Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одгајање деце у попустљивом свету

Одгајање деце у попустљивом свету

Одгајање деце у попустљивом свету

ДА ЛИ сте икада посматрали како дете мољака родитеља да му купи неку играчку коју он не жели да купи? Или неко дете које жели да трчи и да се игра али родитељ му каже: „Седи ту.“ Јасно је да у оваквим случајевима родитељ жели да поступи на начин који је најбољи за дете. Па ипак, врло често он може попустити. Присиљен дететовим плачем, родитељ може своје не променити у да.

Многи родитељи изгледа сматрају да бити добар родитељ значи удовољити готово свему што њихова деца пожеле. У Сједињеним Државама, на пример, спроведена је једна анкета међу 750 младих, узраста од 12 до 17 година. Када су упитани како реагују када им родитељи нешто не дозволе, 60 процената је одговорило да и даље моле родитеље за допуштење. Неких 55 процената младих је установило да ова метода углавном успе. Њихови родитељи можда сматрају да је таква попустљивост показатељ љубави, али да ли је заиста тако?

Осмотримо сада једну мудру пословицу из древних времена: „Ако неко мази слугу свог од младости његове, он ће касније постати незахвалан“ (Пословице 29:21). Наравно, дете није слуга. Па ипак, зар се не слажете да се исто начело може применити и на одгајање деце? Ако се деци повлађује и даје им се све што пожеле, она могу одрасти у ’незахвалне‘, размажене, самовољне особе које не показују цењење.

Насупрот томе, Библија саветује родитеље: „Одгајај дете према путу којим треба да иде“ (Пословице 22:6). Мудри родитељи следе овај савет, постављајући и спроводећи јасна, доследна и разумна правила. Они не бркају љубав с попустљивошћу нити награђују своју децу за мољакање, зановетање или изливе беса. Баш супротно, они се слажу са Исусовим мудрим речима: „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37). Шта је све укључено у васпитавање деце? Обратимо пажњу на једну снажну илустрацију.

„Као стреле у руци јунака“

Библија објашњава однос између родитеља и деце на начин којим се наглашава дететова потреба за родитељским вођством. У Псалму 127:4, 5 каже се: „Као стреле у руци јунака, таква су деца у младости. Срећан је човек који је њима напунио тул свој.“ Тако су деца упоређена са стрелама, а родитељи с моћним јунацима. Као што један стрелац зна да његове стреле неће погодити циљ пуким случајем, тако и брижни родитељи схватају да одгајање детета не може бити препуштено случају. Они желе да њихова деца достигну „циљ“ — а то је да одрасту у срећне и одговорне особе које воде испуњен живот. Родитељи желе да она доносе исправне одлуке, да буду мудра и избегавају непотребне проблеме, као и да достигну циљеве који су вредни сваког труда. Али, није довољно да родитељи само желе такве ствари.

Шта је потребно да једна стрела погоди мету? Мора бити добро припремљена, заштићена од лоших утицаја и снажно одапета у правцу мете. Слично томе, деци је потребна припрема, заштита и усмеравање да би њихов пут према одраслом добу био успешан. Размотримо сада ова три аспекта одгајања деце један по један.

Добро припремити стрелу

Стреле које су користили стрелци у библијским временима биле су припремане веома пажљиво. Дршка стреле се вероватно правила од лаганог дрвета и ручно се израђивала тако да буде права колико год је то било могуће. Њен врх је морао да буде оштар. На другом крају стреле била су причвршћена птичја пера која су јој давала стабилност при лету, тако што су је одржавала у исправном правцу.

Родитељи желе да њихова деца буду попут тих правих стрела — исправна, без икаквих „искривљења“. Стога, ако су родитељи мудри, неће игнорисати озбиљне мане своје деце већ ће им с пуно љубави помоћи да раде на њима и да их савладају. У свако дете ће бити потребно уложити много труда, јер „лудост је привезана детету за срце“ (Пословице 22:15). Због тога Библија подстиче родитеље да дисциплинују своју децу (Ефешанима 6:4, фуснота). Заиста, дисциплиновање деце игра важну улогу у обликовању и исправљању дететовог размишљања и личности.

