Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Када сте разочарани својим браком

Када сте разочарани својим браком

ИЗАЗОВ

Изгледало је да ви и ваш брачни друг имате толико тога заједничког — али само док се нисте венчали. Сада су неиспуњена очекивања створила јаз, због чега се осећате као да делите затворску ћелију, а не топли дом.

Међутим, није све изгубљено. Најпре осмотримо зашто може доћи до разочарања.

РАЗЛОЗИ

Реалност живота. Посао, одгајање деце и однос с родитељима и најближим рођацима — све је то део свакодневице која може неприметно поткопавати брачну срећу. Поред тога, напетост могу створити неочекивани проблеми, као што су финансијске потешкоће или брига о хронично болесном члану породице.

Наизглед непремостиве међусобне разлике. Момак и девојка који се забављају често занемарују разлике међу собом. Али када се венчају, откривају да нису баш толико слични када је реч о комуникацији, руковању новцем и решавању проблема. Оно што их је раније само мало нервирало сада им се чини неподношљиво.

Емоционално удаљавање. С временом, нељубазне речи и поступци, као и нерешени конфликти, могу навести мужа или жену да подигне зид око себе или, што је још горе, да се веже за некога ван брака.

Нереална очекивања. Неки уђу у брак верујући да су пронашли особу која је створена само за њих. Иако то звучи романтично, такво размишљање може водити у пропаст. Чим се појаве проблеми, разбија се илузија о „савршеном споју“ и обе стране се осећају као да су направиле грешку.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Концентришите се на добре стране. Покушајте следеће: Запишите три добре особине свог брачног друга, можда у свом мобилном телефону или на полеђини његове слике коју носите у новчанику. Нека вам то увек буде при руци тако да се често можете подсетити зашто сте изабрали свог супружника. Ако се концентришете на његове добре стране, сачуваћете мир и лакше ћете прелазити преко међусобних разлика. (Библијска мисао: Римљанима 14:19.)

Планирајте посебне заједничке тренутке. Пре него што сте се венчали, вероватно сте одвајали време да будете заједно. Истина, забављање је само по себи било нешто ново и узбудљиво, али опет није било препуштено случају. Зашто не бисте и сада нешто слично урадили? Планирајте прилике када ћете са својим брачним другом уживати у посебним тренуцима, баш као када сте се забављали. Тако ћете се зближити и лакше борити с проблемима које живот носи. (Библијска мисао: Пословице 5:18.)

Разговарајте о осећањима. Ако вас је брачни друг повредио речима или поступцима, можете ли прећи преко тога? Ако не можете, немојте започињати „хладни рат“, јер је то играње с туђим осећањима. Што пре мирно поразговарајте о проблему, ако је могуће још истог дана. (Библијска мисао: Ефешанима 4:26.)

Ако вас је брачни друг повредио речима или поступцима, можете ли прећи преко тога?

Раздвојте осећања од намера. Вероватно ни ви ни ваш брачни друг немате намеру да повредите једно друго. Уверите свог супружника у то тако што ћете се увек искрено извинити. Затим разговарајте о томе шта бисте конкретно могли урадити како једно другом не бисте наносили бол. Примените библијски савет: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима“ (Ефешанима 4:32).

Имајте реална очекивања. Библија признаје да ће они који су у браку „имати телесну невољу“ (1. Коринћанима 7:28). Зато када доживљавате проблеме, немојте одмах закључити да је ваш брак промашај. Уместо тога, дајте све од себе како бисте заједно с брачним другом решавали несугласице. Библија нас подстиче: ’Подносите један другог и спремно опраштајте једно другоме‘ (Колошанима 3:13).