Пређи на садржај

Како Јеховини сведоци гледају на развод?

Како Јеховини сведоци гледају на развод?

Ми се држимо библијског гледишта о браку и разводу. Бог је основао брак као трајну заједницу мушкарца и жене. Према Библији, једини оправдани разлог за развод је полни неморал (Матеј 19:5, 6, 9).

Да ли Јеховини сведоци пружају помоћ паровима који имају проблеме у браку?

Да, и то на следеће начине:

  • Преко публикација. Оне редовно обрађују теме које помажу брачним паровима да јачају свој брак, чак и када изгледа да је стање непоправљиво. На пример, погледајте чланке „Приврженост и оданост брачном другу“, „Како опростити“ и „Обновити поверење“.

  • Преко састанака. На нашим састанцима, већим скуповима и конгресима разматрамо практичне библијске савете за брак.

  • Преко старешина. Скупштинске старешине помажу брачним паровима тако што усмеравају њихову пажњу на библијске стихове попут оних из Ефешанима 5:22-25.

Да ли је неком Сведоку за развод потребно одобрење старешина?

Не. Чак и када су старешине замољене да помогну у решавању брачних несугласица, они немају право да брачном пару кажу шта треба да уради (Галатима 6:5). Међутим, ако неко нема библијски основ за развод, а ипак одлучи да се разведе, према Библији није слободан да поново ступи у брак (1. Тимотеју 3:1, 5, 12).

Како Јеховини сведоци гледају на раздвајање?

Библија подстиче супружнике да остану заједно чак и када је ситуација далеко од идеалне (1. Коринћанима 7:10-16). Многи проблеми се могу решити ако се парови усрдно моле, примењују библијска начела и показују љубав (1. Коринћанима 13:4-8; Галатима 5:22).

Ипак, неки хришћани могу одлучити да се раздвоје од свог брачног друга у екстремним ситуацијама као што су следеће:

  • Намерно запостављање материјалних потреба (1. Тимотеју 5:8).

  • Екстремно физичко злостављање (Псалам 11:5).

  • Онемогућавање брачном другу да служи Јехови. На пример, брачни друг би могао Сведока терати да на неки начин крши Божје заповести. У том случају, угрожени брачни друг би могао одлучити да је раздвајање једини начин да се придржава заповести: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела апостолска 5:29).