Пређи на садржај

Пређи на садржај

Смак света можда неће бити оно што замишљате

Смак света можда неће бити оно што замишљате

ПОРЕД тога што су сви крајње песимистични, раније споменути сценарији о смаку света имају још три заједничке ствари. Као прво, заснивају се на људским нагађањима, а људи се не могу похвалити тиме да знају шта будућност носи. Као друго, опстанак људи, ако би уопште био могућ, био би игра случаја. Као треће, они који би преживели крај света с тешком муком би се борили за опстанак.

За разлику од тога, Библија представља будућност у сасвим другом светлу. Према њој, велика промена ће се сигурно одиграти. Али свима који врше Божју вољу опстанак је загарантован. Надаље, Библија не прориче да ће наша планета бити спржена нити да ће наступити ледено доба. Напротив, она ће постати рај.

Додуше, многи људи тешко прихватају таква библијска пророчанства. Скептици сматрају да је чиста фикција то што Библија каже да ће наступити велика невоља, Армагедон, Христово хиљадугодишње Краљевство и да ће на земљи бити рај. Нема краја расправама, дебатама и тумачењима теолога о овим темама. Својим теоријама се надмећу и противрече једни другима. Брус Робинсон, писац који се залаже за верску толеранцију, о крају света је рекао: „О тој теми је написано вероватно више нејасних теолошких текстова него о било којој другој хришћанској доктрини.“ Резултат свега тога? Општа збуњеност.

Па ипак, Свето писмо није нејасно. Оно долази од Бога, а он не жели да будемо у неизвесности у погледу будућности. Осмотримо нека питања која се често постављају и библијске одговоре на њих. Ако желите више информација, можете од Јеховиних сведока добити књигу Шта Библија заиста научава?

 Да ли ће наша планета и човечанство нестати?

„Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

Да ли ће ипак неко бити уништен?

„Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој. А зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње“ (Пословице 2:21, 22).

Да ли је Бог у прошлости предузимао нешто против безбожних људи?

Бог „није поштедео древни свет, али је сачувао Ноја, проповедника праведности, са још седморо других када је навео потоп на свет безбожних људи. И осудио је градове Содом и Гомору и претворио их у пепео, и тиме безбожницима поставио пример онога што треба да дође“ (2. Петрова 2:5, 6).

Можемо ли знати дан у којем ће почети Божји суд?

„О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац. Јер као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег. Јер као што су у тим данима пре потопа јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку, и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео, таква ће бити присутност Сина човечјег“ (Матеј 24:36-39).

Указује ли ишта на то да је крај близу?

„У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Каква је будућност људи?

Бог „ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4).

Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију“

Иако нам Библија не открива све о будућности, она нас уверава да има наде за људе. Не можемо ни замислити каква нас дивна будућност чека. Јасно је као дан — оно што је Јехова Бог обећао, то ће и учинити.