Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

„Почетком 2011. било је 5,4 милијарди мобилних претплатника широм света.“ (UN CHRONICLE, САД)

У протеклој деценији, „катастрофе су однеле више од 780 000 живота, а земљотреси су узрок скоро 60 посто свих ових смртних случајева.“ (THE LANCET, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„Током претходних 20 година, око 800 000 Руса извршило је самоубиство.“ (РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА, РУСИЈА)

На Филипинима, где развод није дозвољен, број жена између 15 и 49 година које с неким мушкарцем живе у „дивљем браку [...] више је него удвостручен у периоду од 1993. до 2008.“ (THE PHILIPPINE STAR, ФИЛИПИНИ)

У Грузији је здравље „79,2 процента становника [...] угрожено због пасивног пушења“. У главном граду, Тбилисију, „угрожено је 87,7 процената деце“. (TABULA, ГРУЗИЈА)

Медицински туризам у Азији

Све више људи с неким здравственим проблемом одлази у иностранство ради лечења, које често плаћа далеко мање него што би код куће. Лист Business World извештава да се на Филипинима до 2015. очекује један милион ’медицинских туриста‘ годишње, а у Јужној Кореји исти број до 2020. Индија, Малезија, Сингапур и Тајланд такође су популарне дестинације. Не ради се само о западњацима који траже помоћ ортопеда, кардиолога и других. Многи новопечени богаташи из Кине иду код естетских хирурга с фотографијама „славних личности на које желе да личе“, каже се у извештају.

Мултитаскинг — продуктиван?

Технологија често приморава људе да у исто време раде два сложена задатка или више њих и да одмах одговарају на упите. Па ипак, „радници који обављају више послова одједном, лоше их обављају“, каже социјални психолог Клифорд Нас са Универзитета Станфорд у САД. Откривено је да ако човек ради више послова одједном тада је под већим стресом, пажњу му лакше одвуку неважне ствари, не удубљује се у посао и зато му промичу важни детаљи. Шта господин Нас предлаже? „Када почнете да радите нешто, радите то и ништа друго барем 20 минута. Тако вежбате да се фокусирате, да дубоко размишљате.“