Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Шта могу очекивати од брака? – 1. део

Шта могу очекивати од брака? – 1. део

„Кад сам с њим, као да сам на облацима. Једва чекам да заувек будемо заједно!“

„Готово да немамо ништа заједничко. Само, ето, што живимо под истим кровом. Баш сам усамљена!“

КАО што си вероватно погодио, прва изјава је од неког ко није у браку, а друга од неког ко је у браку. Оно што можда не знаш јесте да су то изјаве исте особе.

Шта је кренуло наопако? Уколико се надаш да ћеш једног дана пронаћи животног сапутника, шта можеш учинити да се твоји романтични снови не распрше и да не завршиш у несрећном браку.

Жива истина: Срећа у браку умногоме зависи од тога шта очекујеш од брака.

Овај и наредни чланак у рубрици „Млади питају“ помоћи ће ти да имаш реалнија очекивања.

Шта реално можеш очекивати од брака? Кратко речено:

  1. Лепе ствари

  2. Изазове

  3. Неочекиване ствари

У овом чланку осмотрићемо прве две тачке.

ЛЕПЕ СТВАРИ

Библија пружа позитивно гледиште о браку (Пословице 18:22). Ево неких лепих ствари које можеш очекивати.

Имаш ослонац у животу. Неко време након стварања Адама, Бог је рекао: „Није добро да човек буде сам“ (Постанак 2:18). Након тога, Бог је створио Еву, тако да Адам више није био сам. Бог их је створио тако да обоје буду јединствени и различити, а да се ипак савршено уклапају. Зато су мушкарац и жена изврсно друштво једно за друго (Пословице 5:18).

У Библији пише: „Боље је двојици него једноме [...] Јер ако један падне, други ће подићи друга свог“ (Проповедник 4:9, 10). Ово се сигурно може рећи за брачни живот. „Све је у томе да радите тимски, да будете понизни и да с времена на време попустите“, каже недавно удата Бренда. *

Интимност. У Библији стоји: „Муж нека извршава своју брачну дужност према жени, а исто тако и жена према мужу“ (1. Коринћанима 7:3). У браку можеш да уживаш у интимним односима без брига и кајања које тако често прате предбрачне полне односе (Пословице 7:22, 23; 1. Коринћанима 7:8, 9).

Резиме: Брак је дар од Бога (Јаковљева 1:17). Када се водиш саветима које је он дао, можеш очекивати да брак обогати твој живот.

За размишљање: Да ли имаш искривљену слику о браку због примера лоших бракова — можда чак и међу својим најближима? Ако је тако, размишљај о срећним браковима који ти могу бити узор.

ИЗАЗОВИ

Библија пружа реалну слику о браку (1. Коринћанима 7:28). Ево неких изазова које можеш очекивати.

Сукоби мишљења. Не постоје два идентична бића и сви смо несавршени (Римљанима 3:23). Зато ће муж и жена повремено имати несугласице, без обзира на то колико се добро слажу. Каткад ће чак рећи и нешто због чега ће се касније кајати. „Ако неко у речима не греши, он је савршен човек“, стоји у Библији (Јаковљева 3:2). Успешни парови нису идеалисти и не мисле да до сукоба никада неће доћи, али они умеју да разговарају и успешно реше размирице.

Разочарања. „Стално смо бомбардовани филмовима и емисијама у којима девојка пронађе свог ’мистер савршеног‘ с којим заувек срећно живи“, каже девојка по имену Карен. Када брак не испуни такав идеал, брачним друговима потону све лађе. Наравно, у браку ћеш код свог брачног друга сигурно открити још неке мане и ствари које ти иду на живце. Важно је никада не заборавити да права љубав „све трпи“ — чак и разочарање (1. Коринћанима 13:4, 7).

Бриге. У Библији се наводи да ће се брачни парови бринути за световне ствари (1. Коринћанима 7:33, 34). Такве бриге су нормалне и често им се нема шта замерити. На пример, може бити тешко подмирити све трошкове. Можда оба супружника морају радити само да би имали довољно за храну, одећу и станарину. Али уколико тимски радите успећете да збринете своју породицу (1. Тимотеју 5:8).

Резиме: Ако се забављање упореди с пуштањем змајева, онда је брак попут пилотирања авионом. Потребно ти је доста вештине и труда да би се изборио с „турбуленцијама“, али то није немогуће.

За размишљање: Како сада решаваш сукобе с члановима своје породице? Да ли успеваш да будеш прибран кад се због нечег разочараш? Како излазиш на крај с бригама?

У СЛЕДЕЋЕМ ЧЛАНКУ „МЛАДИ ПИТАЈУ“... Како ти Библија може помоћи да будеш спреман за неочекивано?

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.