Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто се у Библији обожавање лажног бога Вала повезује са оргијама?

Ханански бог Вал је заправо био бог плодности. Људи који су га обожавали веровали су да од њега зависи да ли ће им њиве бити родне и да ли ће им стока бити плодна. У књизи Manners and Customs in the Bible стоји да је „сврха полних односа у тамошњим светилиштима била да се бог олује Вал и богиња Ашера подстакну на полне односе јер би то довело до богате жетве и умножавања стада“.

Хананци су веровали да су сушни периоди настајали када би Мот, бог неплодности и смрти, надвладао Вала који се зато повлачио у подземље. Међутим, сматрали су да је почетак кишног периода знак да се Валу поново вратила моћ и да ће захваљујући томе у природи поново бујати живот. Они су тај период прослављали упуштањем у необуздане оргије. То објашњава зашто су Израелци ’чинили блуд с моавским кћерима‘ када су се приклонили Валу фегорском (Бројеви 25:1-3).

Шта је Исус мислио када је рекао да су писмозналци и фарисеји „попут окречених гробова“?

Исус је отворено прекорио писмозналце и фарисеје назвавши их лицемерима и рекао им: „[Ви] сте попут окречених гробова, који споља изгледају лепо, а унутра су пуни мртвачких костију и свакакве нечистоће“ (Матеј 23:27). Јудејци су имали обичај да истичу надгробне каменове тако што су их кречили пред крај кишног периода, јер би кише спрале креч. То су радили 15. адара, месеца који је претходио празнику Пасхе.

The Jewish Encyclopedia наводи да су се гробови кречили да се не би оскрнавили „бројни ходочасници који су пролазили путевима у периоду празника Пасхе“. Према одредби из Бројева 19:16, свако ко би дотакао мртваца, људске кости или неки гроб био би нечист седам дана. Израелци који су били церемонијално нечисти нису могли да учествују у верским обредима, а за непоштовање те одредбе била је прописана смртна казна (Левитска 15:31). Исус је изнео ту илустрацију само неколико дана пре Пасхе, дакле у време када је годишње кречење гробова још увек било свеже у мислима оних који су га слушали. Исус је у ствари желео да каже да његови верски противници нису били оно за шта су се издавали и да су они који су долазили у контакт с њима постајали духовно нечисти.

[Слика на 15. страни]

Вал с муњом на стели од кречњака, 14/13. век пре н. е.

[Извор]

Musée du Louvre, Paris