Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Да ли је Библија само једна добра књига?

Да ли је Библија само једна добра књига?

Писање Библије је завршено пре око две хиљаде година. Од тада је написано безброј књига које су с временом пале у заборав. Али то се није десило с Библијом.

  • Библија је преживела жестоке нападе моћних људи. На пример, током средњег века, у неким земљама које се сматрају хришћанским, „поседовање и читање Библије на народном језику сврставало се у јерес и отпадништво“, пише у једној књизи која говори о утицају Библије у средњем веку (An Introduction to the Medieval Bible). Свако ко је преводио Библију на језик обичног народа или подстицао друге да је проучавају ризиковао је живот. Неки су били убијени.

  • И поред бројних непријатеља, Библија је била — и остала — најтиражнија књига свих времена. Процењује се да су комплетна Библија или неки њен део преведени на више од 2 800 језика и штампани у пет милијарди примерака. То је у оштрој супротности с филозофским, научним и другим књигама, које имају ограничен тираж и брзо застаре.

  • Библија је помогла у очувању и развијању неких језика на које је била превођена. На пример, превод Мартина Лутера имао је велики утицај на немачки језик. Прво издање превода King James описано је као „вероватно најутицајнија књига која је икада издата“ на енглеском језику. У Граматици српског језика за средње школе, о преводу Новог завета Вука Караџића каже се да је био „од великог значаја за реформу књижевног језика“.

  • Библија има „огроман утицај на западну културу, јер не утиче само на религиозна учења и обичаје, већ и на уметност, књижевност, закон, политику и бројна друга подручја“ (The Oxford Encyclopedia of the Books of the Bible).

Ово су само неке чињенице које издвајају Библију од других књижевних дела. Зашто се о њој толико говори? Зашто су људи били спремни да дају живот за њу? Постоји много разлога. Један од њих је тај што Библија садржи моралне и духовне поуке које одражавају изузетну мудрост. Она нам помаже да разумемо шта је узрок људске патње и неслоге. Штавише, она обећава да ће ти проблеми бити искорењени и чак говори како ће се то десити.

 Библија пружа морално и духовно вођство

Образовање је важно, али „образовање које нам обезбеђује титулу није гаранција да ћемо у моралном погледу доносити исправне одлуке“, написао је уредник канадских новина Ottawa Citizen. Чињеница је да многи образовани људи, међу којима су истакнути менаџери и политичари, варају, обмањују и краду, што води до „озбиљне кризе поверења“, наведено је у глобалном истраживању агенције за односе с јавношћу Еделман.

Библија пружа морално и духовно вођство. Помаже нам да разумемо „шта значи праведност и исправно расуђивање и честитост, све што је на путу доброте“ (Пословице 2:9). То се јасно види на примеру једног 23-годишњег младића који је био у затвору у Пољској и ког ћемо звати Стеван. Тамо је почео да проучава Библију и да примењује оно што је научио. „Сада разумем шта значи ’поштуј свог оца и мајку‘“, написао је. „Такође сам научио како да савладам своја осећања, поготово гнев“ (Ефешанима 4:31; 6:2).

Речи које су дирнуле Стевана налазе се у Пословицама 19:11, где стоји: „Разумевање човека задржава од гнева, и част му је да пређе преко преступа.“ Сада, кад се нађе у ситуацији у којој је његов темперамент на испиту, Стеван се труди да трезвено размишља и примени неко библијско начело. „Уверен сам да Библија пружа најбоље савете“, рекао је он.

Марију, која је Јеховин сведок, једном приликом је на јавном месту напала жена пуна предрасуда и направила сцену. Марија јој није узвратила, већ је мирно наставила својим путем. Тој жени је касније било жао због онога што је урадила и потражила је Јеховине сведоке. Око месец дана касније, када се коначно  поново срела с Маријом, загрлила ју је и извинила се. Осим тога, рекла је да је увидела да су Маријина благост и самоконтрола били одраз њених веровања. До чега је то водило? Та жена и петоро чланова њене породице почели су да проучавају Библију с Јеховиним сведоцима.

Исус Христ је рекао: „Мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:19). Библијска начела увек изнова доносе добре резултате. Она буде оно најбоље у нама. Дају „мудрост неискусноме“, „срце веселе“, а морална и духовна поука коју преносе „очи просветљује“ (Псалам 19:7, 8).

Библија открива шта је узрок људских патњи и неслоге

Када избије нека епидемија, научници покушавају да пронађу њен узрок. Исти принцип се може применити и на људске патње и неслогу. Да бисмо разумели зашто постоје, морамо открити њихов узрок. Библија нам у том погледу може много помоћи, јер говори о најранијој људској историји.

Библијска књига Постанак каже да су се проблеми човечанства појавили када је први људски пар окренуо леђа Богу. Њих двоје су узели себи за право да одлучују шта је за човека добро, а шта лоше, што је право које припада искључиво Створитељу (Постанак 3:1-7). Нажалост, од тада људи углавном показују исти бунтован став. До чега је то довело? Историја човечанства не говори о слободи и срећи, већ о сукобима, угњетавању и моралном и духовном пропадању (Проповедник 8:9). Библија с правом каже да човек „не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Добра вест је да се човеково експериментисање с моралном независношћу ближи свом крају.

 Библија пружа наду

Библија нас уверава да ће Бог, из љубави према онима који поштују његов ауторитет и његова мерила, искоренити зло и патњу. За зле се каже да ће „јести плодове свог пута“ (Пословице 1:30, 31). С друге стране, „кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

Бог „жели да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:3, 4)

Бог ће своју намеру са земљом испунити путем свог Краљевства (Лука 4:43). То Краљевство је владавина коју ће он користити како би спровео своју врховну власт над човечанством. Исус је показао да се то Краљевство односи и на земљу, када је у молитви Оченаш рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја [...] на земљи“ (Матеј 6:10).

Дакле, поданици Божјег Краљевства вршиће Божју вољу тако што ће као једином Владару бити послушни свом Створитељу, а не неком човеку. Тада више неће бити корупције, економских проблема, расних предрасуда ни ратова. У свету ће постојати само једна власт и сви ће се придржавати истих духовних и моралних мерила (Откривење 11:15).

Да бисмо живели у том свету, морамо испунити неке услове. Бог „жели да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“, стоји у 1. Тимотеју 2:3, 4.  Та истина обухвата библијска учења која бисмо могли назвати уставом Божјег Краљевства. То су закони и начела по којима оно влада, а неке од њих можемо наћи у Исусовој Проповеди на гори (Матеј, поглавља 5-7). Док будете читали та три поглавља, покушајте да замислите како ће свет изгледати када сви буду живели у складу са Исусовим мудрим учењима.

Према томе, да ли треба да нас чуди то што је Библија најтиражнија књига? Никако! Њена учења су доказала да потичу од Бога. Доступност Библије у целом свету показује да Бог жели да људи свих језика и народа уче о њему и доживе благослове које ће донети његово Краљевство (Дела апостолска 10:34, 35).