Пређи на садржај

Пређи на садржај

Опседнутост смаком света

Опседнутост смаком света

ДА ЛИ вас будућност испуњава стрепњом? Ако је тако, нисте једини. Од давнина су људи нагађали каква будућност чека овај свет и многи су закључили да она и није тако ружичаста. Смак или крај света већ миленијумима интригира и фасцинира људе.

Узмимо за пример популарне стрипове, телевизијске емисије, стотине филмова и хиљаде књига које говоре о суноврату људске цивилизације. Чини се да нема краја силама које су спремне да се окоме на човечанство и у потпуности га униште. У напад крећу роботи-убице, чудовишта свих врста, ванземаљци, зомбији, духови, змајеви, човеколики мајмуни, птице, мутанти пацова и џиновске осе. Тешко да би ико такве приче узео за озбиљно.

Али неке друге приче и теорије уливају страх у кости. За неке од њих се каже да су научно поткрепљене. Једна од њих предсказује да ће цела Земљина кора претрпети огромно померање, које ће произвести велике цунамије, земљотресе и вулканске ерупције. Једна друга теорија каже да ће планете у Сунчевом систему доћи у исту раван и да ће се због тога повећати интензитет Сунчевих ветрова и да ће Земља бити опустошена. Друге теорије тврде да ће се магнетни полови Земље изненада заменити и проузроковати да нас Сунчева радијација све побије. Не брините, ништа од тога се неће десити. Па  ипак, ови сценарији и даље плене машту многих.

Шта рећи о безбројним књигама и веб-сајтовима о смаку света који проричу да ће он наступити 21. децембра ове године? Једна од тврдњи је да је наводна планета Нибиру (Планета X) на путу да се судари са Земљом и да ће се то и десити децембра 2012. Ова теорија као и друге неосноване теорије заснивају се на тумачењима древног календара Маја, који се према неким тврдњама завршава краткодневицом 2012.

Под утицајем сличних катаклизмичких предвиђања, неки праве склоништа у свом дворишту, или резервишу места у јавним подземним склоништима и спремни су да издвоје велике суме новца за то. Други се селе у планине и научили су да се сами сналазе и живе независно од јавних комуналних услуга, као што су вода, грејање и струја.

Наравно, има и оних који не верују ни у једну од наведених прича. Смешна им је идеја о предстојећем крају света. На пример, научници Насе кажу: „Земљи се ништа лоше неће десити 2012. Наша планета се сасвим фино сналази већ 4 милијарде година и угледни научници широм света не знају ни за какву претњу у 2012. години.“

Међутим, грешка би била закључити да човечанству не предстоји никаква опасност и да само наивни верују у судњи дан. Да ли свету заиста предстоји крај? Ако је то тачно, како ће он изгледати и када ће наступити?