Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ПИТАЊЕ

Да ли је разумно веровати Библији?

Да ли је разумно веровати Библији?

Да ли си икада стекао погрешан утисак о некоме? Можда си чуо како други причају о њему или спомињу нешто што је рекао. Мислио си да ти се та особа неће допасти — све док је ниси упознао и схватио да су је погрешно представљали. Многи су имали слично искуство када се ради о Библији.

Приличан број образованих људи има лоше мишљење о Библији. Можеш ли разумети зашто је тако? Та књига се често представља или цитира на такав начин да делује неразумно, ненаучно или пак нетачно. Да ли је могуће да је Библија погрешно представљена?

Да ли си се изненадио када си читајући ову брошуру сазнао да је оно што пише у Библији научно тачно? Многи људи јесу. Ништа мање их не изненађује сазнање да се у Библији не налазе нека учења која многе религије називају библијским. На пример, неки кажу да у њој пише да је Бог створио свемир и целокупан живот у њему за шест дана од по 24 сата. Међутим, Библија не садржи ништа што је у супротности с различитим научним проценама старости свемира или Земље. *

Надаље, кратак библијски опис Божјег стварања живота на нашој планети оставља довољно простора за научно истраживање и теорије. Истина је да Библија каже да је Бог Створитељ целокупног живота и да су жива бића створена „по својим врстама“ (Постанак 1:11, 21, 24). Ове изјаве су можда у противречности с неким научним теоријама, али не и са утврђеним научним чињеницама. Историја науке сведочи о томе да теорије долазе и пролазе, док чињенице остају.

Међутим, многи људи не желе да проучавају Библију јер су разочарани у религију. Када погледају верске институције, они виде лицемерје, корупцију, заговарање рата. Али, да ли је праведно судити о Библији на основу понашања неких који тврде да је заступају? Многи хумани и искрени научници су ужаснути због тога што су неки насилни фанатици користили теорију еволуције као оправдање за своје расистичке циљеве. Да ли би на темељу тога било праведно судити о теорији еволуције? Сигурно је далеко боље истражити тврдње на којима се она заснива и упоредити их с расположивим доказима.

Позивамо те да на исти начин приступиш Библији. Вероватно ћеш се пријатно изненадити када схватиш да се њена учења прилично разликују од учења многих цркава. Библија не заговара ратове и етничко насиље већ научава да се они који служе Богу морају гнушати рата, па чак и мржње која води до таквог насиља (Исаија 2:2-4; Матеј 5:43, 44; 26:52). Она не позива на фанатизам и слепу веру већ научава да су за праву веру неопходни докази и да је у служењу Богу веома важно користити свој разум (Римљанима 12:1; Јеврејима 11:1). Библија не гуши радозналост већ нас подстиче да тражимо одговоре на нека од најзанимљивијих и најтежих питања која су људи икада поставили.

На пример, да ли си се икада питао: ’Ако има Бога, зашто допушта да зло постоји?‘ Библија пружа јасан и логичан одговор на ово и многа друга питања. * Подстичемо те да и даље трагаш за истином. Пронаћи ћеш логичне, занимљиве одговоре који ће те одушевити — и уз то су поткрепљени уверљивим доказима. Све то није случајност.

^ одл. 5 Више информација може се наћи у брошури Да ли је живот настао стварањем?; издали Јеховини сведоци.