Пређи на садржај

Пређи на садржај

На ком ће се месту одиграти Армагедон?

На ком ће се месту одиграти Армагедон?

Питања читалаца

На ком ће се месту одиграти Армагедон?

Армагедон се неће одиграти на неком посебном месту. Уместо тога, цела планета ће бити бојно поље. Зашто се то може рећи? Зато што су противничке војске сувише велике да би могле да се сукобе на једном месту.

Армагедон, то јест Хар-Магедон, такође је познат и као „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“. Јехова Бог ће користити свог Сина, Исуса Христа, да окупи анђеоске војске и поведе их у рат против уједињених снага свих злих владара на земљи (Откривење 16:14; 19:11-16).

Сатанске силе ће намамити народе да крену у тај рат. Библија говори о ’изјавама надахнутим од демона̂‘ које одлазе ’краљевима [владарима] целог света, да их сакупе на место које се на хебрејском зове Хар-Магедон‘ (Откривење 16:14-16).

Као ниједна друга библијска књига, Откривење голица машту многобројних читалаца Библије. Они који сматрају да њене речи треба дословно схватити указују на конкретно место на ком ће се према њиховом мишљењу водити рат и будно прате догађаје на том подручју. Идеја да ће се Армагедон десити на одређеном месту може се наћи у најстаријем постојећем грчком тумачењу Откривења, које је Екумен написао у шестом веку нове ере.

Пропагирајући једно популарно гледиште међу фундаменталистичким свештенством, бивши директор Теолошке школе у Даласу, Џон Валворд, каже да је Армагедон „завршна самоубилачка битка у очајничким сукобима који се воде на Блиском истоку“. Валворд је као средиште тог предстојећег великог сукоба одредио „’брдо од Мегида‘, које се издиже над пространом равницом у северној Палестини“.

Међутим, књига Откривење није нека мапа која указује на дословно место звано Армагедон. У уводним речима те књиге каже се да је она записана „у знаковима“ (Откривење 1:1). Јеховини сведоци су пре много година у 4. тому Студија Писма објаснили: „Не очекујемо неко дословно окупљање људи на мегидском брду.“

Догађаји који су се одиграли у древном Мегиду указују на стање или ситуацију из које нема излаза за Божје непријатеље. Зато ће се Бог побринути да у Армагедону буду искорењени сва поквареност и зло, без обзира на то о ком се делу света ради (Откривење 21:8).

Они који воле Јехову Бога и његовог Сина, Исуса Христа, не треба да се плаше Армагедона. Божји рат ће погодити само оне људе које Бог процени као непоправљиво зле. У том рату неће сви страдати. „Јехова зна како да људе који су му одани избави“, пише у Библији (2. Петрова 2:9). У Псалму 37:34 налази се дивно обећање: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог, он ће те узвисити и ти ћеш земљу поседовати. Кад зли буду истребљени, ти ћеш то гледати.“