Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бог брине о старијима

Бог брине о старијима

Бог брине о старијима

МАЛТРЕТИРАЊЕ старијих које је данас толико распрострањено није нешто ново. Библија је давно прорекла да ће људи током ’последњих дана‘ овог безбожног света бити „самољубиви... без природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:1-3). Грчка реч преведена као „природна наклоност“ може се односити на љубав која је уобичајена међу члановима породице. Баш као што је Библија прорекла, таква врста наклоности данас приметно недостаје.

За разлику од оних који лоше поступају према старијим особама, Јехова Бог изузетно цени оне који су у поодмаклим годинама и брине о њима. Погледајмо шта Библија говори о томе.

’Судија удовицама‘

У Хебрејским списима јасно се види да Јехова Бог брине о старијим особама. На пример, у Псалму 68:6 Давид за Бога каже да је ’судија удовицама‘, а оне су углавном у поодмаклим годинама. a У другим преводима Библије, реч „судија“ се преводи као „бранилац“, „заштитник“ и „борац“. Јасно је да Јехова брине о удовицама. Штавише, Библија каже да ће се његов гнев распалити ако их неко малтретира (Излазак 22:22-24). Јехова и његове слуге поштују удовице и све верне особе у позним годинама. Гледиште Јехове Бога и његовог народа изражено је у Пословицама 16:31, где стоји: „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче.“

Као што се може и очекивати, поштовање старијих било је веома важан део Закона који је Јехова дао Израелцима. Било им је заповеђено: „Пред седом главом устани и поштуј лице стараца, и бој се Бога свога. Ја сам Јехова“ (Левитска 19:32). Према томе, у Израелу је однос с Богом био тесно повезан с поштовањем према старијима. Израелац није могао рећи да воли Бога ако је лоше поступао према старијим особама.

Хришћани нису под Мојсијевим законом. Међутим, они су под ’Христовим законом‘, који веома утиче на њихове поступке и ставове, укључујући и показивање љубави и бриге према родитељима и старијим особама (Галатима 6:2; Ефешанима 6:1-3; 1. Тимотеју 5:1-3). Хришћани показују љубав не само зато што им је то заповеђено већ зато што то заиста желе. „Волите један другога жарко од срца“, подстицао је апостол Петар (1. Петрова 1:22).

Ученик Јаков наводи још један разлог због ког треба да бринемо о старијима. Написао је: „Облик обожавања који је чист и неокаљан с гледишта нашег Бога и Оца јесте овај: бринути се за сирочад и удовице у њиховој невољи, и чувати себе без мрље од света“ (Јаков 1:27). Јаков нас подстиче на размишљање. Његове речи нам скрећу пажњу на то колико су те драге особе важне Јехови.

Према томе, није довољно само не поступати лоше према старијима. Треба да будемо искрено заинтересовани за њих тако што ћемо чинити добра дела (Видети оквир „Љубав на делу“ на 6. и 7. страни). Јаков је написао: ’Вера без дела је мртва‘ (Јаков 2:26).

Утешите их „у њиховој невољи“

Из Јаковљевих речи може се извући још једна поука. Запазите да је Јаков рекао хришћанима да се брину о удовицама „у њиховој невољи“. Грчка реч која се преводи са „невоља“ у основи значи туга, бол или патња која је последица животних брига. Нема сумње да многе старије особе доживљавају такву невољу. Неки су усамљени. Други су утучени због ограничења која им намеће старост. Чак и они који активно служе Богу могу се обесхрабрити. Осмотримо пример Џона, b који више од четрдесет година верно објављује Божје Краљевство, од којих је последњих тридесет провео у специјалној пуновременој служби. Данас је Џон у својим осамдесетим и признаје да је повремено потиштен. Он каже: „Често се осврнем на прошлост и сетим се својих грешака којих је било тако пуно. Стално ми је у глави мисао да сам могао и боље.“

За те особе може бити утешно сазнање да Јехова, иако је савршен, не очекује од нас савршенство. Премда је свестан наших грешака, Библија за њега каже: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати?“ (Псалам 130:3). Јехова гледа иза наших грешака и запажа оно што нам је у срцу. Како то знамо?

