Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Како развод утиче на децу

Како развод утиче на децу

 Супружници који имају лош брак често сматрају да је за њихову децу боље да се разведу него да живе са родитељима који се стално свађају. Међутим, шта говоре чињенице?

 Како се развод одражава на децу?

 Истраживања показују да деца трпе озбиљне последице након развода родитеља. Таква деца чешће:

  •   имају изливе гнева, нервознија су и депресивнија

  •   имају проблеме с понашањем

  •   попусте у школи или је чак напусте

  •   буду болесна

 Осим тога, многа деца себе криве за развод. Нека од њих сматрају да су га она проузроковала, а нека сматрају да је требало да га спрече.

 Проблеми с којима се суочавају деца разведених родитеља могу их пратити и када одрасту. Веће су шансе да ће имати ниско самопоштовање и да ће теже веровати другима. Такође ће се пре одлучити за развод када се и сами суоче са брачним проблемима.

 Закључак: Премда неки људи сматрају да ће развод олакшати живот њиховој деци, истраживања показују супротно. „Развод чини децу несрећном“, написала је Пенелопи Лич, дечји психолог. a

 Библијска мисао: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4).

 Хоће ли моје дете бити срећније ако се разведем?

 Неки мисле да хоће. Међутим, имајте на уму да се жеље и потребе родитеља и деце умногоме разликују. Особа која размишља о разводу углавном жели нови почетак. Али дете не размишља о неком другачијем животу. Све што оно жели јесте да остане са татом и мамом.

 Након што су анализирале на хиљаде развода, ауторке једне књиге дошле су до следећег закључка: „Порука је јасна: деца не кажу да су срећнија. Напротив, она отворено кажу: ’Моје детињство се завршило оног дана кад су ми се родитељи развели.‘ “ У књизи се још каже да је за ту децу свет „постао мање сигурно место, зато што је веза између двоје људи који су им били најближи у животу постала нестабилна“ (The Unexpected Legacy of Divorce).

 Закључак: Деца по свему судећи неће бити срећнија након развода родитеља.

 Библијска мисао: „Ако се обесхрабриш у дан невоље, ослабиће снага твоја“ (Пословице 24:10).

 Шта треба да знам о заједничком старатељству?

 Неки родитељи покушавају да након развода заједничким снагама васпитавају децу колико год је то могуће, тако што деле родитељске одговорности. Међутим, такво васпитавање деце има много више изазова него што се чини. Истраживања показују да у већини случајева разведени родитељи:

  •   проводе мање времена са својом децом

  •   поучавају своју децу принципима која се косе са принципима њиховог бившег супружника

  •   попустљиви су према деци због осећаја кривице или исцрпљености

 Осим тога, деца разведених родитеља чешће доводе у питање родитељски ауторитет. Дете би могло почети да се пита: „Зашто да их слушам?“ На крају крајева, ни они сами нису одржали своје обећање да ће остати заједно до краја живота.

 Закључак: Заједничко старатељство носи са собом много изазова за разведене родитеље. Међутим, колико год да је тешко родитељима, деци је још теже.

 Библијска мисао: „Не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Колошанима 3:21).

 Постоји ли боље решење?

 Након распада брака, свакако ће бити потребно уложити пуно времена и снаге у започињање новог живота. Међутим, можда би било паметније све то време и енергију утрошити у то да се брак спасе. У једној књизи се каже: „То што је неки брак лош не значи да му нема спаса, иако тако понекад изгледа. Чак и најнесрећнији парови који одлуче да остану у браку с временом постају много срећнији“ (The Case for Marriage). Када се узме у обзир све наведено, може се закључити да је за децу најбоље када родитељи остану заједно.

 Наравно, то не значи да развод ни у ком случају не долази у обзир. Заправо, према ономе што каже Библија, развод је дозвољен у случају блуда (Матеј 19:9). Али у њој пише и то да „паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15). Супружници који размишљају о разводу треба да узму у обзир све ове факторе, укључујући и то како ће развод утицати на њихову децу.

 Наравно, то што би неко остао у браку и једноставно трпео, не би се баш могло назвати решењем. У Библији се налазе најбољи савети за мужеве и жене који ће им помоћи да изграде особине потребне за срећан и трајан брак. Ти савети су најбољи зато што их је дао Јехова Бог – аутор Библије и оснивач брачне заједнице (Матеј 19:4-6).

 Библијска мисао: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (Исаија 48:17).

a Преузето из књиге Your Growing Child—From Babyhood Through Adolescence.