Пређи на садржај

Да ли Јеховини сведоци растурају породице или их уједињују?

Да ли Јеховини сведоци растурају породице или их уједињују?

Јеховини сведоци се труде да имају уједињене и јаке породице, а и другима помажу у томе. Поштујемо Бога као оснивача породице (Постанак 2:21-24; Ефешанима 3:14, 15). Он је у Светом писму дао начела која људима у целом свету помажу да имају добар и срећан брак.

Како Јеховини сведоци доприносе чврстим породичним везама

Дајемо све од себе да бисмо се држали савета из Светог писма, захваљујући којима можемо бити бољи мужеви, боље жене и бољи родитељи (Пословице 31:10-31; Ефешанима 5:22 – 6:4; 1. Тимотеју 5:8). Мудри савети из Светог писма помажу и породицама у којима нису сви исте религиозне опредељености да добро функционишу (1. Петрова 3:1, 2). Запазите шта су рекле неке особе чији је брачни друг постао Јеховин сведок:

  • „Током првих шест година нашег брака, стално смо се свађали и били смо разочарани. Након што је Ивете постала Јеховин сведок, била је љубазнија и имала је више стрпљења. Промене које је направила спасле су наш брак“ (Клауир, Бразил).

  • „Била сам против тога да мој муж, Чанса, проучава Свето писмо с Јеховиним сведоцима јер сам мислила да они растурају породице. Међутим, увидела сам да је наш брак постао бољи захваљујући Светом писму“ (Агнес, Замбија).

У служби проповедања разговарамо с људима о томе како им примењивање мудрих савета из Светог писма може помоћи у следећем:

Да ли због промене религије долази до сукоба у браку?

Понекад, да. На пример, компанија Софрес је 1998. у резултатима истраживања објавила да је у просеку у сваком двадесетом браку дошло до озбиљних проблема након што је један од супружника постао Сведок.

Исус је прорекао да ће они који се држе његових учења понекад доживљавати сукобе у породици (Матеј 10:32-36). Према историчару Вилу Дјуранту, у Римском царству „хришћанство је оптуживано да растура дом“, * што неки данас приписују и Јеховиним сведоцима. Да ли то онда значи да Сведоци изазивају раздор у породици?

Европски суд за људска права

У случају у ком су Јеховини сведоци били оптужени да растурају породице, у пресуди Европског суда за људска права било је наведено да чланови породице који нису Сведоци често изазивају сукобе зато што не желе „да прихвате и поштују верску слободу другог члана породице и његово право да исповеда своју религију“. Суд је додао: „Ово је случај код свих бракова у којима супружници нису исте религије, а не само када су у питању Јеховини сведоци.“ * Али Јеховини сведоци, чак и када су предмет верске дискриминације, настоје да поступају по савету из Светог писма: „Никоме не враћајте зло за зло [...] Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:17, 18).

Зашто Јеховини сведоци сматрају да треба да склапају бракове само са својим суверницима

Сведоци се држе библијске смернице да се венчавају „само у Господу“, то јест да склапају брак са особом из своје религије (1. Коринћанима 7:39). Ова заповест је из Светог писма и практична је. На пример, у чланку објављеном 2010. у часопису Journal of Marriage and Family пише да „парови где оба партнера припадају истој религији и живе по истим веровањима“ могу имати квалитетнији однос. *

Међутим, Јеховини сведоци не подстичу своје сувернике да напусте брачног друга који није Сведок. У Светом писму пише: „Ако неки брат има жену која није верница и она пристаје да живи с њим, нека је не оставља, а тако и жена која има мужа који није верник и он пристаје да живи с њом, нека не оставља мужа“ (1. Коринћанима 7:12, 13). Јеховини сведоци поступају по овој заповести.

^ одл. 17 Видети књигу Цезар и Христ, страна 734.

^ одл. 18 Видети пресуду у случају Јеховини сведоци из Москве и други против Русије, стране 26-27, одломак 111.

^ одл. 20 Видети часопис Journal of Marriage and Family, том 72, број 4, (август 2010), страна 963.