Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Гледиште Библије

Да ли нам треба организована религија?

Да ли нам треба организована религија?

АКО сте се разочарали у организовану религију или сматрате да вам није потребна, нисте једини. Заправо, све је више оних који одлучују да не буду повезани с неком религијом.

Неки су напустили религију којој су припадали зато што сматрају да су такве институције извор лицемерства и нетолеранције. Други сматрају да је превише компликовано разумети структуру неке организоване религије. Неки мисле да не морају припадати некој религији да би се приближили Богу. Шта Библија говори о организованој религији?

Божје верне слуге у прошлости

Библија јасно описује начин на који су древни патријарси, као што су Аврахам, Исак и Јаков, одржавали свој однос с Богом. На пример, Бог је једном приликом рекао: ’Упознао сам [Аврахама] зато да би заповедио својим синовима и свом дому после себе да се држе Јеховиног пута чинећи оно што је праведно и исправно‘ (Постанак 18:19). Аврахам је био Божји пријатељ, што значи да је сам градио свој однос с Богом (Јаковљева 2:23). Па ипак, он је обожавао Бога и заједно са својим укућанима. Попут њега, други патријарси старог доба, који су имали близак однос с Богом, исказивали су част Богу на организован начин— обично са члановима уже и шире породице, као и са својим слугама.

С временом је Бог тражио од древних Израелаца, а касније и од првих хришћана, да се окупљају да би му исказивали част (Левитска 23:2, 4; Јеврејима 10:24, 25). То су биле прилике на којима се на организован начин обожавао Бог и укључивале су певање песама, читање светих списа и упућивање јавних молитви (Немија 8:1-8; Колошанима 3:16). У Писму још стоји да заједницу верника треба да предводи квалификована група мушкараца (1. Тимотеју 3:1-10).

Предности служења Богу с другима

Судећи по примерима из Писма, разумно је закључити да Бог и данас очекује од оних који желе да имају близак однос с њим да му служе на један организован начин. Осим тога, постоје предности од служења Богу у оквиру заједнице.

На пример, у Писму се прави верник упоређује са особом која иде тесним путем, а на другом месту с тркачем (Матеј 7:14; 1. Коринћанима 9:24-27). Док учествује у дугој и напорној трци по тешком терену, тркач се лако може уморити и на крају одустати. Међутим, уколико га други бодре, може чак превазићи свој максимум. Исто тако, уколико особа има сувернике који је храбре, она може и поред проблема остати верна Богу.

Имајући то у мислима, јасно је оно што каже Библија у Јеврејима 10:24, 25: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се  подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке.“ Заправо, Библија каже да ће прави верници бити уједињени у заједницу духовне браће и сестара.

Да ли треба да отпишете све организоване религије?

Библија каже да је та заједница, то јест скупштина, уједињена везом љубави и мира. На пример, речи из Ефешанима 4:2, 3 подстичу побожне особе да поступају ’са свом понизношћу и благошћу, с дуготрпљивошћу, подносећи једни друге с љубављу, истински се трудећи да одрже јединство духа, у миру који их повезује‘. Како бисмо могли поступати у складу са овим подстреком ако бисмо служили Богу сами, независно од других суверника?

Бог не жели да они који су духовно настројени буду неповезани, већ да образују чврсту заједницу верника. Библија подстиче вернике да једно говоре, да међу њима нема подела и да буду „потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања“ (1. Коринћанима 1:10). Тешко да би ове речи имале смисла да је Бог желео да му људи служе самостално.

По свему судећи, Библија указује да Бог жели да му служимо организовано. Осим тога, организована религија коју Писмо описује, она коју Бог подупире, може нам помоћи да задовољимо своје духовне потребе (Матеј 5:3).

Тачно је да су многе организоване религије пуне лицемерја и да су криве за многа злодела. Па ипак, то не значи да би их све требало отписати. На земљи мора постојати религија која је организована тако да поучи друге Божјим моралним начелима и на тај начин ради за добробит свих људи. Тако организована религија може вам помоћи да изградите праву веру. Библија пружа потребне чињенице помоћу којих можете установити коју организовану религију Бог одобрава.