Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЈЕДАНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Зашто Бог допушта патњу?

Зашто Бог допушта патњу?
  • Да ли је Бог одговоран за патњу?

  • Шта је у еденском врту доведено у питање?

  • Како ће Бог поправити сву штету?

1, 2. (а) Какве патње људи данас доживљавају? (б) Шта се многи питају?

У ЈЕДНОЈ земљи захваћеној ратом, на хиљаде жена и деце је сахрањено у једну масовну гробницу. Око ње су били стављени крстови на којима је писало: „Зашто?“ То је најчешће питање које људи постављају када услед рата, природне катастрофе, болести или неког злочина изгубе драгу особу или свој дом. Каква год трагедија да их задеси, људи желе да знају зашто се то десило.

2 Зашто Бог допушта патњу? Ако нас он воли и ако је свемоћан, мудар и праведан, зашто у свету има толико мржње и неправде? Да ли сте се икада то питали?

3, 4. (а) Како знамо да није погрешно да се питамо зашто Бог допушта патњу? (б) Како Јехова гледа на зло и патњу?

3 Да ли је погрешно да се питамо зашто Бог допушта патњу? Неки сматрају да особа која се то пита нема довољно вере или да не поштује Бога. Међутим, када читамо Свето писмо, можемо видети да су се и у прошлости неке верне Божје слуге то питале. На пример, пророк Авакум је питао Јехову: „Зашто ме пушташ да видим зло и зашто гледаш муку? Зашто су пљачка и насиље преда мном, зашто настају препирке и зашто избијају свађе?“ (Авакум 1:3).

Јехова ће окончати сву патњу

4 Да ли је Јехова прекорио верног Авакума зато што је поставио таква питања? Није. Бог се чак побринуо да ове Авакумове речи буду записане у Светом писму. Поред тога, ојачао је његову веру тако што му је помогао да јасније сагледа ситуацију. Јехова жели да на сличан начин помогне и нама. У Библији пише да он брине за нас (1. Петрова 5:7). Бог мрзи зло и патњу више него било ко од нас (Исаија 55:8, 9). Зашто онда данас има толико патње?

ЗАШТО ИМА ТОЛИКО ПАТЊЕ

5. (а) Како неки објашњавају постојање патње? (б) Како знамо да Бог не узрокује зло?

5 Којој год религији да припадају, људи желе да знају зашто има толико патње. Често од својих верских вођа и вероучитеља добијају одговор да је то Божја воља и да је он унапред одредио све што ће се догодити, како добре тако и лоше ствари. Понекад верске вође кажу да су Божји путеви недокучиви. Они такође кажу да Бог узима људе, па чак и децу, да би били с њим на небу. Међутим, раније смо у овој књизи говорили о томе да Јехова Бог никада не узрокује зло. У Библији пише: „Далеко је од истинитог Бога да зло чини, и од Свемоћног да неправедно поступа!“ (Јов 34:10).

6. Зашто многи криве Бога за патњу?

6 Зашто многи мисле да је Бог одговоран за патњу? Људи често криве Бога јер сматрају да он влада овим светом. Они не знају једну једноставну, али важну чињеницу — да овим светом влада Сатана Ђаво. О томе је било речи у 3. поглављу ове књиге.

7, 8. (а) Зашто је данашњи свет пун лажи, мржње и окрутности? (б) Која су друга два разлога због којих има толико патње?

7 У Светом писму се јасно каже: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). То нам помаже да разумемо зашто је овај свет пун зла. Он је попут свог невидљивог владара, који заводи све људе (Откривење 12:9). Пошто је Сатана зао и окрутан, и свет који је под његовом влашћу је пун лажи, мржње и окрутности. То је један разлог због ког има толико патње.

8 Други разлог је то што су људи, још откако су се побунили у еденском врту, несавршени и грешни. О томе је било речи у 3. поглављу. Грешни људи се боре за власт над другима и због тога има ратова, неправде и патње (Проповедник 4:1; 8:9). Трећи разлог су „непредвиђени догађаји“. (Прочитати Проповедника 9:11.) Људи често доживљавају невоље зато што су се нашли на погрешном месту у погрешно време.