Није ни чудо што Пословице 13:24 кажу: „Ко штеди прут, мрзи сина свог, а ко га воли, брижно га опомиње.“ У овом контексту, прут опомене јесте начин исправљања у разним облицима. Тиме што с љубављу дисциплинују своју децу, родитељи се труде да исправе мане свог детета које би, уколико ухвате корена, могле бити узрок патње и бола за њега када одрасте. Заиста, непружање таквог дисциплиновања једнако је мржњи, а пружање је показатељ љубави према детету.

Брижан родитељ такође помаже свом детету да разуме разлоге који стоје иза одређених правила. Стога, дисциплиновање изнад свега укључује помагање детету да разуме зашто нешто очекујемо од њега, а не само постављање правила и кажњавање уколико није послушно. У Библији стоји: „Разуман [који има способност разумевања] син држи се закона“ (Пословице 28:7, фуснота).

Птичја пера која је стрелац причвршћивао на стреле омогућавала су им да право лете након што би их он одапео из лука. Слично томе, библијска учења која потичу од Оснивача породичног уређења могу остати, да тако кажемо, причвршћена уз децу дуго након што напусте дом и користити им кроз читав живот (Ефешанима 3:14, 15). Ипак, како родитељи могу бити сигурни да су та учења заиста „причвршћена“ за њихову децу?

Запазите савет који је у Мојсијево време Бог дао родитељима у Израелу: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју“ (Поновљени закони 6:6, 7). У складу с тим, родитељи морају урадити две ствари. Као прво, морају учити из Божје Речи и сами то примењивати, у ствари морају заволети Божје законе (Псалам 119:97). Након тога, они су у позицији да примене и други део овог стиха — а то је да ’усађују‘ Божје законе у своју децу. То значи да треба делотворним поучавањем и честим понављањем да утисну у срце своје деце вредност тих закона.

Очигледно нема ничег старомодног, то јест застарелог у томе да се деца поучавају библијским начелима или у томе да се љубазно опомињање користи да би се исправиле њихове озбиљне мане. То су веома важни начини да се те драгоцене „стреле“ припреме за сигуран и исправан лет према одраслом добу.

Заштита стреле

Вратимо се сада на илустрацију која је забележена у Псалму 127:4, 5. Присетимо се да је стрелац „напунио тул свој“ стрелама. Када су једном биле припремљене, стреле су се морале заштитити од лоших утицаја. Зато их је стрелац носио у свом тулу, где се нису могле лако оштетити или сломити. Занимљиво је да Библија пророчански говори о Месији као о наоштреној стрели коју је његов Отац „сакрио... у свом тулу“ (Исаија 49:2). Јехова Бог, најбрижнији Отац ког можемо замислити, заиста је штитио свог вољеног Сина, Исуса, од свега што му је могло нанети зло све док није дошло утврђено време да Месија буде погубљен, као што је било и проречено. Чак и тада, Бог је заштитио свог Сина у том смислу што није дозволио да остане мртав, већ га је ускрснуо и вратио на небо да би тамо вечно живео.

Исто тако, добар родитељ је заинтересован да заштити своју децу од опасности које вребају у овом изопаченом свету. Можда родитељ забрани својој деци извесне активности које их могу непотребно изложити опасним утицајима. Примера ради, мудри родитељи озбиљно схватају ово начело: „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Тиме што штите своју децу од дружења с онима који не поштују библијска морална начела они помажу младима да не направе многобројне озбиљне, чак кобне грешке.

