Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Као да је створен“?

„Као да је створен“?

„Као да је створен“?

Да ли сте икада посматрали ноћно небо кроз телескоп? Многи који јесу могу вам рећи да се још увек сећају када су први пут посматрали планету Сатурн. То је заиста упечатљив призор — на бескрајној тамној позадини протканој мноштвом светлуцавих звезда, истиче се сјајно небеско тело окружено равним, елегантним прстеновима!

Од чега се састоје ти прстенови? Астроном Галилео Галилеј први је посматрао Сатурн кроз ручно направљени телескоп. Оно што је те 1610. године видео било је толико нејасно да је Сатурн изгледао као нека планета са ушима, то јест небеско тело са две избочине. Како су прављени све бољи телескопи, астрономи су све јасније видели прстенове, али су и даље расправљали о њиховом саставу. Многи су тврдили да су то чврсти, јединствени дискови. Све до 1895, астрономи нису имали чврст доказ да су прстенови сачињени од многих делића стена и леда.

Књига The Far Planets запажа: „Сатурнови прстенови, скуп појасева сачињених од небројено много комадића леда, спадају међу највећа чуда Сунчевог система. Тај светлуцави систем прстенова је огроман — од унутрашње ивице тик изнад атмосфере, до спољашње, која је толико проређена да се једва може разазнати — широк је преко 400 000 километара. Цео систем прстенова је такође зачуђујуће танак, у просеку мање од 30 метара.“ Када је у јуну 2004. свемирска летелица Касини-Хајгенс стигла до Сатурна и оданде послала податке и фотографије, научници су почели да откривају нове појединости о сложености ових прстенова којих има на стотине.

Недавно је у једном чланку у часопису Smithsonian речено: „Сатурн изгледа као да је створен — савршен је попут математичких принципа.“ Слажемо се са особом која је ово написала, али се и питамо откуд у тој изјави реч „као“. Ово предивно небеско тело само је једно од безброј других на која се односе следеће надахнуте речи записане пре неколико хиљада година: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи“ (Псалам 19:2).

[Извори слика на 31. страни]

Позадина:NASA, ESA and E. Karkoschka (University of Arizona); уметнуте фотографије: NASA and The Hubble Heritage Team (STScl/AURA)