9. Како знамо да Јехова с добрим разлогом допушта патњу?

9 Утешно је знати да Бог не узрокује патњу. Он није одговоран за ратове, злочине, неправду нити за природне катастрофе. Па ипак, и даље остаје питање: Зашто Јехова допушта да патња постоји? Као Свемоћни Бог, он свакако има моћ да је спречи. Зашто онда то не учини? Пошто знамо да нас много воли, можемо бити сигурни да има добар разлог за то (1. Јованова 4:8).

ОЗБИЉНА ОПТУЖБА

10. (а) Шта је Сатана довео у питање? (б) За шта је оптужио Бога?

10 Да бисмо разумели зашто Бог допушта патњу, осмотримо како се патња појавила. Све је почело када је Сатана навео Адама и Еву да буду непослушни Богу. Он је тада нешто веома важно довео у питање. Није оспорио Јеховину моћ, јер и сам зна да је она безгранична. Довео је у питање нешто друго — Јеховино право да влада. Наиме, оптужио га је да је лагао и да је ускратио људима нешто добро. Тиме је заправо рекао да је Бог лош владар. (Прочитати Постанак 3:2-5.) Другим речима, Сатана је тврдио да би људима било боље ако Бог не би владао над њима. То је била заиста озбиљна оптужба.

11. Зашто Јехова није уништио Адама и Еву?

11 Како је Јехова реаговао на ту Сатанину оптужбу? Када су Адам и Ева били непослушни Јехови, они су се заправо побунили против њега. На тај начин као да су рекли: „Не желимо да Јехова влада над нама. Можемо сами да одлучимо шта је добро, а шта зло.“ Како је Јехова могао да докаже да Адам и Ева нису у праву и да је његов начин владања најбољи? Неки сматрају да је требало да уништи бунтовнике и да поново створи људе. Али Јехова је већ рекао да жели да потомци Адама и Еве напуне земљу и да је претворе у рај (Постанак 1:28). А Јехова увек уради оно што каже (Исаија 55:10, 11). Поред тога, да је уништио Адама и Еву, не би било одговорено на питање да ли он има право да влада.

12, 13. Који пример показује зашто је Јехова дозволио Сатани и људима да владају?

12 Размислимо о следећем примеру: Професор објашњава ученицима како да реше један компликован математички проблем. Међутим, један ученик тврди да је професоров начин решавања погрешан и да он зна много бољи начин. Тиме заправо оптужује професора да није способан. Неки ученици му верују и стају на његову страну. Како ће професор реаговати? Ако их избаци са часа, шта ће други ученици мислити? Можда ће помислити да су у праву они који су се побунили против професора. Или би могли да закључе да се професор уплашио и да због тога изгубе поштовање према њему. Али пошто је професор сигуран да зна право решење, он допушта бунтовном ученику да пред целим разредом покаже како би он решио проблем.

Да ли ученик зна боље од професора?

13 Јехова је поступио на сличан начин. Он је узео у обзир да су побуну у еденском врту посматрали и милиони анђела (Јов 38:7; Данило 7:10). Такође је узео у обзир и све људе који ће касније живети. Како је онда реаговао на оптужбу која му је упућена? Дозволио је Сатани да покаже како би он владао над човечанством. Такође је допустио људима да, под Сатаниним утицајем, владају једни над другима.

14. Зашто је Јехова дозволио да људи владају једни над другима?

14 Професор из овог примера зна да бунтовни ученици нису у праву. Али он им допушта да пробају да докажу своју тврдњу, јер зна да је то добро за остале ученике. Када се буде показало да бунтовници не знају решење, остали ће видети да је једино професор способан да предаје свој предмет. Ако се касније неко побуни против професора и он га удаљи са часа, биће јасно зашто је то урадио. Слично томе, Јехова зна да је за све искрене људе и за анђеле добро да се увере да је Сатана лош владар и да људи не могу успешно владати једни над другима. Они ће увидети да су истините следеће речи: „Пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23).

ЗАШТО ТАКО ДУГО?

15, 16. (а) Зашто је Јехова дозволио да патња траје тако дуго? (б) Зашто Јехова не спречава ужасне злочине и трагедије?

