Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи можна викоренити погані звички?

Чи можна викоренити погані звички?

Погляд Біблії

Чи можна викоренити погані звички?

ПИСЬМЕННИК Марк Твен якось пожартував: «Кинути курити дуже легко. Я сам уже сотні разів кидав». Багато людей погодиться з Твеном. Вони можуть усвідомлювати, наскільки погана й шкідлива певна звичка, але водночас розуміти, що перемогти її не так легко. Протягом років погані звички глибоко вкорінюються, і спроби позбутися їх нерідко бувають безрезультатні. Боротьба з неправильними бажаннями дуже виснажує, а іноді навіть завдає болю.

За словами в’язничного лікаря Ентоні Деніелза, злочинці часто кажуть, що вони безсилі перед своїми нав’язливими ідеями і почуваються рабами ганебних бажань. Вони твердять, що, узалежнившись від чогось, «людина потрапляє в полон жахливої пристрасті, якій несила опиратись». Якщо б це й справді так було, то нікого не можна було б звинувачувати в тому, що він піддався своїм пристрастям. Тож чи дійсно людина — безвільна жертва власних прагнень і жадань? Чи, може, побороти погані звички їй все-таки під силу? Щоб отримати достовірну відповідь, звернімося до Біблії.

Бажання і вчинки

Біблія чітко говорить, що люди відповідатимуть за свої вчинки перед Богом (Римлян 14:12). Він вимагає, щоб ми дотримувалися його праведних норм (1 Петра 1:15). Будучи нашим Творцем, Єгова знає, що́ піде нам на користь, і своїми принципами засуджує багато звичок, поширених у цьому світі (1 Коринтян 6:9, 10; Галатів 5:19—21). Все ж Бог співчутливий і не очікує від недосконалих людей неможливого (Псалом 78:38; 103:13, 14).

Тому псалмоспівець написав: «Якщо, Господи, будеш зважати на беззаконня,— хто встоїть, Владико?» (Псалом 130:3). Єгова дуже добре розуміє, що «нахил людського серця лихий від віку його молодого» (Буття 8:21). Через генетичний спадок, а також вроджені слабкості і пережите в минулому ми не можемо уникнути всіх поганих думок та бажань. І милосердний Бог не вимагає від нас досконалості (Повторення Закону 10:12; 1 Івана 5:3).

Однак таке ставлення Єгови не звільняє нас від обов’язку стримувати свої неправильні бажання. Апостол Павло визнавав, що йому доводиться боротись з поганими бажаннями, проте він ніколи не здавався (Римлян 7:21—24). «Вмертвляю й неволю я тіло своє»,— сказав Павло. Але для чого? Щоб «не стати самому негідним» (1 Коринтян 9:27). Тож, коли ми хочемо повністю викоренити неправильні схильності та звички, потрібне самовладання.

Змінитись можна

За словами соціальних психологів, поганих звичок, як і добрих, набувають з часом. Коли так, тоді небажаних звичок можна і позбутися! Як? «Подумайте, наскільки корисною буде зміна неправильного способу життя»,— пишуть автори книжки, присвяченої проблемі подолання стресу. Потім «напишіть на листочку, як завдяки цьому поліпшиться ваше життя». Роздуми про позитивні наслідки таких змін заохочуватимуть вас ще завзятіше боротися з поганими звичками.

Апостол Павло радив «відновлюватися в силі, яка активізує ваш розум» (Ефесян 4:22, 23НС). Щоб змінити цю силу — панівну схильність нашого розуму, потрібно наближатися до Бога, а також глибше розуміти й цінувати його норми. Усвідомлення того, що ви задовольняєте Єгову, додасть сил для подальшої боротьби (Псалом 69:31—34; Приповістей 27:11; Колосян 1:9, 10).

Позбутися поганих звичок, які поневолювали нас роками, не так просто. Тому не сподівайтеся, що зможете швидко подолати їх. Рецидиви й провали обов’язково траплятимуться. Але майте певність, що з часом боротися буде легше. Чим більше докладатимете зусиль, тим природнішим ставатиме для вас новий спосіб життя.

Ті, хто любить Бога, можуть також покладатися на його допомогу і благословення. «Вірний Бог,— запевняє Павло,— Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але... полегшення дасть, щоб знести могли ви» (1 Коринтян 10:13). Незабаром Бог Єгова знищить цю злу систему речей з усіма спокусами та ганебними жаданнями (2 Петра 3:9—13; 1 Івана 2:16, 17). Недосконалі люди, які переживуть це знищення, з часом цілком і назавжди позбудуться усіх страждань — фізичних, психічних та емоційних. Бог обіцяє: «Не згадаються речі колишні, і не прийдуть на серце» (Ісаї 65:17). До «речей колишніх», безперечно, належатимуть і неправильні бажання та гріховні пристрасті. Чи ж не варто заради цього вже сьогодні боротися з поганими звичками?

[Рамка/Ілюстрації на сторінці 21]

ЯК ПОДОЛАТИ ПОГАНІ ЗВИЧКИ

1. Визнайте, що ваша звичка погана. Запитайте себе: «Чи ця звичка корисна для мене? Чи не дратує вона інших? Чи не шкодить моєму здоров’ю і не позбавляє душевного миру? Як вона впливає на мою сім’ю, на фінансову ситуацію і добробут? Наскільки поліпшиться моє життя, коли я її подолаю?»

2. Замініть погану звичку чимось корисним. Наприклад, якщо ви витрачаєте забагато часу на Інтернет, можливо на перегляд непристойного матеріалу, тоді заплануйте собі на цей час почитати або дослідити щось повчальне чи позайматися спортом.

3. Спостерігайте за своїми успіхами. Щодня аналізуйте, чого вам уже вдалося досягти. Якщо стається рецидив, визначте, що призвело до цього.

4. Заручіться підтримкою інших. Скажіть членам сім’ї і друзям, що хочете викоренити погану звичку. Попросіть їх нагадувати про це, коли здається, що ви от-от зірветесь. Поговоріть з тими, кому вдалося подолати таку звичку (Приповістей 11:14).

5. Будьте зрівноваженими й реалістичними. Не сподівайтесь швидкого успіху. Бо деякі звички, з котрими ви жили роками, дуже важко викоренити.

6. Моліться до Бога. З Божою допомогою можна перемогти будь-яку погану звичку (Псалом 55:23; Луки 18:27).