Пређи на садржај

Пређи на садржај

Методе лечења без трансфузије крви

Методе лечења без трансфузије крви

ВОДЕЋИ стручњаци из преко 40 земаља сакупили су се у Москви од 20. до 22. маја 2011. да би присуствовали међународном конгресу поводом 60 година постојања Европског удружења кардиоваскуларне и ендоваскуларне хирургије. „За лекаре је овај догађај важан исто толико колико је Олимпијада важна за спортисте“, рекла је новинарка једне руске телевизије.

Сва три дана овог конгреса, велику пажњу је привлачио један штанд са информацијама везаним за методе лечења без трансфузије крви. Јеховини сведоци имају Службу за сарадњу с болницама која истражује медицинску литературу о бескрвном лечењу, и та служба је имала свој штанд. Лекари су с тог штанда радо узимали на стотине штампаних информација, књига, медицинских чланака и DVD-а о овој важној теми. Највећа потражња је била за DVD-ом на ком се налази документарни филм Методе лечења без трансфузије — једноставне, безбедне, ефикасне. *

Многи лекари који су посетили овај штанд сложили су се да у хируршкој пракси постоји потреба за смањивањем губитка крви. Један кардиохирург из Италије, који је имао излагање на овом конгресу, рекао је да је добро упознат с Јеховиним сведоцима и да је са успехом извршио око 70 бескрвних операција на срцу на пацијентима који су Сведоци. Такође је рекао да су бескрвне операције потпуно уобичајене на његовој клиници. Један професор с Немачког института за срце, у Берлину, узео је за себе и једног свог колегу по примерак поменутог DVD-а. Он је присутнима рекао да је недавно без трансфузије крви оперисао једну бебу која је имала само 2,5 килограма и да су на његовој клиници извршене операције на срцу чак на још мањим бебама.

Месец дана након овог конгреса у Москви, лекари из више земаља су присуствовали једном симпозијуму анестезиолога и реаниматолога одржаном у граду Архангелску. Служба за сарадњу с болницама је и тамо поставила исти штанд који је поново привукао велику пажњу. Видевши материјал који је био изложен, једна докторка из Санкт Петербурга је рекла: „Ово је баш оно што нам треба!“ Она је рекла да јој је жао што неке њене колеге пацијентима са опекотинама једноставно из навике дају трансфузију крви. „Ваш материјал ће бити од велике користи за конференцију која ће се одржати у Санкт Петербургу, а на којој ће се говорити о лечењу пацијената са опекотинама“, она је одушевљено рекла.

Широм света, све више лекара увиђа које су користи бескрвног лечења и бескрвне хирургије. Време ће показати да ли ће то једног дана постати светски стандард у лечењу.

^ Издали Јеховини сведоци.