Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чијим мерилима можеш веровати?

Чијим мерилима можеш веровати?

Чијим мерилима можеш веровати?

Један посетилац који је први пут дошао у Африку био је заинтригиран када је видео човека који је поред пута стајао усправно као свећа. Запазио је да се човек сваких неколико минута веома лагано померао у страну не дижући стопала од тла док је још увек стајао усправно. Посетилац је тек касније схватио зашто се човек померао на тај начин. Он је у ствари покушавао да остане у сенци телеграфског стуба. Сенка се полако кретала како је поподневно сунце мењало положај.

ПОПУТ те сенке, људске тежње и мерила се стално мењају. Насупрот томе, Јехова Бог, ’Отац небеских светлости‘ је непроменљив. „Код њега“, писао је ученик Јаков, „нема промене у померању сенке“ (Јаков 1:17). Јеврејски пророк Малахија је забележио Божју изјаву: „Ја [сам] Јехова, и ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Нацији Израел из Исаијиних дана Бог је рекао: „До старости ваше ја ћу исти бити, носићу вас до старости ваше; ја сам то створио и ја ћу носити“ (Исаија 46:4). Стога, пролазак времена не утиче на поуздање које можемо имати у обећања Свемоћнога.

Поука из Закона

Баш као што су поуздана и непроменљива Јеховина обећања, тако је и с његовим мерилима за исправно и неисправно. Да ли бисте веровали трговцу који користи два комплета тегова од којих је само један тачан? Сигурно не би. Исто тако, „мерила лажна мрска су Јехови, а угодан му је прави тег“ (Пословице 11:1; 20:10). У Закону који је дао Израелцима, Јехова је укључио и ову заповест: „Не чините неправде ни у суђењима ни у мерама за дужину, ни у мерама за тежину, ни у мерама за запремину. Мерила нека су вам права, тегови прави, ефа права, ин прав. Ја сам Јехова, Бог ваш, који сам вас извео из земље египатске“ (Левитска 19:35, 36).

Послушност тој заповести доносила је Израелцима Божју наклоност и много материјалних користи. Слично томе, приврженост Јеховиним непроменљивим мерилима, не само када су у питању тежине и мере већ у свим аспектима живота, доводи до благослова за обожаваоца који верује у њега. Бог изјављује: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (Исаија 48:17).

Зашто се мерила данас погоршавају?

Библија наводи разлог због чега се данас мерила погоршавају. Последња књига Библије, Откривење, описује један рат на небу чији исход утиче на све људе све до данашњег дана. Апостол Јован је написао: „Изби рат на небу: Михаило и његови анђели борили су се са змајем, и борили су се змај и његови анђели али он није надвладао, нити се за њих више нашло места на небу. И би збачен велики змај, празмија, онај који се зове Ђаво и Сатана, који заводи целу настањену земљу; збачен би на земљу, и његови анђели бише збачени с њим“ (Откривење 12:7-9).

Које су биле непосредне последице тог рата? Јован наставља: „Зато веселите се небеса и ви који пребивате на њима! Тешко земљи и мору, јер Ђаво сиђе к вама, с великим гневом, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:12).

„Тешко земљи“ је почело када је 1914. избио Први светски рат који је привео крају једну еру мерила много другачијих од данашњих. „Велики рат 1914-18 лежи као појас опустошене земље који дели то време од нашег“, запажа историчарка Барбара Такман. „Збрисавши толико много живота који би били продуктивни у годинама које су следиле, уништивши веровања, променивши идеје и оставивши неизлечиве ране разочарања, створио је како физички тако и психолошки јаз између две епохе.“ Један други историчар Ерик Хобсбом се слаже: „Од 1914. постоји приметно погоршање у односу на мерила која су се у развијеним земљама тада сматрала нормалним... Није лако схватити обим, нажалост убрзаног повратка у оно што би наши преци из деветнаестог века назвали мерилима варваризма.“

У својој књизи Humanity — A Moral History of the Twentieth Century, писац Џонатан Главер запажа: „Једна одлика нашег времена јесте ишчезавање моралног закона.“ Иако је због пада религије у Западном свету скептичан што се тиче моралног закона из неког спољњег извора, он упозорава: „Они од нас који не верују у религиозни морални закон ипак треба да буду забринути због његовог ишчезавања.“

Данашња издаја поверења — било да је у трговини, политици или религији, или чак у личним и породичним односима — и страшне последице тога јесу део Ђаволовог злог плана да становницима земље нанесе невоље. Сатана је решио да свој рат води до краја и да за собом повуче све оне који настоје да живе по Божјим мерилима (Откривење 12:17).

Постоји ли неки излаз, неко решење за преовладавајућу издају поверења? Апостол Петар одговара: „Према [Божјем] обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Том обећању можемо веровати не само зато што Бог има моћ да оствари своју намеру већ и зато што он гарантује њено испуњење. Што се тиче било које ’речи која из уста његових излази‘, Јехова изјављује: „Не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила.“ Обећање које је стварно достојно поверења! (Исаија 55:11; Откривење 21:4, 5).

Живљење по Божјим мерилима

У свету несталних и попустљивих мерила, Јеховини сведоци настоје да живе по мерилима понашања које нуди Библија. Они због тога остају одвојени од већине што често привлачи пажњу — и изазива презир — других.

На једном конгресу Јеховиних сведока у Лондону, ТВ репортер је питао једног говорника да ли су Јеховини сведоци заиста хришћани. Он је одговорио: „Јесмо, и те како јесмо, зато што је Исус наш узор. У свету има много себичности, а ми се усредсређујемо на Исуса Христа као на пут, истину и живот. Верујемо да је он Божји син, а не део Тројства, тако да је наше разумевање Библије различито од разумевања уобичајених религија.“

Када је интервју емитован на BBC-ју, репортер је емисију закључио речима: „Много сам боље схватио зашто Јеховини сведоци куцају на наша врата. И не верујем да сам икада на једном месту и у исто време видео 25 000 тако лепо обучених и пристојних људи.“ Заиста лепо сведочанство једног посматрача о томе колико је мудро повиновати се Божјим непроменљивим мерилима!

Док некима идеја да не живе по сопственим мерилима може изгледати одбојно, охрабрујемо вас да погледате у своју Библију и сазнате која су Божја мерила. Али немојте бити задовољни само површним прегледом. Следите савет апостола Павла: „Не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља“ (Римљанима 12:2). Посетите Дворану Краљевства у свом месту и тамо упознајте Јеховине сведоке. Уочићете да су то обични људи који своје поверење стављају у библијска обећања и који своје поуздање у Бога показују тако што се труде да живе по његовим мерилима.

Приањање уз Божја непроменљива и поуздана мерила у вашем сопственом животу сигурно ће вам донети благослове. Послушајте позив који упућује сам Бог: „Ох да си ти заповести моје слушао! Мир би твој као река био, срећа твоја као валови морски“ (Исаија 48:18).

[Слике на 5. страни]

Данас је поверење изневерено у трговини, политици, религији и у породичним односима