Краљ Давид, који је и сам грешио и био несавршен, под Божјим надахнућем је саставио речи које су забележене у Псалму 139:1-3 (NW): „Јехова, ти си проникнуо дубоко у мене и познајеш ме. Ти знаш кад седам и кад устајем. Издалека ти већ мисли моје распознајеш. Ти ме испитујеш кад ходам и кад се одмарам, и добро знаш све путеве моје.“ Израз „испитати“ дословно значи „просејати“, баш као што пољопривредник одваја плеву од жита. Под Божјим надахнућем, Давид нас уверава да Јехова зна како да просеје и сачува у сећању наша добра дела.

Све док смо му верни, наш милосрдни небески Отац памти и цени наша добра дела. Заиста, у Библији стоји да би за Бога било неправедно ако би заборавио наша дела и љубав коју смо показали према његовом имену (Јеврејима 6:10).

„Пређашње ствари прођоше“

Библија каже да Бог није намеравао да људи пате услед проблема које доноси старост. Старачке тегобе су постале део људске природе тек након што су се наши прародитељи, први човек и жена, побунили против свог Створитеља (Постање 3:17-19; Римљанима 5:12). Али, то неће трајати довека.

Као што је већ споменуто, многе неприлике које данас доживљавамо — укључујући и лоше поступање према старијима — представљају доказ да живимо у ’последњим данима‘ овог света (2. Тимотеју 3:1). Божја намера је да отклони утицај греха, укључујући и последице старости и смрти. Библија каже: „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:4).

Боли које прате старост, а самим тим и лоше поступање према старијима биће прошлост у Божјем новом свету (Михеј 4:4). Чак ће и они који су умрли, али су остали у Божјем сећању бити враћени у живот, те ће имати прилику да заувек живе на рајској земљи (Јован 5:28, 29). У то време ће бити потпуно јасно да Јехова Бог брине не само о остарелима већ о свима који су му послушни.

[Фусноте]

a Наравно, нису све удовице старе. Бог брине и о млађим удовицама што се види, на пример, из онога што стоји у Левитској 22:13.

b Име је промењено.

[Оквир/Слике на странама 6, 7]

Љубав на делу

Међу Јеховиним сведоцима, скупштинске старешине предводе у показивању бриге око старијих особа. Они озбиљно схватају савет апостола Петра: „Пасите Божје стадо које вам је поверено“ (1. Петрова 5:2). Практична помоћ старијима јесте један од начина на који се води брига о Божјем стаду. Али, шта све то може обухватати?

Да би се утврдиле праве потребе неке старије особе, важно је стрпљење и вероватно ће бити потребно да се она више пута посети и да се разговара с њом. Можда јој је потребна помоћ око куповине и чишћења, превоза на хришћанске састанке, читања Библије и хришћанских публикација, као и око многих других ствари. Кад год је то могуће, требало би пружити практичну помоћ на коју они могу да рачунају. c

Шта ако је неки старији брат или сестра из скупштине у крајње тешкој ситуацији, и можда је потребна финансијска помоћ? Као прво, било би мудро сазнати да ли та особа има децу или друге рођаке који могу да помогну. То би било у складу с речима из 1. Тимотеју 5:4: „Ако која удовица има децу или унучад, нека они прво науче да показују оданост Богу у свом дому и да плаћају дужну накнаду својим родитељима и дедовима и бакама, јер је то у Божјим очима угодно.“

Можда је потребно сазнати да ли нека старија особа има право на помоћ коју пружа држава. Неко из скупштине би могао да помогне око тога. Ако ниједна од ових могућности није на располагању, старешине могу одредити да ли ће скупштина пружити помоћ тој особи. У неким случајевима, то је било дозвољено у скупштини првог века, јер је апостол Павле писао свом сараднику Тимотеју: „У списак удовица нека се унесе она која има најмање шездесет година, која је била жена једног мужа, која има сведочанство о добрим делима, ако је одгајила децу, ако је угошћавала странце, ако је прала ноге светима, ако је помагала онима у невољи, ако је марљиво ишла за сваким добрим делом“ (1. Тимотеју 5:9, 10).

[Фуснота]

c За више информација, видети чланак „Удовољити потребама старијих особа — изазов за хришћане” у Кули стражари од 15. јула 1988. (енгл.)

[Слика на 5. страни]

Дорка је бринула о удовицама којима је била потребна помоћ (Дела апостолска 9:36-39).