Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Бебе реагују на музику

„Чак и пре него што науче да говоре, бебе приметно реагују на музику“, наводи се у часопису Scientific American. Према извештају, бебе могу да распознају различите музичке тонове и промене у темпу и ритму. Такође могу да препознају одређену мелодију чак и када се одсвира у другом тоналитету. Бебе које имају само два месеца показују да више воле складне музичке звукове (хармонију) него нескладне звукове. „Питер Хепер са Краљичиног универзитета у Белфасту, открио је да су око две недеље пре рођења фетуси препознавали разлику између музичке шпице [једне популарне] ТВ емисије коју су њихове мајке неколико недеља свакодневно гледале, и неке нове песме“, извештава поменути часопис.

Мир у колима и безбедност

„Током вожње, путници у колима би по сваку цену требало да избегавају свађу“, упозорава немачка служба за технички преглед TÜV, а извештавају новине Berliner Morgenpost. „Возач несвесно постаје агресивнији у вожњи, чиме се повећава ризик од несреће.“ Тај новински чланак запажа да се „кризна ситуација“ може нагло заоштрити, поготово због тога што у колима нема места за повлачење. Стога се препоручује да путници избегавају осетљиве теме које се могу претворити у расправу. Сви у колима треба да сматрају себе члановима тима који имају исти циљ. У чланку се саветује: „Пре поласка, треба утврдити да ли сувозач може показивати возачу правац, тражити радио-станице или се побринути за проблематичне ситуације.“

Црно море се опоравља

У украјинским новинама Demokratychna Ukraina извештава се да у Црном мору сада има више делфина, краба и рачића — створења која обично не живе у загађеној води. Чак и у Одеси, луци која се сматра најзагађенијим делом Црног мора, поново има доста морских коњића. Борис Александров, директор огранка Института за биологију јужних мора, у Одеси, каже: „Након дуге болести, екосистеми у Црном и Азовском мору обнављају се полако али сигурно.“ Како је дошло до те обнове? Новине Science News запажају: „Услед економских потешкоћа које су настале падом комунизма, у Русији, Украјини, Молдавији, Румунији и Бугарској осетно је смањено коришћење вештачких ђубрива. Зато је током деведесетих година 20. века нагло опао ниво нитрата који су путем падавина доспевали у Црно море.“ Иако је смањена употреба вештачких ђубрива користила Црном мору, „економски слом и слабљење пољопривреде лоша је стратегија за управљање беживотним [морским] подручјима“, пише Science News. Лоренс Ми, професор морске и приобалне делатности на Универзитету Плимут у Енглеској, предлаже друго решење. Он каже: „Треба да научимо да се мало мудрије бавимо пољопривредом, како бисмо спречили да нитрати доспевају у море.“

Наводњавање из канализације

„Десетина свих индустријских биљака широм света наводњава се отпадном водом“, извештавају аустријске новине Der Standard. На тај начин се узгајају разне биљке, од парадајза до кокоса. „Та отпадна вода се углавном не пречишћава, што значи да директно из метропола одлази у системе за наводњавање“, наводе поменуте новине. Ауторитет на овом пољу Крис Скот, са Међународног института за коришћење водених богатстава, у Шри Ланки, објашњава: „У многим областима надомак растућих метропола, то је једини начин да се избегне несташица воде.“ На око 20 милиона хектара обрадиве земље широм планете, пољопривредници имају мало избора — вода из канализације не само што представља бесплатно ђубриво, већ је често и једина вода коју имају или коју могу да приуште, каже се у извештају.

Трговина људима

„После дроге и оружја, трговина људима је трећи највећи извор прихода за међународну мафију, с процењених 6 до 9 милијарди долара годишње“, извештава се у међународном издању листа The Miami Herald. На недавно одржаној конференцији за штампу у граду Мексику, Џон Милер, директор Службе за праћење и сузбијање трговине људима при америчком Стејт департменту, рекао је новинарима да сваке године у Сједињене Државе буде продато око 17 500 људи, од којих трећина стигне из Мексика или преко њега. „Не говорим о илегалној имиграцији, већ о мушкарцима, женама и деци којима су наметнути ропски услови“, рекао је Милер. Он је за трговину људима ради сексуалног искоришћавања и принудног рада рекао да је „једно од највећих спорних питања људских права у 21. веку“.

Сунце и труднице

„Једно истраживање о нивоу витамина Д код трудница открило је да је алармантно великом броју он недостајао, што представља опасност за њихове нерођене бебе“, извештавају аустралијске новине Sun-Herald. Бебе којима недостаје витамин Д могу имати криве ноге, добијати грчеве и код њих се може развити обољење костију познато као рахитис. Резултати истраживања спроведеног у сиднејској болници Сент Џорџ, које је обухватило 1000 трудница показали су да „свакој десетој жени светле пути и свакој петој тамне пути недостаје витамин Д“. Решење овог проблема изгледа једноставно. Око 90 посто потреба за витамином Д може се задовољити излагањем коже благим сунчевим зрацима. „Да би имале одговарајући ниво витамина Д у организму, већини жена [је потребно] да на сунцу проведу само око 10 минута дневно или око једног сата недељно“, наводе цитиране новине.

Атлетски синдром код жена

Бразилске новине Folha известиле су да би жене које редовно имају напорне тренинге могле бити у опасности од остеопорозе, поремећаја у исхрани и аменореје (изостанка менструалног циклуса). Турибио Леите де Барос Нето, координатор Центра за општу и спортску медицину при Универзитету у Сао Паулу, рекао је: „Идеално би било када би жена имала 10 посто више масних наслага од мушкарца. Другим речима, она не би требало да има мање од 15 посто масних наслага.“ У супротном, њено тело би могло да има потешкоће у производњи хормона који су неопходни за регулисање месечног циклуса. Такође, опао би јој ниво калцијума у костима, што води до остеопорозе, речено је у цитираним новинама.