Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како мудро располагати новцем?

Како мудро располагати новцем?

Гледиште Библије

Како мудро располагати новцем?

„Моја плата се смањила, а рачуни и даље расту. Често ноћу лежим будан питајући се како да обезбедим све што је мојој породици потребно“ (Џејмс)

„Имала сам осећај да сам упала у замку из које нисам видела излаз“ (Шери)

ОВАКВЕ изјаве се често могу чути кад наступи економска криза. Говорећи о недавном глобалном економском паду, генерални директор Међународне организације рада, Хуан Сомавија, запазио је да то није криза која је захватила само једну земљу већ цео свет.

Изненадан губитак запослења или недостатак средстава да се подмире основне потребе породице може водити до велике тескобе и чак безнађа. Тако се у једном периоду живота осећао библијски писац Давид. Он је у молитви рекао: „Умножиле су се муке срца мога, из тескобе моје избави ме“ (Псалам 25:17). Шта Библија каже о времену у ком живимо и како нас њени мудри савети надахнути од Бога могу заштитити и улити нам душевни мир?

Мудрост нас штити у тешким временима

У Библији је проречено да ће у „последњима данима“ садашњег света настати „нарочито тешка времена“ пуна „болних невоља“ (2. Тимотеју 3:1; Матеј 24:8). Нема сумње да су се ове речи обистиниле! Упркос томе, нисмо без наде. Бог нам путем своје Речи, Библије, даје мудрост како бисмо успешно пребродили чак и ово време економске кризе.

На пример, Библија нам помаже да имамо исправан став према новцу. У Проповеднику 7:12 читамо: „Мудрост је заштита, а и новац је заштита. Али је предност знања и мудрости у томе што чувају живот ономе ко их има.“ Истина је да новац пружа извесну заштиту, али нам само мудрост од Бога, која се налази на страницама Светог писма, пружа праву заштиту у свако доба. Осмотримо неке примере.

Како пребродити економску кризу

Будите марљиви. „Ленштина има много жеља, али душа његова нема ништа, а душа марљивих наситиће се“ (Пословице 13:4). Која поука се налази у овим речима? Будите на гласу као поштен, вредан радник. Послодавци изузетно цене добре раднике, који обично први добијају посао а последњи остају без њега (Ефешанима 4:28).

Размислите пре куповине. Исус је рекао: „Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши?“ (Лука 14:28). Премда је Исус ове речи упутио онима који су желели да постану његови следбеници, оно што је рекао може се схватити и дословно. Зато унапред направите прорачун, наводећи своје стварне потребе и трошкове.

Немојте расипати новац на лоше навике. Коцкање, пушење, злоупотреба лекова, дроге и алкохола спадају у поступке које Бог осуђује (Пословице 23:20, 21; Исаија 65:11; 2. Коринћанима 7:1).

Чувајте се „љубави према новцу“ (Јеврејима 13:5). Они који воле новац сигурно ће доживети тугу и разочарање. Такве особе заправо ’наносе себи многе патње‘ (1. Тимотеју 6:9, 10). Штавише, постају робови једне незасите потребе, јер им никад није доста новца, без обзира на то колико га имају (Проповедник 5:10).

Будите задовољни оним што имате. „Ништа нисмо донели на свет, па не можемо ништа ни однети с њега. Дакле, кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:7, 8). Људи који немају велике прохтеве вероватно неће пасти у очај због тога што је наступила економска криза. Зато научите да живите у границама својих могућности и будите задовољни тиме. (Видети оквир десно.)

Нико од нас не зна шта доноси сутра. „Време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од [нас]“, пише у Проповеднику 9:11. Зато се мудре особе „не уздају у несигурно богатство, него у Бога“, који је својим верним слугама обећао: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (1. Тимотеју 6:17; Јеврејима 13:5).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Како Библија описује наше време? (2. Тимотеју 3:1-5)

● Где се данас могу наћи поуздани савети? (Псалам 19:7)

● Како можете обезбедити срећну будућност својој породици? (Проповедник 7:12)

[Оквир/Слика на 19. страни]

КАКО УШТЕДЕТИ НОВАЦ

Куповина: Направите списак и купите само оно што сте планирали. Потражите најповољније цене. Користите купоне и попусте. Ствари које су вам потребне купујте на распродаји или ван сезоне. Када је могуће, узмите већу количину.

Кућни трошкови: Плаћајте рачуне на време како бисте избегли камате. Припремајте храну и различите напитке код куће и будите умерени у исхрани и конзумирању алкохола. Угасите светла и кућне апарате када их не користите. Ако сте у прилици, набавите уређаје који штеде енергију. Добро изолујте свој дом. Размислите о пресељењу у мању кућу или стан.

Превоз: Уколико вам је неопходан аутомобил, купите онај који је у добром стању и троши мало горива. Не мора бити нов. Кад негде кренете, размислите да ли бисте успут могли да обавите још неке послове. Ако је могуће, возите се с другима и делите трошкове. У другим приликама, користите градски превоз, идите пешке или бициклом. Путујте на одмор ван сезоне и у места која нису много удаљена.

Телефони и разонода: Да ли су вам потребни и кућни и мобилни телефон? Ако ваша деца имају мобилне телефоне, могу ли да троше мање на њих или чак да их не користе? Уколико сте се претплатили на кабловску телевизију, можете ли смањити трошкове тако што ћете изабрати јефтинији пакет? * Позајмљујте књиге и филмове уместо да их купујете.

[Фуснота]

^ Још неки предлози се могу наћи у чланцима „Мудро располажите новцем“, у издању Пробудите се! од марта 2009, и „Млади питају... Како да боље располажем новцем?“, у издању Пробудите се! од јуна 2006.