Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Бдите“ — дошао је час суда!

„Бдите“ — дошао је час суда!

„Бдите“ — дошао је час суда!

Информације у овом студијском чланку темеље се на брошури Бдите! која је широм света објављена на обласном конгресу одржаном 2004.

’Бдите, јер не знате у који дан долази ваш Господ‘ (МАТЕЈ 24:42).

1, 2. С чиме је Исус прикладно упоредио свој долазак?

 ШТА би радио кад би знао да се негде у близини шуња лопов и да проваљује у куће у твом комшилуку? Да би заштитио своју породицу и своје поседе, морао би бити веома опрезан и будан. Наравно, лопов не шаље писмо у ком најављује свој долазак. Он долази неприметно и неочекивано.

2 Исус је у својим поређењима више пута говорио о лопову (Лука 10:30; Јован 10:10). Кад је говорио о догађајима који ће се збивати у времену краја, непосредно пре него што дође да изврши суд, Исус је дао следеће упозорење: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ. Али једно знајте, кад би домаћин знао у коју стражу долази лопов, остао би будан и не би дозволио да му се провали у кућу“ (Матеј 24:42, 43). Дакле, Исус је указао на то да ће доћи као што долази лопов — неочекивано.

3, 4. (а) Шта укључује послушност Исусовом упозорењу о његовом доласку? (б) Која се питања постављају?

3 Ово поређење је било сасвим прикладно, јер тачан датум Исусовог доласка није познат. Раније, у том истом пророчанству, Исус је рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36). Исус је зато подстакао своје слушаоце: „Покажите да сте спремни“ (Матеј 24:44). Они који слушају ово Исусово упозорење, и понашају се исправно, биће спремни без обзира на то када ће он доћи да изврши Јеховин суд.

4 Постављају се нека важна питања: Да ли се Исусово упозорење односи само на људе из света или и прави хришћани треба да ’бдију‘? Зашто је веома важно да ’бдимо‘ и шта то укључује?

Ко је упозорен?

5. Како знамо да се упозорење „бдите“ односи на праве хришћане?

5 Сасвим је сигурно да ће за људе из света, који затискују уши да не би чули упозорење о предстојећем уништењу, Господов долазак бити попут доласка лопова (2. Петрова 3:3-7). А како је с правим хришћанима? Апостол Павле је својим суверницима написао: „И сами врло добро знате да Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи“ (1. Солуњанима 5:2). Код нас не постоји ни трунка сумње да „Јеховин дан долази“. Али да ли то умањује потребу да бдимо? Запази да се Исус обратио својим ученицима кад је рекао: „Син човечји долази у час када то [ви] не мислите“ (Матеј 24:44). Једном ранијом приликом, када је подстицао своје ученике да непрестано траже Краљевство, Исус је упозорио: „Будите спремни, јер Син човечји долази у час у који [ви] не мислите да ће доћи“ (Лука 12:31, 40). Зар није очигледно да је Исус, када је рекао „бдите“, мислио на своје следбенике?

6. Зашто треба да ’бдимо‘?

6 Зашто треба да ’бдимо‘ и да ’будемо спремни‘? Исус је објаснио: „Двојица [ће] бити на њиви: један ће се узети, а други оставити; две ће млети на ручном млину: једна ће се узети, а друга оставити“ (Матеј 24:40, 41). Кад дође време да се овај безбожни свет уништи, они који се покажу да су спремни биће „узети“, то јест спасени. Други ће бити ’остављени‘ уништењу зато што су себично ишли за својим интересима. Врло лако се може десити да ту буду укључене и особе које су упознале истину али нису остале будне.

7. Какву нам прилику пружа то што не знамо када ће доћи крај?

7 То што не знамо тачан дан када ће овај стари свет доћи своме крају пружа нам прилику да покажемо да Богу служимо из чистих мотива. Зашто то можемо рећи? Можда изгледа да ће проћи још доста времена док не дође крај. Нажалост, неки хришћани који размишљају на такав начин допустили су да им спласне ревност за служење Јехови. Међутим, својим предањем смо показали Јехови да желимо да му служимо безрезервно. Они који су упознали Јехову знају да га никаква ревност у последњи час неће импресионирати. Он види шта нам је у срцу (1. Самуилова 16:7).

8. Како нас љубав према Јехови подстиче да бдимо?

8 Због тога што искрено волимо Јехову, највећу радост налазимо у вршењу његове воље (Псалам 40:9; Матеј 26:39). Наша жеља је да заувек служимо Јехови. Та могућност није ништа мање вредна само зато што морамо чекати мало дуже него што смо мислили. И што је најважније, ми бдимо јер с великим нестрпљењем ишчекујемо да видимо како ће се у Јеховином дану испунити његове намере. Искрена жеља да угодимо Богу подстиче нас да примењујемо савете из његове Речи и да његово Краљевство стављамо на прво место у свом животу (Матеј 6:33; 1. Јованова 5:3). Хајде да видимо како то што бдимо треба да утиче на наше одлуке и на наш свакодневни живот.

Куда иде твој живот?

