Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто људи краду по радњама?

Зашто људи краду по радњама?

Зашто људи краду по радњама?

„Ја то не сматрам правом крађом. По мом мишљењу, у питању је очајничка потреба за прерасподелом економских средстава“ (ЈЕДАН СВЕШТЕНИК ЕНГЛЕСКЕ ЦРКВЕ).

АКО у легендама има истине, Робин Худ је сматрао да постоји оправдање за крађу. Из енглеских народних прича сазнајемо да је он пљачкао богате и добитак делио сиромашнима. Свештеник чије су речи цитиране у уводу такође верује да сиромаштво оправдава крађу. Говорећи о онима који краду по радњама, он каже: „Потпуно их разумем — у ствари, мислим да је то што раде сасвим оправдано.“ Он сматра да би велике трговине једном годишње требало да дозволе сиромашнима да узму шта год желе, без плаћања.

Међутим, многи који краду по радњама не чине то зато што су сиромашни. У Јапану су полицајци ухапсили двојицу својих колега који су крали по радњама. У Сједињеним Државама је члан управе једног деоничарског друштва за производњу хране ухваћен док је крао у једној од продавница тог друштва. Иако имају новац у џепу, тинејџери често краду ствари које им нису потребне. Шта људе наводи на такво поступање?

’Забавно је‘

Узбуђење. Страх. Моћ. Попут тинејџерки споменутих у претходном чланку, неке који краду понесе талас ових емоција, а жеља да све то поново доживе увек изнова их подстиче на крађу. Након прве крађе, једна жена је рекла: „Била сам усхићена. Нисам била ухваћена и то је било тако узбудљиво!“ Касније, описујући како се осећала након што је неко време крала, она је коментарисала: „Стидела сам се себе — али сам се уједно сјајно осећала. Била сам пуна живота. То што сам крала а нисам била ухваћена пружало ми је невероватан осећај моћи.“

Младић по имену Виктор каже да је месецима након што је престао да краде по радњама осећао снажан порив да то поново чини. a „Тај нагон ме је пратио попут зависности. На пример, када бих у излогу неке продавнице у тржном центру угледао радио, помислио бих: ’Било би тако лако узети га. Могао бих то да урадим и да никад не будем ухваћен.‘“

Неки који краду по радњама због узбуђења које им то доноси заправо не желе ствари које су узели. Једне индијске новине извештавају: „Психолози кажу да су такве особе мотивисане узбуђењем које осећају када чине нешто што је забрањено... Неки чак касније врате оно што су украли.“

Други разлози

Депресија погађа на десетине милиона људи. Тиме што се упуштају у крађу по радњама и друге облике лошег понашања, неки који пате од депресије покушавају да дају одушка својим негативним осећањима.

Једна 14-годишњакиња одрастала је у стабилној, имућној породици. Упркос свим погодностима које је имала, осећање безнадежности надвило се над њу „попут облака.“ „Нисам могла да га се ослободим“, рекла је она. Почела је да користи алкохол и дрогу. Онда је једног дана ухваћена у крађи. Уследила су два покушаја самоубиства.

Ако примерна млада особа изненада почне да краде по радњама, родитељи би могли да узму у обзир могућност да њихово дете има емоционалне проблеме. „Сматрам да на сваки облик понашања који је неуобичајен за ваше дете треба гледати као на могући знак депресије, док се не докаже да је у питању нешто друго“, рекао је др Ричард Макензи, специјалиста за здравље адолесцената.

Неки млади почну да краду по радњама под утицајем вршњака — таква крађа може бити услов за примање у одређену групу. Други можда краду из досаде. Професионални лопови живе од крађе. Шта год да је разлог, крадљивци свакодневно из радњи изнесу робу у вредности од више милиона долара. Неко мора да надокнади штету коју они проузрокују.

[Фуснота]

a Нека имена у овим чланцима су промењена.

[Оквир на 5. страни]

КЛЕПТОМАНИЈА

„Још као тинејџер крала сам по радњама“, прича Марија. „Тај порив је бивао све јачи и јачи, док роба коју сам сваког дана износила из радњи није достигла вредност од 500 долара.

„Ја не желим да крадем, али тај нагон је изузетно снажан. Искрено бих волела да се променим.“ Због тога што јој је тако тешко да се одупре нагону за крађом, Марија претпоставља да пати од клептоманије.

Реч „клептоманија“ означава „сталан патолошки нагон за крађом, посебно када не постоји економски мотив за то“. То је сложен облик зависности који се по свему судећи јавља као последица дубоко укорењених емоционалних проблема.

Неки погрешно сматрају да свака особа која има обичај да краде пати од овог поремећаја, али лекари верују да се права клептоманија веома ретко јавља. Према Америчком психијатријском удружењу, мање од 5 посто оних који краду по радњама имају овај поремећај. Зато треба добро одмерити ствари пре него што се нечија навика да краде по радњама припише клептоманији. Можда постоје неки други разлози за такво понашање.

[Слика на 5. страни]

Брижни родитељи настоје да разумеју зашто њихово дете краде