15 Међутим, зашто је Јехова дозволио да патња траје тако дуго? Зашто не спречава ужасне злочине и трагедије? Осмотримо две ствари које професор из примера не би урадио. Као прво, он не би спречио бунтовног ученика да покуша да докаже своју тврдњу. Као друго, не би му помагао у томе. Слично је и Јехова поступио. Као прво, није спречио Сатану и оне који су на његовој страни да покушају да докажу да су у праву. Зато је морало да прође неко време. Током више хиљада година, људи су испробали сваки облик владавине. Иако је човечанство напредовало на пољу науке и на још неким пољима, никада није било оволико неправде, сиромаштва, криминала и ратова. Доказало се да људи не могу успешно да владају.

16 Као друго, Јехова не помаже Сатани док влада над овим светом. Када би Бог, на пример, спречио ужасне злочине, шта би тиме постигао? Зар тада не би изгледало као да Сатана може успешно да влада светом и да људи могу да владају једни над другима без икаквих лоших последица? Сатана би желео да људи управо то мисле. Али то је лаж, а Јехова никада не подупире лажи. У Библији стоји: „Није могуће да Бог лаже“ (Јеврејима 6:18).

17, 18. Како ће Јехова поправити сву штету?

17 Међутим, побуна против Бога је нанела огромну штету људима. Да ли ће она бити надокнађена? Немојмо заборавити да је Бог свемоћан. Дакле, он може да поправи сву штету и то ће и учинити. Наша планета, коју људи данас уништавају, биће претворена у рај. Захваљујући Исусовој откупној жртви, биће уклоњени грех и несавршеност, а самим тим и патња коју доносе. А они који су умрли биће враћени у живот. Тако ће Јехова преко Исуса уништити „Ђаволова дела“ (1. Јованова 3:8). Он ће све то учинити у право време. Можемо бити срећни што то није учинио раније, јер смо захваљујући његовом стрпљењу сазнали истину о њему и почели да му служимо. (Прочитати 2. Петрову 3:9, 10.) Док не дође крај свим патњама, Јехова тражи особе које искрено желе да му служе и помаже им да издрже сваку невољу (Јован 4:23; 1. Коринћанима 10:13).

18 Да ли би се сва ова патња избегла да су Адам и Ева створени тако да нису могли да буду непослушни? Да бисмо добили одговор на то питање, размислимо о једном предивном дару који нам је Јехова дао.

НА ЧИЈУ ЋЕМО СТРАНУ СТАТИ?

Бог нам помаже да поднесемо невоље

19. Који нам је диван дар Јехова дао и зашто треба да га ценимо?

19 Као што смо видели у 5. поглављу, када је Бог створио људе, он им је дао и слободу да доносе одлуке. Размислимо колико је то диван дар. Бог је створио безброј животиња и оне се углавном воде инстинктом (Пословице 30:24). Људи су измислили роботе који се могу програмирати тако да извршавају сваку команду. Да ли бисмо волели да смо и ми тако створени? Сигурно да не бисмо. Драго нам је што имамо слободу да одлучимо какве ћемо особе бити, како ћемо живети, ко ће нам бити пријатељи и тако даље. Људи уживају у тој слободи јер су тако створени.

20, 21. Како можемо на најбољи начин користити слободу коју нам је Бог дао и шта ћемо тиме постићи?

20 Јехова не жели да му служимо зато што смо приморани на то (2. Коринћанима 9:7). Он је попут родитеља који је срећан када му дете од срца каже да га воли, а не зато што му је неко рекао да то каже. Како ћемо ми користити слободу коју смо добили? Сатана, Адам и Ева су злоупотребили своју слободу и окренули су леђа Јехови Богу. Шта ћемо ми урадити?

21 Ми имамо прилику да слободу коју нам је Бог дао употребимо на најбољи могући начин. Можемо се придружити милионима људи који су већ стали на Јеховину страну. Јехова је радостан због њих јер својим поступцима доказују да је Сатана лажов и да је лош владар (Пословице 27:11). И ми можемо обрадовати Јехову својим начином живота. О томе ће бити речи у следећем поглављу.