9. Зашто је веома важно да људи што пре разумеју значај времена у ком живимо?

9 Данас многи људи виде да су озбиљни проблеми и застрашујући догађаји постали део свакодневице, и вероватно нису задовољни правцем у ком иде њихов живот. Међутим, да ли су свесни на шта заправо указују сви ти догађаји у свету? Да ли увиђају да живимо у времену „свршетка система ствари“? (Матеј 24:3). Да ли разумеју да то што на сваком кораку наилазимо на себичност, насиље и безбожне ставове показује да живимо у ’последњим данима‘? (2. Тимотеју 3:1-5). Веома је важно да што пре разумеју шта све то у ствари значи и да се запитају куда иде њихов живот.

10. Шта морамо чинити како бисмо били сигурни да још увек бдимо?

10 Како је са нама? Сваког дана доносимо одлуке које се тичу запослења, здравља, породице и обожавања. Знамо шта стоји у Библији и трудимо се да то примењујемо. Зато би било добро да се запитамо: ’Да ли сам допустио да ме животне бриге скрену с правог курса? Да ли дозвољавам светским филозофијама, то јест, светском начину размишљања, да утичу на моје одлуке?‘ (Лука 21:34-36; Колошанима 2:8). И даље морамо показивати да се свим срцем уздамо у Јехову и да се не ослањамо на сопствену мисао, то јест на свој разум (Пословице 3:5). На тај начин ћемо се ’чврсто држати правог живота‘ — вечног живота у Божјем новом свету (1. Тимотеју 6:12, 19).

11-13. Шта можемо научити из онога што се догодило (а) у Нојевим данима? (б) у Лотовим данима?

11 У Библији налазимо много упозоравајућих примера који нам могу помоћи да бдимо. Размисли рецимо о ономе што се дешавало у Нојевим данима. Бог се постарао да пружи упозорење довољно унапред. Али осим Ноја и његове породице, људи нису обратили пажњу на то упозорење (2. Петрова 2:5). Исус је о томе рекао: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег. Јер као што се у тим данима пре потопа јело и пило, женило и удавало, све до дана кад Ноје уђе у арку; и не обратише пажњу док не дође потоп и све их однесе, таква ће бити присутност Сина човечјег“ (Матеј 24:37-39). Шта можемо научити из тога? Ако допустимо световним бригама — чак и нормалним животним активностима — да потисну духовне ствари, за које нам Бог каже да треба да нам буду на првом месту, треба озбиљно да преиспитамо свој живот (Римљанима 14:17).

12 Размисли и о Лотовим данима. Содом, у ком је Лот живео са својом породицом, био је материјално богат, али морално потпуно искварен град. Јехова је послао анђеле да га униште. Они су подстицали Лота и његову породицу да беже из града и да се не осврћу. На крају су напустили град. Међутим, Лотова жена је очигледно и даље била емотивно везана за свој дом у Содому. Била је непослушна, окренула се и платила то својим животом (Постање 19:15-26). У свом пророчанству, Исус нас је упозорио: „Сетите се Лотове жене.“ Да ли поступамо у складу с тим упозорењем? (Лука 17:32).

13 Они који су послушали Божја упозорења били су спасени. Тако је било с Нојем и његовом породицом, и с Лотом и његовим ћеркама (2. Петрова 2:9). Док озбиљно схватамо упозорење које налазимо у тим примерима, они нас истовремено и храбре јер нам показују да ће они који воле праведност бити избављени. Зато с поуздањем очекујемо испуњење Божјег обећања о ’новим небесима и новој земљи‘ у којима ће „пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13).

’Дошао је час суда‘!

14, 15. (а) Шта се подразумева под ’часом‘ суда? (б) Шта је све укључено у то да се ’бојимо Бога и дајемо му славу‘?

14 Шта можемо очекивати док бдимо? Књига Откривење показује којим ће се редоследом одвијати догађаји који ће представљати испуњење Божје намере. Ако желимо да покажемо да смо спремни, од пресудне је важности да поступамо у складу са оним што стоји у тој књизи. То пророчанство живописно говори о догађајима који ће се одиграти у ’Господовом дану‘, који је почео када је Христ 1914. устоличен на небу (Откривење 1:10). Откривење нам скреће пажњу на једног анђела који објављује „вечну добру вест“. Он јаким гласом говори: „Бојте се Бога и дајте му славу, јер дође час његовог суда“ (Откривење 14:6, 7). Тај „час“ суда обухвата кратак период. Он укључује и објаву и извршење суда о ком се говори у том пророчанству. Ми сада живимо у том периоду.

