба да штите децу од оних који би могли да их повреде, на пример од сексуалних напасника. Осмотримо како је Исус заштитио своје ученике, које је толико волео да их је назвао дечицом. Када су га непријатељи ухапсили с намером да га убију, он се побринуо да његови ученици не страдају (Јован 13:33; 18:7-9). Ако сте родитељ,  имајте на уму да Ђаво тражи прилике да науди вашој деци. Зато је потребно да их унапред упозорите на опасности које им прете * (1. Петрова 5:8). Данас на сваком кораку вреба нека опасност како у физичком, тако и у духовном или моралном погледу.

Шта родитељи могу да науче од Исуса?

16. Како Исусов пример може помоћи родитељима када је реч о дисциплини?

16 Последње вечери Исусовог живота на земљи, његови ученици су се расправљали око тога ко је највећи међу њима. Исус се није наљутио на њих, већ је наставио да их поучава речима и примером (Лука 22:24-27; Јован 13:3-8). Како нам Исусов пример може помоћи да будемо успешни у дисциплиновању деце? Дисциплина  им је свакако потребна, али не смемо претеривати. Библија нас саветује да их дисциплинујемо само „колико треба“. То никада не смемо да радимо у бесу. Сигурно не желимо да изговоримо неке непромишљене речи које пробадају попут мача (Јеремија 30:11; Пословице 12:18). Дисциплину треба примењивати на такав начин да дете може нешто да научи из тога (Ефешанима 6:4; Јеврејима 12:9-11).

УЗОР ЗА ДЕЦУ

17. Шта деца могу да науче од Исуса?

17 Да ли и деца могу нешто да науче од Исуса? Наравно. Из његовог примера могу видети шта значи бити послушан родитељима. „Говорим онако како ме је Отац научио“, рекао је Исус и затим додао: „Увек чиним оно што је њему угодно“ (Јован 8:28, 29). Дакле, Исус је увек био послушан свом небеском Оцу. Из Светог писма сазнајемо да се од деце очекује да слушају своје родитеље. (Прочитати Ефешанима 6:1-3.) Иако је Исус и као дете био савршен, био је послушан својој мајци Марији и поочиму Јосифу, који су били несавршени. То је сигурно допринело томе да њихова породица буде срећна (Лука 2:4, 5, 51, 52).

18. (а) Зашто је Исус увек слушао свог небеског Оца? (б) Кога деца могу обрадовати ако су послушна?

18 Како се деца могу угледати на Исуса и обрадовати своје родитеље? Младима понекад није лако да буду послушни родитељима. Међутим, Бог то очекује од њих (Пословице 1:8; 6:20). Исус је слушао свог небеског Оца чак и када му је било веома тешко. Када је једном приликом Бог очекивао од њега да уради нешто што није било нимало лако, Исус га је замолио: „Уклони ову чашу од мене.“ Па ипак, урадио је оно што је Отац тражио од њега. Зашто? Зато што је веровао да Отац зна шта је најбоље у тој ситуацији (Лука 22:42). Када су послушна, деца могу  обрадовати своје родитеље и свог небеског Оца * (Пословице 23:22-25).

Шта може помоћи младима када су под притиском да ураде нешто лоше?

19. (а) Како Ђаво врши притисак на младе? (б) Како лоше понашање деце утиче на родитеље?

19 Нема сумње да ће Ђаво, који је искушавао Исуса, покушати да наведе младе да чине оно што је лоше (Матеј 4:1-10). Он може вршити притисак на њих преко њихових вршњака. Пошто утицај других може бити веома снажан, важно је да млади не буду у лошем друштву (1. Коринћанима 15:33). Јаковљева ћерка Дина се дружила с младима који нису служили Јехови и због тога је упала у многе невоље (Постанак 34:1, 2). Цела породица пати када је један њен члан непослушан Јехови, на пример тако што почини полни неморал (Пословице 17:21, 25).

ВАША ПОРОДИЦА МОЖЕ БИТИ СРЕЋНА

20. Шта свако треба да ради да би породица била срећна?

20 Лакше је решавати породичне проблеме када се примењују савети из Светог писма. Заправо, то је пресудно  да би породица била срећна. Зато муж треба да воли своју жену и да се опходи према њој као што се Исус опходио према својим ученицима. Жена треба да буде подложна свом мужу и да се труди да буде попут „врсне жене“ која је описана у Пословицама 31:10-31. Родитељи су дужни да поучавају своју децу (Пословице 22:6). Отац треба да „добро управља својим домом“ (1. Тимотеју 3:4, 5; 5:8). А од деце се очекује да слушају родитеље (Колошанима 3:20). Пошто нико није савршен, понекад ћемо погрешити. Када се то деси, будимо понизни и извинимо се.

21. (а) Каква нас будућност очекује? (б) Како данас можемо имати срећан породични живот?

21 У Библији се налази мноштво вредних савета за срећан породични живот. Она такође говори да ће Бог успоставити нови свет и претворити земљу у рај. Тада ће све породице служити њему и бити срећне (Откривење 21:3, 4). Очекује нас заиста дивна будућност! Али већ сада можемо уживати у срећном породичном животу ако примењујемо савете које нам Бог даје преко своје Речи, Библије.

^ одл. 15 Савети о томе како заштитити децу могу се наћи у књизи Учи од Великог Учитеља, у 32. поглављу; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 18 Ако родитељи траже од деце да прекрше Божји закон, она тада нису дужна да их послушају (Дела апостолска 5:29).