Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како стати на пут крађи по радњама

Како стати на пут крађи по радњама

Како стати на пут крађи по радњама

„Спречавање крађе није само ваш проблем, то је проблем читавог друштва — сви имају користи када се не краде“ („EVERY RETAILER’S GUIDE TO LOSS PREVENTION“).

ПОПУТ других лоших навика, крађа по радњама утиче на начин размишљања особе, наводећи је да тражи оправдање за себе. Стога, баш као што један баштован коров чупа са кореном, они који желе да престану с крађом морају да искорене размишљање које води до непоштеног поступања. ’Обновите свој ум‘, саветује Библија у Римљанима 12:2. А у 1. Петровој 1:14 налазимо следећи подстицај: „Не обликујте се према жељама које сте раније имали.“ Следећих пет тачака могу помоћи онима који краду по радњама да промене свој начин размишљања.

Како исправити свој начин размишљања

◼ Пре свега, крађа по радњама је противзаконито поступање. Чак и ако је то негде свакодневна појава и крадљивци можда пролазе некажњено, они ипак крше закон (Римљанима 13:1).

Шта се дешава када многи људи крше закон? Према Библији, „закон губи снагу“ (Авакум 1:3, 4NW). Другим речима, нема користи од законских ограничења, што води до слома реда у друштву. Сваки пут када неко украде робу у трговини, он слаби темељ друштва које је послушно закону. Кад се то догађа, сви сносе последице.

◼ Као друго, крађа уништава поверење. Такво непоштено поступање поткопава међуљудске односе, отежавајући људима да разумеју једни друге и да се међусобно опходе без предрасуда (Пословице 16:28NW).

„Моја највећа грешка је била то што сам превише веровала људима.“ Ово је рекла жена која је због крађе банкротирала и морала је да затвори своју продавницу одеће. Она је некада веровала својим муштеријама и радницима, мислећи да је неће поткрадати. Сада сматра да нису били достојни њеног поверења.

Особа може лагати и тако нарушити свој углед у очима других. Али они који краду бацају сенку сумње на све који након њих уђу у радњу. Они наводе трговце да на поштене људе гледају као на потенцијалне лопове. Да ли ико има право да то чини?

◼ Треће, крађа по радњама може водити до озбиљнијих злочина. С временом, крадљивци могу тонути све дубље и дубље у криминално понашање (2. Тимотеју 3:13).

Кад крађе више не буде

◼ Четврто, и најважније, особа која краде доводи себе у сукоб са Свемоћним Богом. У његовој Речи лоповима се каже да ’више не краду‘, и осуђују се они који му пркосе (Ефешанима 4:28; Псалам 37:9, 17, 20). Али, Јехова опрашта лоповима који одбаце непоштен начин живота. Они могу бити у миру са Богом (Пословице 1:33).

◼ Као пето, крађа по радњама и сви други облици криминала ускоро ће бити ствар прошлости. Библија обећава да ће Божје Краљевство преузети потпуну контролу над Земљом. Када се то деси, људи ће поступати поштено и биће честити. То значи да нико више неће морати да плаћа високу цену крађе (Пословице 2:21, 22; Михеј 4:4).

[Оквир⁄Слика на 10. страни]

ЈЕДНОСТАВНИ НАЧИНИ ДА СЕ СПРЕЧИ КРАЂА

Неки власници малих радњи можда немају довољно средстава да набаве скупе сигурносне системе. Али то не значи да су беспомоћни пред крадљивцима. Они могу сачувати своју робу тако што ће предузети неке једноставне кораке.

Детективи Мајкл Браф и Дерек Браун у свом приручнику истичу да је неопходно обратити пажњу на оно што купци раде: „Посматрајте свакога... Ви и ваши запослени сте прва линија одбране.“ Они предлажу да продавац приђе особи која делује сумњиво и да јој се обрати на следећи начин: „Да ли сте пронашли оно што сте тражили? Слободно то оставите на каси, а ја ћу откуцати цену.“ „Да ли желите да вам то запакујем?“ „Да ли вам одговара величина џемпера?“ „Желите ли да вам донесем корпу?“ Детективи кажу: „На тај начин дајете до знања како поштеним купцима, тако и лоповима, да сте их приметили и да обраћате пажњу на њих.“

Што се тиче реда у продавници, они кажу: „Нека полице буду пуне, а роба уредно сложена. Ако стално будете водили рачуна о томе, увек ћете знати коју робу имате и у којој количини. Што вам је роба уредније сложена, то ће вам бити лакше да приметите када је нешто померено или узето“ (Every Retailer’s Guide to Loss Prevention).

Инспектор Расел Бинтлиф предлаже: „Ослободите пролазе између рафова и напуните полице — то ће олакшати запосленима да посматрају шта купци раде. Пролазећи поред полице где је видео сумњиву особу, продавац може да установи шта недостаје и да затим, правећи се да проверава залихе робе, погледа шта муштерија има у колицима или у корпи... Лопови ће знати о чему се ради; поштене муштерије неће ни приметити да их продавац посматра.“ Што се тиче распореда рафова, он каже: „Рафови треба да буду постављени тако да ви [власник радње] и ваши запослени лако можете да посматрате муштерије“ (Crimeproofing Your Business — 301 Low-Cost, No-Cost Ways to Protect Your Office, Store, or Business).

[Слика на 9. страни]

Поштење учвршћује поверење и пријатељске односе