15 Подстакнути смо да сада, пре него што се оконча час суда, обратимо пажњу на следеће речи: „Бојте се Бога и дајте му славу.“ Шта то укључује? Здрав страх од Бога треба да нас наведе да одбацимо оно што је зло (Пословице 8:13). Своје цењење према Богу показаћемо тако што ћемо га слушати с дубоким поштовањем. Нећемо бити презаузети да бисмо редовно читали његову Реч, Библију. Нећемо умањивати важност његовог савета да присуствујемо хришћанским састанцима (Јеврејима 10:24, 25). Ценићемо предност коју имамо да објављујемо добру вест о Божјем Месијанском Краљевству и бићемо ревни у томе. Увек ћемо се целим срцем уздати у Јехову (Псалам 62:9). Свесни смо да је Јехова Суверен свемира и зато га поштујемо, што показујемо тиме што му се спремно подлажемо као ономе коме дугујемо свој живот. Да ли се заиста бојиш Бога и дајеш му славу на све ове начине?

16. Зашто можемо рећи да је над Вавилоном Великим већ извршен суд о ком се говори у Откривењу 14:8?

16 Надаље, 14. поглавље Откривења говори о догађајима који треба да се одиграју у часу суда. Прво се помиње Вавилон Велики, светско царство криве религије: „Још један анђео, други, иђаше за њим, говорећи: ’Паде! Паде Вавилон Велики!‘“ (Откривење 14:8). У Божјим очима Вавилон Велики је већ пао. Године 1919, Јеховине помазане слуге су ослобођене од ропства вавилонским веровањима и обичајима, који већ хиљадама година имају велики утицај на народе (Откривење 17:1, 15). Захваљујући томе могли су да се посвете унапређивању правог обожавања. Отада се добра вест о Божјем Краљевству проповеда широм света (Матеј 24:14).

17. Шта значи изаћи из Вавилона Великог?

17 Међутим, Божји суд над Вавилоном Великим обухвата још нешто — коначно уништење које му ускоро предстоји (Откривење 18:21). Зато Библија с добрим разлогом подстиче све људе: „Изађите из ње [из Вавилона Великог]... ако не желите да учествујете с њом у њеним гресима“ (Откривење 18:4, 5). Како можемо изаћи из Вавилона Великог? То обухвата више од тога да само прекинемо сваку везу с кривом религијом. Вавилонски утицај се може приметити у многим популарним прославама и обичајима, у светском попустљивом ставу према полним односима, у све популарнијој забави прожетој спиритизмом и још много чему. Ако желимо да наставимо да бдимо, од пресудне је важности да и поступцима и жељама докажемо да смо заиста у сваком погледу одвојени од Вавилона Великог.

18. С обзиром на оно о чему се говори у Откривењу 14:9, 10, о чему воде рачуна пажљиви хришћани?

18 У Откривењу 14:9, 10 говори се о још једном аспекту ’часа суда‘. Један други анђео каже: „Ако ко обожава дивљу звер и њен лик, и прима жиг на чело или на руку, и он ће пити вино Божјега гнева.“ Зашто? ’Дивља звер и њен лик‘ представљају људске владавине које не признају Јеховин суверенитет. Будни хришћани пазе на своје ставове и понашање како не би били ожигосани као робови оних који одбијају да признају врховни суверенитет правог Бога. Хришћани знају да је Божје Краљевство већ успостављено на небу, да ће стати на пут свим људским владавинама и да ће оно само постојати заувек (Данило 2:44).

Немој изгубити осећај хитности!

19, 20. (а) Док залазимо све дубље у последње дане, шта ће Сатана, сасвим сигурно, и даље покушавати да уради? (б) На шта треба да будемо одлучни?

19 Како све дубље залазимо у последње дане, тако ће се и притисци и искушења појачавати. Све док живимо у овом старом свету и док трпимо последице наше несавршености, суочаваћемо се са стварима као што су слабо здравље, старост, губитак вољених, повређена осећања, разочарање услед равнодушности на коју наилазимо кад проповедамо Божју Реч и с још много тога. Немој никад да заборавиш да би Сатани било најдраже да искористи притиске с којима се суочавамо како би нас навео да се предамо — да престанемо да проповедамо добру вест и да престанемо да живимо у складу с Божјим мерилима (Ефешанима 6:11-13). Сада није време да изгубимо осећај хитности у погледу времена у ком живимо!

20 Исус је знао да ћемо бити под великим притиском да одустанемо и зато нам је дао следећи савет: ’Бдите, јер не знате у који дан долази ваш Господ‘ (Матеј 24:42). Зато више него икада пре будимо свесни времена у ком живимо. Чувајмо се Сатаниних смицалица због којих бисмо могли да успоримо или да одустанемо. Будимо решени да што ревније и одлучније проповедамо добру вест о Божјем Краљевству. Чувајмо свој осећај хитности док смо послушни следећем Исусовом упозорењу: „Бдите.“ Тиме ћемо доносити част Јехови и бићемо међу онима који имају изглед да добију вечне благослове.

Како би одговорио?

• Како знамо да се Исусово упозорење да ’бдимо‘ односи на праве хришћане?

• Који нам упозоравајући примери из Библије могу помоћи да ’бдимо‘?

• Шта је час суда, и шта смо подстакнути да радимо пре него што се он заврши?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Исус је свој долазак упоредио с доласком лопова

[Слика на 24. страни]

Уништење Вавилона Великог је близу

[Слике на 25. страни]

Будимо решени да проповедамо још ревније и одлучније