Деца неће увек ценити заштиту коју им пружају родитељи. У ствари, понекад ће на њу гледати с неодобравањем, зато што ће заштита често значити да им се за много тога каже „не“. Једна уважена ауторка многих књига о одгајању деце каже: „Иако она то неће увек показати и вероватно вам неће у том тренутку захвалити, деца заиста желе да им родитељи пруже сигурне, јасне границе у животу. То можемо постићи тако што ћемо бити ауторитативни родитељи који својој деци постављају јасне смернице у погледу понашања.“

Да, то што штитите своју децу од свега што их може лишити њиховог мира, недужности или чистоће пред Богом, изузетно је важан начин да им покажете да их волите. С временом, она ће вероватно схватити шта вас је подстицало да тако поступате и имаће цењења за вашу брижну заштиту.

Усмеравање стреле

Запазите да је у Псалму 127:4, 5 родитељ упоређен с ’јунаком‘. Да ли то значи да једино отац може бити успешан у улози родитеља? Нипошто. У ствари, начело из ове илустрације може се применити и на очеве и на мајке — и такође на самохране родитеље (Пословице 1:8). Израз ’јунак‘ је указивао на то да је била потребна прилична снага да би се из лука одапела стрела. У библијска времена, лук је понекад био обложен бакром и војнику би било речено да ’натегне лук‘, можда тако што би својим стопалом држао лук да би могао да натегне тетиву (Јеремија 50:14, 29). Очигледно је било потребно уложити доста снаге и труда да би се тетива натегла и стреле одапеле према мети!

Слично томе, за одгајање деце потребан је приличан напор. Она се не могу једноставно сама одгајати, баш као што ни стрела не може одапети сама себе према мети. Нажалост, многи данашњи родитељи су изгледа неспремни да уложе такав напор који је потребан да би се дете одгајало на исправан начин. Они иду линијом мањег отпора. Дозвољавају да телевизија, школа и вршњаци уче њихову децу томе шта је добро а шта лоше у погледу морала или полних односа. Они дозвољавају деци да раде што год пожеле. И када изгледа да им је сувише тешко рећи „не“, они једноставно деци кажу „да“ — често оправдавајући своју одлуку тиме да не желе да повреде осећања своје деце. У ствари, њихова попустљивост ће деци нанети стварну, трајну штету.

Одгајање деце је тежак задатак. Сигурно је врло напорно улагати труд да се дете одгаја на темељу смерница из Божје Речи, али су награде непроцењиве. У часопису Parents стоји: „Истраживања... показују да се деца коју су одгајали брижни али ауторитативни родитељи — они који су пружали подршку својој деци али су постављали јасна ограничења — одликују бољим успехом током школовања, боље се сналазе у друштву, имају добро мишљење о себи и уопште су срећнија него деца чији су родитељи или сувише попустљиви или претерано строги.“

Постоји једна чак и вреднија награда. Претходно смо осматрали први део Пословица 22:6 који каже: „Одгајај дете према путу којим треба да иде.“ Тај стих наставља речима које су охрабрујуће: „Па неће одступити од њега ни кад остари.“ Да ли ова надахнута пословица обећава сигуран успех? Не обавезно. Ваше дете има слободну вољу и како одраста доносиће сопствене одлуке. Ипак, овај стих даје родитељима једно дивно засигурање. Које је то засигурање?

Уколико своју децу поучавате према саветима из Библије, ви стварате најповољније околности које ће довести до дивних резултата — а то је да видите како ваша деца одрастају у срећне, испуњене и одговорне одрасле особе (Пословице 23:24). Стога, трудите се да на сваки могући начин припремите те драгоцене „стреле“, да их заштитите и уложите себе у то да их усмерите. Никада нећете зажалити због тога.

[Слика на 13. страни]

Да ли родитељи показују да воле своју децу тиме што попуштају њиховим прохтевима?

[Слика на 15. страни]

Брижан родитељ објашњава разлоге који стоје иза кућних правила

[Слика на 15. страни]

Добар родитељ штити своју децу од опасности које вребају у овом изопаченом свету

[Слика на 16. страни]

Одгајање деце је тежак задатак, али су награде непроцењиве